Gel bana mayhoş güzel

Sevdiğim her tarifte domates olduğunu fark ettim, sanırım Türk yemeklerine ilgi duymamın bir nedeni de bu. Ayrıca zeytinyağlılarla da aram çok iyi. Hele bir de yöresel lezzetler yok mu! Onlardan biri Karaman’da tattığım ve size tarifini vereceğim ‘gıcıdık’!

Haberin Devamı

Domatesin vücudumuza faydaları saymakla bitmez ama o lezzeti yok mu... Sabah, öğle ve akşam; saati olmayan bir besin olduğunu düşünüyorum. Nasıl bir teknikle işlenirse farklı bir nota çıkıyor içinden. Bazen biraz tuz ve zeytinyağıyla çiğ, bazense fırınlayarak harika bir tat hediye ediyor damaklarımıza. Nasıl denir? Domates biraz tutku gibi... Galiba renginden de geliyor bu düşüncem.

İtalyan olduğum için mi bilmiyorum, ama sevdiğim her tarifte domates olduğunu fark ettim. Sanırım Türk yemeklerine olan ilgim ve bağım da burada kendine bir neden daha buldu. Kültürel ve damak tadı olarak birçok benzer taraf olması beni her geçen gün daha da içine çekiyor. Sadece et yemekleri, hamur işleri değil, zeytinyağlılarla da aram çok iyi. Bazen “İyi ki varsın zeytinyağı” derken buluyorum kendimi. İyi bir zeytinyağı neyin içine girerse, onu daha iyi bir yere taşımayı başarıyor.

Haberin Devamı

Gel bana mayhoş güzel

HÂLÂ AMBAR OLARAK KULLANILIYOR

Bazen mutfakla arası olmayan kişilerden duyuyorum; “Soğan ve domatesi kavurduğunda yemek oluyor” diyorlar. Ama bilmemekten geliyor ve şaşırtmıyor bu düşünce beni... İlginin bilgiyi getirdiğine inanıyorum ve tüm o harika lezzetlere haksızlık gibi geliyor bana.

Her işte biraz aşk ve saygı olmalı. Malzemelerimi özenle seçerim hep... Sonra onları hazırlar ve öyle başlarım yemek yapmaya, mevsiminde ürün kullanmak doğaya olan saygımdan geliyor sanırım, tabii bir de her yemeği seviyor oluşumdan... Üstelik mevsimin malzemelerini tercih etmek yemeğe bambaşka bir lezzet katıyor. Mevsimin ve toprağın tam ortasında hissediyorum kendimi. Bir de yöresel lezzetler yok mu! İkisi birleştiğinde kimseler beni tutamaz. Hadi hep birlikte Karaman Taşkale Tahıl Ambarları’na yolculuk yapalım.

Çok özel ve hâlâ kullanılan bir yerden bahsedeceğim sizlere. Bu tahıl ambarları tamamen insan yapımıymış. Karaman Taşkale Tahıl Ambarları’nda çekim yaptığımızda görme şansım oldu ve hayranlığımı gizleyemedim. Killi kireç taşlarının oyulmasıyla elde edilen bu sayısız oda eski zamanlardan günümüze ambar olarak kullanılmış ve hâlâ bu amaçla kullanılmaya devam ediyor. Bugün bile insan gücüyle tırmanarak ulaşılan ambarlardan ürün çıkarmak istiyorsanız, zincir sisteminizi hazırlamalı ve ürünlerinizi makaralarla aşağı indirmelisiniz. Tahıl ambarındaki odaların özelliği soğuk-sıcak geçişlerinden etkilenmeyerek ürünlerin uzun süre saklanmasına yardımcı olmaları...

Haberin Devamı

Karaman’ın yöresel yemeği gıcıdık bu kadar konuşmanın sonunda gelinebilecek en güzel son olur diye düşünüyorum. Tabii yeşil domates mevsiminde olduğumuzu da unutmayalım! Eski zamanlarda insanlar mevsiminde topladıkları yeşil domatesleri ve tahılları bu ambarlarda saklar ve istediklerinde tüketmek ya da satmak için kullanırlarmış. İkisi birleştiğindeyse mayhoş güzelimiz gıcıdık yemeği ortaya çıkmış. Kullanılan yeşil domates, soğan ve iri bulgurla tam bir besin kaynağıyken üzerine ekleyeceğiniz sarımsaklı yoğurtla her derde deva olacağı söyleniyor.

GICIDIK

Gel bana mayhoş güzel

(4-5 kişilik)

NE LAZIM?

* 8 orta boy yeşil domates

* 1 orta boy kırmızı domates

* 2 sivribiber (tercihe göre acı)

Haberin Devamı

* 1 büyük boy kuru soğan

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı iri bulgur (dolu kaşık)

* 1 su bardağı su

* 1’er çay kaşığı tuz ve pulbiber

NASIL YAPARIM?

* Dörde böldüğünüz yeşil domatesleri enlerinden tekrar ikiye kesin.

* Yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağıyla kavurun, içine sivribiber ve kırmızı domatesi de koyarak işleme devam edin.

* Yeşil domates, tuz ve pulbiber ekleyerek 3-4 dakika daha çevirin. Suyunu ilave ederek tencerenin kapağını kapatın.

* Kaynamaya başlayan yemeğe iri bulgurları ekleyin.

* Yemeğiniz toplamda 25-30 dakikada hazır! Yeşil domateslerin diri kalmasına özen gösterin.

Yazarın Tüm Yazıları