19 Mayıs Stadı AKM’yle birleşiyor

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın, Ankara’ya yapılacak yeni stadın 19 Mayıs Stadyumu’nun olduğu yere inşa edileceğini açıklaması sevindirici bir gelişme.

Haberin Devamı

19 Mayıs Stadı o kadar eskimişti ki artık milli maç oynatılmasına izin dahi verilmiyordu. Gençlerbirliği bile maçlarını tribündeki çökme riski yüzünden Valilik’ten izin alarak yapıyordu.
19 Mayıs Stadyumu’nun yenilenmesi gündeme geldiğinde merkezden uzakta yeni bir stat fikri tartışılıyordu.
Avrupa’daki örneklerine bakıldığında kent merkezinde ve metroyla ulaşımı olan statların tercih edildiğini görüyoruz.
Ankara’da da böyle bir tercih yerinde oldu.

* * *

Stadın yenilenme süreci Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a 19 Mayıs Stadyumu ve Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) kapsayan alanla ilgili projeyi sunmasıyla başladı.
Sonrasında Bakan Kılıç ve Başkan Gökçek bir araya gelerek durumu değerlendirdi ve Bakan Kılıç açıklamayı yaptı.
Sürecin ayrıntılarını sorduğum Gökçek şöyle konuştu:
“Geçmişten bu yana 19 Mayıs’ın yerinde yenilenmesi taraftarıydım. Bu süreç başladığında eş zamanlı olarak AKM alanında da inşaatın başlamasını istiyoruz. AKM alanı artık kentin ihtiyaçlarını görmüyor ve eskidi. Onun yerine yeni statla entegre dev bir spor kompleksi yapılacak. Futbol, basketbol, tenis, atletizm, sırık atma ve diğer branşların yapılabildiği bir kompleks. Soyunma odalarını zemin altına yapacağız ki oradaki açık tesislerin alanları daralmasın. Hem Cumhurbaşkanımıza hem de Çevre ve Şehircilik Bakanımıza projeyi sunduk. Onlar da onayladılar. Stadın yenilenme sürecinde AKM alanı da spor alanı olarak düzenlenmeye başlar. Bir aksilik olmazsa 3 aya ihale sürecine gelinir.”

Haberin Devamı

GENÇLER OSTİM’E

“Gençlerbirliği maçlarını nerede oynayacak?” sorusuna ise Gökçek, “OSTİM’de Bugsaşspor’un maçlarını oynadığı 5 bin kişilik stadımızı Gençlerbirliği’ne verebiliriz. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş maçlarını da Yenikent Stadı’nda oynayabilirler” yanıtını verdi.

İSİM TARTIŞMASI YAŞANMAMALI

Atatürk Kültür Merkezi’nin bakımsızlığı aşikar. Başında Atatürk geçen bir merkezin içler acısı hali Başkent’e yakışmıyordu.
İşlevsiz bir merkezin, spor kompleksine dönüştürülme fikrini desteklemek gerekli. Kentin merkezine dev bir iş merkezi ya da alışveriş merkezi yapılması büyük yanlış olurdu.
Burada şöyle bir tehlike var.
Atatürk Kültür Merkezi spor alanı olurken isim tartışması yaşanmaması önemli. Yeni spor kompleksinde mevcut isim korunursa tüm Ankaralıların mutabık kaldığı bir proje hayata geçmiş olur. Aksi takdirde yine bildik tartışmalar projenin önüne geçer.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU VE CEBECİ

Bu gelişmelerin ardından aklıma iki konu geldi.
İlki Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde, ‘AKM’nin yerine Anadolu Kültür Külliyesi yapılacak’ açıklaması. Külliyede arkeoloji, güzel sanatlar ve geleneksel sanatları içerisinde barındıran müzeler bulunacaktı, olmadı...
İkincisi tarihi Cebeci Stadı’nın yerine yapılacak konut ve ticaret merkezi. O kadar sıkışık bir semte daha da yoğunluk getirecek plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmıştı. O değişikliğin üzerinden iki bakan değişti. Kim bilir belki plan da değişir...

Yazarın Tüm Yazıları