Uyluk germe ve bacak estetiği ameliyatları aynı değildir.
Uyluk germe ameliyatı nasıl yapılır?
Uyluk germe ameliyatı (bacak germe ameliyatı) ortalama 2-3 saat süren bir ameliyat olup, genel anestezi altında yapılır. Detaylı muayene sonrasında kullanılacak teknik belirlenir ve bu tekniğe göre kalça kıvrımınızın altından veya kasık bölgenizin iç bölgesinden kesiler yapılarak sarkıklığın durumuna göre iç bacak bölgesinden dizlere doğru uzayan kesiler olabilir. Bacak sarkıklıklarını (uyluk) toparlamak için yapılan bu kesilerden, germe işlemi yapılarak sarkıklığa sebep olan cilt ve yağ dokuları çıkartılarak vücut katlantıları içinde izler kalacak şekilde kapama işlemi gerçekleştirilir.
İyileşme süreci nasıldır?
Uyluk germe ameliyatından (bacak germe ameliyatı) sonra hastanede kalma süreciniz ortalama 2-3 gün olup, ameliyat sahasındaki biriken kan, serum vs. toplayan drenleriniz çekildikten sonra taburcu olabilirsiniz. Normal hayata dönüşünüz (rahat yürüme ve oturma) uyluk germe ameliyatından 7-10 gün sonra mümkündür.
Uyluk germe ameliyatından sonra 2 ay korse takmanız önerilir ve izlerin normal cilt rengine dönmesi de ortalama 2 aydır.
Memelerin küçüklük problemi genetik nedenlere bağlı olarak yapısal, doğum sonrası veya kilo alıp verme sonrası oluşabilir. Ameliyat olmaya karar verdiyseniz mutlaka memelerinize ait görüntüleme tetkiki yapılmalıdır. Eğer 1 yıl içinde yapıldıysa tekrarlanmasına gerek olmayabilir.
Muayene sırasında hekiminize memelerinizin olmasını istediğiniz büyüklük ve şekli net olarak ifade etmelisiniz. Hekimin yapacağı bazı ölçümler doğrultusunda sizin için uygun olan hacim ve şekil belirlenecektir.
Meme büyütme ameliyatı çoğunlukla silikon meme protezleri ile yapılmaktadır. Ameliyat çoğunlukla meme altı oluğundan kesi ile yapılmaktadır. Fakat bazen meme başı çevresinde de kesi yapılmaktadır. Bu karar muayene sırasında hekiminiz tarafından verilmektedir.
Hastanın yaşı, mevcut meme dokusu, cilt yapısı gibi etkenlere bağlı olarak silikon protezler kas altına, meme dokusu altına veya dual plana (kas ve meme dokusu altı) yerleştirilebilir.
Ameliyat genel anestezi altında genellikle 1-1,5 saat süreyle gerçekleştirilmektedir. Hastaneden taburculuk süreniz 24 saat olup, 2-3 gün içinde günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.
Kol germe ameliyatı (brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontur düzeltme ameliyatları (karın germe, göğüs küçültme veya büyütme ve bacak germe) ile birlikte de yapılabilmektedir.
Kol germe ameliyatlarında koltukaltı ve dirsek arasındaki fazla deri, yağ azaltılarak daha orantılı bir görünüm sağlaması için üst kol konturları yeniden şekillendirilir. Daha gelişmiş operasyonlarda ise üst kol içinde boydan boya kesi izi kalır. Kol germe ameliyatı sayesinde üst kollar daha genç ve sıkı gözükerek, özgüvenin artmasına ve rahatlıkla kısa kollu kıyafetler giyilmesine olanak sağlar.
Kol germe ameliyatlarından sonra iz kalır mı?
Kol germe sonrası, üst koldaki gevşeme giderilir ancak koltuk altından dirseğe doğru uzanan ve kolun iç tarafında kalan ince bir iz görünür. İz, erken dönemlerde kızarık ve kabarık olabilir ama genellikle 6. aydan sonra silikleşmeye ve belirsizleşmeye başlar. Yine de hastanın cilt yapısına bağlı olarak belirgin izler kalabilir, bu tür durumlarda lazerle ya da çeşitli enjeksiyonlarla iz daha iyi hale getirilebilir ancak tamamen yok edilmesi mümkün değildir.
Kol germe ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Germe işlemi sonrasında yaşlanma süreci devam eder ve kollarda bir miktar gevşeme olur. Kilo alıp vermeler bu süreci hızlandırabilir. Ancak hiçbir zaman ilk haline geri dönmez. Hastaların cerrahi ile alınan sonucu koruyabilmek için kilolarına dikkat etmeleri, düzenli spor ve cilt bakımı yaptırmaları önemlidir.
Kimler karın germe (abdominoplasti) yaptırabilir?
Karın germe ameliyatı (abdominoplasti) özellikle birkaç kez doğum yapmış, karın bölgesi derisinde çatlaklar oluşmuş ve sarkmış, karın kasları zayıflamış kadınlarda son derece faydalıdır. Ayrıca günümüzde obezite cerrahisi ile yüksek miktarlarda kilo vermiş hastalarda karın bölgelerinde kalan fazla yağlardan ve sarkık ciltten de karın germe (abdominoplasti) ameliyatı ile kurtulabilirler. Ancak kilo vermeye devam eden hastalarda karın germe (abdominoplasti) ameliyatının yapılabilmesi için öncelikle kilo vermenin tamamlanması ve sabit kiloda kalınması önerilmektedir. Bunlar dışında da karın bölgesinde iyi bir diyet ve spora rağmen gerilemeyen fazlalıkları olan hastalar da bu ameliyattan fayda sağlayabilirler.
Kimler karın germe ameliyatı konusunda dikkatli olmalı?
Tekrar gebelik planlayan hastalar, ya da kilo vermeye devam etmeyi planlayan hastalarda bu ameliyat sonraki bir zamana ertelenmesi daha iyi olacaktır. Karın germe (abdominoplasti) ameliyatı için uygun bir hasta olup olmadığına doktorunuz tarafından yapılacak iyi bir muayene ve bilgilendirme ile karar verilmelidir.
Karın germe ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Karın germe ameliyatında iz kalacaktır. Ancak bu iz, normalde kullandığınız iç çamaşırının altında kalacak şekilde ayarlanacak ve zamanla soluklaşacağı için dışarıdan herhangi bir şekilde görünmeyecektir.
Hastanede kaç gün kalmak gerekir?
Karın germe ameliyatı sonrası genel olarak hastanede 2 günlük yatış planlanmaktadır. Ancak ek hastalıklarınıza veya çıkarılan dokuya göre bu süre hastadan hastaya değişmektedir.
Hangi meme kanserli hastaya onarım yapılıp yapılmayacağına genel cerrah, tıbbi onkolog ve plastik cerrah tarafından ortak karar verilir. Tüm meme kanserli kadınlar onarım açısından değerlendirilme hakkına sahiptir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tüm meme kanseri hastalarının tedavi sırasında meme onarımı yöntemleri konusunda bilgilendirilmelerini zorunlu kılmıştır. Meme onarımları memenin boşaltılmasıyla aynı seansta veya geç dönemde yapılabilir. Bunun uygunluğu genel cerrah ve plastik cerrah tarafından belirlenir.
Meme onarımları silikon meme protezleri veya kişinin kendi dokusu ile yapılabilir. Plastik cerrah, hastanın kozmetik açıdan beklentilerini, varsa tıbbi problemlerini göz önüne alarak bu kararı hasta ile beraber vermelidir. Sigara içmek ameliyat sonrası dönemdeki komplikasyonları belirgin derecede arttırmaktadır. Bu ameliyatı olmaya karar verirseniz en az 2 hafta öncesinde sigarayı bırakmalısınız. Radyolojik görüntülemeler her iki memeye birden ameliyat öncesinde mutlaka yapılmalıdır.
Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Hasta genellikle ameliyattan sonra 2. veya 3. gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası 1. haftada kollarınızı zorlamanız gereken ağır işler hariç günlük yaşamınıza dönebilirsiniz, hafif tempolu yürüyüşe başlayabilirsiniz.
Meme onarımı ameliyatlarının ve bu ameliyatlarda silikon protezlerin kullanımının meme kanserine yol açtığına dair yanlış inanışlar mevcuttur. Silikon meme protezleri meme kanserine neden olmaz, var olan kanseri kötüleştirmez. Onarım ameliyatları hastaların öz güveninin artmasına, sosyal ve ruhsal açıdan daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olur.
Saç dökülmesi ve cilt gençleştirme gibi estetik sorunlara yönelik yapılabileceği gibi yaralı tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için de kullanır.
PRP tedavisi nasıl yapılır?
PRP tedavisinin tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika sürer, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.
PRP enjeksiyonları farklı şekillerde yapılabilir. Örneğin saç dökülmesi için kafa derisine enjeksiyon yapılmadan önce gerekli görülürse lokal bir uyuşturucu solüsyonu olan lidokain uygulanır. Bunun için tedavi seansına biraz erken gelinmesi gerekebilir. Genellikle enjeksiyona bağlı ağrıyı azaltmak için PRP ile bir lokal anestezik ilaç karıştırılır. Bazen cerrahi işlemle birlikte PRP enjeksiyonu yapılabilir.
PRP nasıl uygulanabilir?
Kişiden alınan kan ile elde edilen plazmalarda tüpün dibinde kalan kısım pıhtı hücrelerinden ve büyüme faktörlerinden en zengin kısımdır. PRP tedavisinde elde edilen plazma ciltte sorunlu bölgede minik iğneler yardımı ile uygulanır. Fraksiyonel lazer, fraksiyonel radyofrekans uygulamalarından sonra PRP serumu cilde sürülebilir. Bu sayede, PRP açılan gözeneklerden kolayca emilir.
PRP tedavisi sonrası normal hayata dönüş ne zaman olur?
PRP tedavisi sonrası normal hayata dönüş hemen işlem sonrası olmaktadır. Herhangi bir bekleme süresi olmamaktadır.
Işık dolgusu, gözaltı morlukları tedavisinde oldukça etkili olup, yine yüz gençleştirme için de kullanılan formu vardır. Piyasada ışık dolgusu diye adı geçen her ürün ışık dolgusu değildir.
Işık dolgusu nedir ve hangi alanlarda kullanılır?
Gözaltı ışık dolgusu Redensity II, içeriği itibariyle moleküler yapısı değiştirilmiş hyalüronik asit, aminoasitler ve bakır elementinin bulunduğu bir üründür. Işık dolgusunun en etkili olduğu kullanım alanları göz altı morlukları tedavisi ve yüz gençleştirmedir.
Işık dolgusu ile göz altı morlukları tedavisi
Işık dolgusu, göz altı morlukları tedavisi için tek seans veya 2 seans halinde uygulanabilir. İçerdiği özel yapısı itibariyle kemik üzerine uygulanır ve bu bölgede metabolik faaliyetlerine başlar. Etkinliği 2. ayda maksimum seviyeye çıkar ve ortalama erime süresi 10-14 aydır.
Gözaltı morlukları tedavisine başlamadan önce, uygulama alanları lokal anestezik kremler ile uyuşturulur. Daha sonra hiçbir ağrı hissetmeden ışık dolgusu göz altlarına uygulanır. Uygulama süresi ortalama 5-10 dakika olup, gözaltı ışık dolgusu uygulaması sonrası çok nadir olarak göz altlarınızda 3-4 gün süren morluklarınız olabilir.
Işık dolgusu kalıcı ve etkili mi?
Gözaltı ışık dolgusu kalıcı bir işlem olmayıp, göz altı morlukları tedavisinde kişiden kişiye değişmekle beraber oldukça yüksek başarı oranına sahiptir. Ancak öncesinde detaylı muayene şart olup, göz altı morluklarının sebebi iyi saptanmalıdır. Genetik olarak oluşan gözaltı morlukları tedavisi oldukça zor olup, ışık dolgusu ile beraber mezoterapi ürünleri de kombine edilebilir.
Göz altlarındaki yağ yastıkçıklarının fıtıklaşmasıyla torbalanma ve cilt fazlalığı olabileceği gibi bu durumlardan sadece bir tanesi de mevcut olabilir.
Alt göz kapağı estetiği nadiren lokal anestezi çoğunlukla da genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat kesisi alt göz kapağının içinden veya alt kapak kirpikli kenarın hemen altından yapılabilir, hangi teknikle yapılacağı muayeneden sonra netleşecektir.
Ameliyat sonrası ilk 2 gün şişlik ve morlukların en fazla olduğu dönemdir, 1. haftada şişlik ve morlukların çoğu azalır, genellikle hasta günlük işlerine 1. hafta sonunda dönebilir.
Göz kapağı içerisinden yapılan kesilerde dikiş olmaz, kirpikli kenar altından yapılan kesilerde ise dikişler 5-7. günlerde alınmaktadır. Yara izi zamanla soluklaşarak genellikle belli olmamaktadır.
Alt göz kapağı ameliyatı sırasında eğer hastanın ihtiyacı var ise aynı kesi yerinden orta yüz germe ameliyatı da yapılabilir. Alt göz kapağı-yanak bileşkesinde çöküklük var ise hastanın da beklentisi doğrultusunda aynı seansta yağ enjeksiyonu da yapılabilir.
Ameliyat sonrası görülebilecek komplikasyonlar arasında göz kapağının içe veya dışa dönmesi olabilir. Nadiren görülse de böyle bir durum geliştiği takdirde operasyonla düzeltilmesi gerekmektedir.