2.2 milyon insan neden İstanbul’dan ayrıldı

SABAH’ta Mevlüt Tezel; “2.2 milyon insan neden İstanbul’dan ayrıldı” diye yazmış.

Haberin Devamı


Şöyle demiş;
“TÜİK’in araştırmasına göre göçün en önemli nedeni hane, aile fertlerinden birine bağımlı göç. Yani en çok göç insanların kendi tercihlerine değil; aile durumuna dayanıyor. Bunun birçok spesifik nedeni var. Göçün diğer önemli nedeni ise daha iyi konut ve yaşam koşulları... Enflasyon ve artan kiralar İstanbul’da barınma sorununu artırdı. Kirasını ödeyemeyenler imkânları varsa memleketlerine ya da kiranın daha ucuz olduğu bölgelere gidiyor.”
Ama şöyle de bir gerçek var.
İstanbul göç almaya devam ediyor.
Bu da rakamlara yansıyor.
“2018-2022 yılları arasındaki son 5 yılda toplam 1 milyon 983 bin kişi İstanbul’a göç etti. Göç edenlerle, gelenler çıkarıldığında ise İstanbul’da son 5 yılda net göç sayısı ise 199 bin. Yani gidenlerin sayısı gelenlerden daha fazla...”
Bu hesaplar genelde İstanbul üzerinden yapılıyor oysa benzer durum İzmir ve Ankara için de geçerli...
Özellikle pandemiden sonra İzmir başta olmak üzere Ege kıyılarını tercih edenlerin sayısında bir hayli artış var.
Bunda hibrit çalışma modeli de etkili. Bu tercihler bile İstanbul’a olan ilgiyi azaltmıyor. Çünkü ekonominin yarısından fazlası hala İstanbul’da şekilleniyor. İstihdamın çoğu yine İstanbul ve çevresinden sağlanıyor. Uluslararası büyük şirketler İstanbul’u kendilerine merkez olarak görüyor.
Elbette İstanbul Türkiye’nin en önemli markası olmaya devam edecek ancak yerel kalkınmayı da teşvik etmeliyiz.
İstanbul’dan sonra İzmir en büyük alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Başta konut olmak üzere birçok sektördeki gelişme de İzmir için rakamlara yansıyor.
Yani İstanbul için bugün taşıdığımız kaygılar yakın bir gelecekte İzmir için de geçerli olacak.
Türkiye büyüyecek ve elbette değişecek; bunu yaparken daha planlı bir yol haritasına ihtiyaç var.

 

Haberin Devamı

Avrupa’nın neresinde
kadın olmak en iyidir?

BU sorunun cevabını Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi’nde bulabilirsiniz.
Endeks ülkeleri ve kadının statüsüne göre bir sıralama yapıyor.
Rapor çok detaylı ama genel olarak dünyada kadın olmak için en iyi ülkelerin çoğunun Avrupa’da olduğu ortaya çıkıyor.
Kadınların iyi durumda olduğu toplumların aynı zamanda daha barışçıl, demokratik, müreffeh ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya daha hazırlıklı oldukları da söyleniyor.
Ancak araştırmacılar, raporlarında otoriterliğin yükselişine, kitlesel yerinden edilmeye, yıkıcı silahlı çatışmalara ve Kovid 19’un devam eden sonuçlarına atıfta bulunarak “çok katmanlı krizlerin kadınların statüsünü zayıflattığı ve onlarca yıllık ilerlemeyi geri alma tehdidi oluşturduğu” konusunda da uyarıyor.
Georgetown Üniversitesi Kadın Enstitüsü ile birlikte PRIO, adaletten güvenliğe, eğitimden istihdama ve şiddet algısına kadar toplamda 13 parametreyi dikkate almış.
Sıralamayı yazayım.
Birinci sırada Danimarka var. Onu İsviçre ve İsveç izliyor. İlk 10’da diğer ülkeler şöyle; Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Norveç, Avusturya, Hollanda, Belçika...
Ben bu sıralamaya Türkiye’nin de girmesini isterim.
Kadınlarımızın toplumda daha fazla aktif olmasını arzu ediyorum.

Haberin Devamı


Türkiye’nin liderleri
Bu kitapta buluştu

SON dönemde iş hayatına ve liderliğe dair okuduğum en değerli kitaplardan biri Koray Bilici’nin yazdığı “Geleceğe Işık Tutan Liderler” kitabıydı. Koray’ı uzun yıllardır tanırım. İzmir’de doğup büyüyen, bu toprakların değerlerine sahip, çalışkan ve başarılı bir girişimcidir.
Profesyonel iş hayatının bir dönemini Amerika’da sürdüren Koray’ın, Türkiye’ye döndükten sonra girişimcilik kariyerini İstanbul’da sürdürmesine rağmen bir ayağı hep İzmir’deydi. Amerika’da edindiği önemli deneyimleri Türkiye’ye uyarladı ve buradaki gelişimini hızlı bir şekilde sürdürdü. İstanbul’un yanı sıra İzmir’de de işbirlikleri yaptı ve İzmirli firmalara değişim, iletişim ve etkinlik alanlarında ciddi katkılarda bulundu. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına destek olmayı hiç ihmal etmedi ve hemşehrilerini bu alanda da destekledi.
Şu sıralar İstanbul’da, kendi kurucusu olduğu ajansta yoğun bir şekilde değişim yönetimi ve iletişim liderliği çalışmalarına devam ediyor. Bu yoğun ajandasında, “Türkiye’nin Liderleri Koray Bilici’ye anlatıyor” adında podcast yayınları yapıp Türkiye’nin önde gelen CEO’larını bu yayınlarda ağırladı. Ardından bu değerli yayınlarda konuşulanları yazıya döktü ve “Geleceğe Işık Tutan Liderler” adlı kitabını yayınladı.
Kitapta 50 CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı olan lider yöneticilerin vizyonlarını, yol haritalarını bir araya getirdi.
Koray Bilici İzmir Kitap Fuarı’nda, 28 Ekim saat 14.00’te kitabının imza gününe katılacak. Koray’ın kitabının geliri toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele eden Yanındayız Derneği’ne gidiyor.

Haberin Devamı


Sonucu her İzmirli gibi bekliyorum

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi bünyesindeki Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin yönetimindeki en önemli 3 makamdan biri olan Bölgeler Meclisi Başkanlığı için aday gösterildi. Yerel veya bölgesel bir idarede, seçim ile göreve gelmiş temsilcilerden oluşan Kongre, 46 üye devlete bağlı 130 binden fazla yerel ve bölgesel idareyi temsil eden 612 üyeden oluşuyor.
Kendisini kutluyor ve sonucu her İzmirli gibi bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları