SaÄŸlıklı güneÅŸ kremi nasıl seçilir?

GüneÅŸin altında vakit geçirmeyi ve muhteÅŸem enerjisini hissetmeyi hepimiz çok seviyoruz. Ancak bunu yaparken güneÅŸ koruma kremlerini sürmeyi de ihmal etmememiz gerek.Â

Haberin Devamı

Çünkü güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmak, erken yaşlanmadan, cilt lekelerine hatta cilt kanserine bile neden olabiliyor. Artık sıcak havalar iyice etkisini göstermeye başladı. Yaz mevsimi ise kapıda. Ancak her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi büyük bir faydası olsa da zararlı UV ışınları da sağlığımız açısından büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor. Geçen haftaki yazımda D vitamini sentezini artırabilmek için hangi saatlerde ve nasıl güneşlenilmesi gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. Bugün de güneşin zararlı ışınlarından korunmamızı sağlayan güneş koruma kremlerinden bahsedeceğim. Bu konuyu çok önemsediğimi söyleyebilirim. Çünkü piyasada güneş koruma kremi adı altında satılan ancak hiçbir işe yaramayan ve üstelik içerdikleri maddelerle de sağlığımıza zarar veren ürünler bulunuyor. Bu nedenle bu hafta sağlıklı güneş kremi nasıl olmalıdır, evde doğal malzemelerle güneş koruma kremi nasıl yapılır konularını sizlerle paylaşacağım. Hazırsanız başlayalım.

Haberin Devamı

Sağlıklı güneş kremi nasıl seçilir

NEDEN GÃœNEÅž KREMÄ° KULLANMAK ZORUNDAYIZ?

Öncelikle konuya giriş yapmadan önce neden güneş koruma kremi kullanmak zorunda olduğumuzu bir hatırlayalım. Bilmemiz gereken en önemli ayrıntılardan biri, güneşten bize ulaşan UVA ve UVB ışınlarının güçlü bir radyasyon yayarak, cildimizin koruyucu bariyerine hasar verdiğidir. Güneşin bu zararlı ışınlarının cildi erken yaşlandırdığı, lekelenmesine neden olduğu ve cilt kanserlerine yakalanma riskini artırdığını biliyoruz. Öyle ki, az miktarda UV ışınına maruz kalmak bile deri kırışıklıklarının oluşumunu tetikleyebiliyor. Bu nedenle UVA ve UVB ışınlarının genetik zararlara ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekiyor.

Sağlıklı güneş kremi nasıl seçilir

Haberin Devamı

HANGÄ° GÃœNEÅž KREMÄ° DAHA SAÄžLIKLIDIR?

Güneş koruma kremleri, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyup, radyasyon etkilerinin cilde geçmesini engelleyen ürünlerdir. Piyasada satışa sunulan çok sayıda güneş kremi türü bulunuyor. Ancak bunların içinden sağlığa zarar vermeyen ve cilt yapısına uygun olanını seçmek oldukça önemli. Çünkü güneş koruma kremlerinin içinde de gerçekten sağlığımıza zarar veren oldukça fazla madde var. Özellikle oksibenzon veya homosalat maddelerine çok dikkat etmelisiniz. Satın alacağınız güneş kreminin içeriği oksibenzon veya homosalat gibi zararlı madde içeriyorsa, o üründen kesinlikle uzak durmalısınız. Avrupa Birliği standartlarına göre bir güneş koruma kremi içerisinde oksibenzon yüzde 2,2 ve homosalat da yüzde 1,4 oranında olması gerekiyor. Ancak yüzde 15 veya yüzde 6 oranında oksibenzon içeren çok fazla güneş kremi var. Bu nedenle ürünlerin etiketlerini çok iyi okumaya özen gösterin.

Haberin Devamı

KORUMA GÜCÜ YÜKSEK OLAN ÜRÜN HANGİLERİDİR?

Güneş kreminin içeriğinde titanyum dioksit veya çinko dioksit olanları almanızı öneririm. Çünkü çinko ve titanyum, güneş kreminin emilimini engelliyor. Böylece güneş ışınları cildinize geldiğinde direkt yansıyarak, geri gidiyor. Çoğu ürünün etiketini okumakta zorlandığımız doğru. Etiketine bakmadan bir ürün aldıysanız da bunun faydalı olup olmadığını anlamanın çok basit bir testi var. Eğer ürünün içerisinde gümüş dioksit ve çinko dioksit varsa, kreminizi elinize sürdüğünüzde derinizin üstünde beyaz renkli bir katman kalır. Kremi kullanmanızın üstünden 20 dakika geçmesine rağmen beyazlık hala duruyorsa, o zaman doğru bir ürün aldınız demektir. Eğer kreminiz elinize sürdüğünüzde hemen emilimi sağlanıyorsa, o zaman yanlış bir ürün aldığınızı bilmelisiniz. Ancak bazı markaların ürünlerinde titanyum dioksit ve çinko dioksit, mikro formüllerle kullanılıyor. O ürünler de elinize sürdüğünüz anda emilebiliyor. Bu durum, sizi yanıltmasın. Ürünün içerisinde bu iki maddenin olduğunu biliyorsanız, o tarz kremleri de tercih edebilirsiniz. Ancak ben beyazlığı cildinizde kalan kremleri kullanmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Sağlıklı güneş kremi nasıl seçilir

DOÄžAL GÃœNEÅž KREMÄ° TARÄ°FÄ°

Eğer ürün satın almak bütçenizi sarsıyorsa, güneş koruma kreminizi evde hazırlamak da mümkün. İşte doğal güneş kremi tarifi…

Malzemeler
-3 veya 4 küçük kâse Hindistan cevizi yağı
-10 damla lavanta yağı
-1 yemek kaşığı nar yağı
-2 yemek kaşığı shea yağı
-2 yemek kaşığı çinko oksit

Yapılışı

Çinko oksit dışında tüm malzemeleri bir kavanozun içine koyun ve karıştırın. Daha sonra orta ısı bir ateşe tavayı koyun. Tavanızın içine kavanozu yerleştirin. Bu esnada karışımın içine 2 yemek kaşığı çinko oksit ekleyin ve kavanozu kaşık yardımıyla karıştırın. Tüm malzemelerin karıştığından emin olduktan sonra karışımı soğuk bir yerde bekletin. Soğuduktan sonra kreminiz kullanıma hazır.

Haberin Devamı

GÃœNEÅž KORUYUCU KREM NASIL KULLANILMALI?

Güneş koruyucu kremler, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce yüze sürülmelidir. Boynunuzdan başlayarak, yüzünüze doğru hafif masaj yapar gibi sürün ve kremin cilt tarafından emilmiş olmasına özen gösterin. Yaz döneminde günde 3 kez güneş kreminizi kullanın. Güneşlenmeye çıktıysanız da 2 saatte bir kreminizi tazelemeyi ihmal etmeyin. Güneş kremi kullandığımız dönemlerde cildin beslenmesine de dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle vitamin ve mineral eksikliğiniz olmamasına özen göstermelisiniz. Akşamüzeri evinize girdiğinizde ve yatmadan önce cildinizi sodalı su ile temizlemeniz de cildinizin ihtiyacı olan mineral desteğini almasına yardımcı olur.

Yazarın Tüm Yazıları