Kalp krizi ‘Şah’ diyor

Haberin Devamı

KALP krizi kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası (sıklıkla koroner arterlerdeki tıkanıklık sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalması ile) meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik bir durumdur.
“Her 5 ani ölümün biri kalp krizindendir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümün başlıca nedenidir. Dünyada en başta gelen ölüm sebebidir” diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, “Kalbinizi kontrol ettirirken, ‘Şah’ damarlarınızı da baktırmayı ihmal etmeyin” vurgusunu yaptı ve şunları söyledi:
“Kalp damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli ölüm ve hastalık nedenidir. Bu ülkelerin gelişmişlik derecesine göre değişmekle birlikte dünyadaki 70 yaş altı tüm ölümlerin yüzde 30’undan kalp damar hastalıkları sorumlu tutulmaktadır. Hastalığa sebep olan faktörler hipertansiyon, şeker hastalığı, tütün ürünleri kullanımı (sadece sigara değil), vücudun tembelliğe alıştırılması (spor yapmama) ve kolesterol yüksekliğidir. Aslında bu risklerin özünde genetik faktörlerle toplumların sanayi sayesinde beden gücüne dayalı işlerin makinelere devredilmesi (seyahat, gıda üretimi, sanayi üretimi) ve bunun sonucunda vücudun daha tembel şekilde kullanılması yatar. Özetlersek; diyabet, kolesterol, tansiyon, şişmanlık gibi tüm faktörler yiyeceğe eskisine göre daha kolay ulaşma ve bedenen daha az yorulmanın sonucudur. Kalıtımsal faktörler de bu sonuçlarla birlikte hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir belirleyicidir.”

Haberin Devamı

Kalp krizi ‘Şah’ diyor

TESPİT ETMEK KOLAY

Risk faktörlerinin beyin damarı hastalıkları içinde geçerli olduğunu belirten Danaoğlu, atardamarlarımızın aslında belli bir miktara kadar kendini temizleyebilme yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Dr. Zülfikar Danaoğlu, “Aterokleroz dediğimiz damar hasarında saydığımız faktörler yüzünden iç yüzeyinden hasar görür ve kendi kendini temizleyemez hale gelir. En çok hasar görmüş bölgede kolesterol ve benzeri yağlar birikerek tıkanıklık oluşturur. Kalp damar hastalıkları ve beyin damarı hastalıkları (felç ve beyin kanaması) aynı hastalığın farklı bölgelerdeki oluşumudur. Vücudumuzun en büyük ve temel atardamarı aort atardamarıdır. Bu damar beyinden ayak parmaklarına kadar dallanarak organlarımıza kan ulaştırır. Kalp damarları işte bu damardan çıkan ilk yan dallardır. Kalp ve beyin damarları birbirlerine 10-15 cm mesafedeki komşulardır. Dolayısı ile aynı hastalıktan etkilenmeleri bir sürpriz değildir. Felç geçiren hastaların uzun dönemde en önemli riskini kalp krizleri oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Kalp krizi ‘Şah’ diyor

Çünkü beyin damarlarında damar sertliğine bağlı tıkanıklık var ise kalp damarlarında problem çıkma ihtimali %40’ları bulur. Aynı şekilde kalp damar tıkanıklığı olan hastaların da beyin damarlarında önemli derecelerde darlık yada tıkanıklık saptanabilir. Bu sebeple her kalp hastasının beyin damarlarına, her felç hastasının da kalp damarlarına yönelik inceleme yapılması şarttır. Beyin damarları kolay bir şekilde ultrason ile renkli dopplerle görüntülenebilir. Kalp damarlarının durumu ise kişiden kişiye göre hekim tarafından belirlenerek EKG’den başlayarak efordan, anjioya kadar çeşitli yöntemlerle değerlendirilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları