6 dakika hareket ömrüne bereket

İZMİR Sağlık Müdürlüğü, masa başında iş yapan ve spora zaman ayıramayan çalışanları için hazırlatılan program aracılığıyla 6 dakika zorunlu egzersiz yaptırıyor.

Haberin Devamı

 

Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre ölümlerin en önemli nedeni olan kalp ve kanser hastalıklarının yaş, cinsiyet, genetik ve çevresel faktörler kaynaklı ortaya çıktığına işaret etti. Çevresel faktörlere müdahale etmenin mümkün olduğunu, beslenme şekli ve hareketli bir yaşamın sağlanabileceğini dile getiren İzzetinoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl belirlediği “Hareket Her Yerde” temasıyla bu konuya dikkat çekildiğini ifade etti. Dr. İzzettinoğlu projenin Türkiye de ilk defa İzmir’de uygulandığına dikkat çekerek, şunları söyledi;

Günde iki defa
“İzmir ve 30 ilçede görevli sağlık çalışanlarını biraz olsun harekete zorlayarak onların kaslarını, zihinlerini rahatlatmak için bir bilgisayar programı hazırlandı. Program günde iki defa, saat 10.00 ve 15.00’te bütün bilgisayarların masa üstünü kilitliyor. 3 dakika boyunca eklemlere, karın kaslarına, sırta faydalı esneme hareketleri, sakin bir müzik eşliğinde ekrandan gösteriliyor. Böylelikle hem bedenimizi hem de zihnimizi dinlendirmiş oluyoruz. Tüm personel, masa başında 3 dakika boyunca aynı saatte günde 2 defa zorunlu olarak hareket yapmış oluyor. Kimlerin egzersiz yapıp yapmadığı da IP üzerinden denetlenebiliyor.”

 

Haberin Devamı

Tatile gidecekler bu yazıyı okuyun;

Havuz keyfi
sağlığınızı
bozmasın

İZMİR’deki Özel Tınaztepe Hastanesi’nin Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emek Atlas, tatile gideceklere havuzlarla ilgili uyarıda bulundu. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte serinleme ya da eğlenme amaçlı yoğun şekilde kullanılacak olan yüzme havuzu alanlarının gerekli hijyene önem verilmediği durumlarda sağlığı tehdit edecek birçok risk faktörünü de beraberinde getireceğini söyledi. İnsan vücudundaki mikroorganizmaların suya geçmesiyle birçok hastalığın meydana gelebileceğini vurgulayan uzman Dr. Atlas, “Havuzlar birçok virüs, bakteri, mantar ve parazitin kişiye bulaşmasında etkindir. Havuz suyuna karışan bu mikroorganizmalar uzun süre canlılığını sürdürebilir. Gözle görülemeyen bu mikroorganizmalar, su yutma ve suyla temas halinde bulaşmaktadır. Hijyenik olmayan havuzlara giren kişilerde en sık mide, bağırsak enfeksiyonları, idrar yolları enfeksiyonları, göz-kulak ve cilt enfeksiyonları görülmektedir. Sirkülasyon ve klorlama açısından bakımı en iyi yapılan havuzların bile hastalık kaynağı olacağı unutulmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

BU ÖNERİLERİ
DİKKATE ALIN
* Havuzun mutlaka periyodik temizliğinin ve bakımının yapıldığından emin olun.
* Havuz temiz ve berrak görünmelidir.
* Klor oranının düşük olması hijyen açısından tehlike oluştururken, fazla olması da başka hastalıklara yol açabilir.
* Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddeler, suya karışan şampuan ve güneş yağı gibi maddeler de önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
* Enfeksiyon hastalıkları bulunan kişiler tamamen iyileşmeden havuza girmemelidirler.
* Girmeden önce ve çıkınca mutlaka duş alınmalıdır.
* Genital bölgenin ıslak ve nemli kalması kadınlarda sık görülen mantar enfeksiyonlarına ortam hazırlar, havuzdan sonra mutlaka kuru kalınmalıdır.
* Havuz suyu yutmamaya dikkat edilmelidir.
* Göz ve kulak enfeksiyonlarına karşı su altı gözlüğü ve kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
* Lens ile havuza girmemelisiniz.
* Ayrıca havuz çevresinin temizliği de çok önemlidir.
* Dışarıda giydiğiniz ayakkabı ve ya terliklerinizle basmamaya özen gösterin.
* Mümkünse havuz yerine denizi tercih edin.”

Yazarın Tüm Yazıları