Tatlı yemek için en iyi zaman ne zaman?

İkinci tabağa geçmeden önce bir süre beklemiyor musunuz? Çok kısıtlı bir beslenme programı mı uyguluyorsunuz? Kendinizi tatlı yemekten alıkoyamıyorsanız nedenleri belli! Yalancı bir tatlı isteğine kapılmamak için yapmanız gereken basit: Bedeninizi dinleyin!

Haberin Devamı

Güzel bir yemek yedikten sonra size de ‘tatlı perileri’ geliyor mu? Peki, sizce o tatlıyı o an tüketmek doğru mu? Bu konuyu birçok açıdan değerlendirebiliriz. Akşam yemeğinden sonra yenen ufak ikramlık yiyeceklerin uyku kalitesini bozduğunu; mide yanması ve mide ekşimesi gibi sindirim problemlerine yol açtığını biliyoruz. Sebebi çok açık: Karbonhidratları sindirmek yaklaşık 2 saat sürer. İşin içine protein veya yağlar da girince sindirim süresi epey uzar. Tatlıların çoğunda hem karbonhidrat hem yağ oranı fazladır.  Bu yüzden tatlı yemek için en uygun zaman günün erken saatleri olarak düşünülebilir.

‘20 dakika kuralı’ diye bir şey duydunuz mu peki? Eminim tabağınızı bitirdikten sonra ikinci tabağa geçmeden biraz beklemeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bunun sebebi, beyne doygunluk sinyalinin en az 20 dakikada ulaşması. Yani o an mideniz tıka basa dolu olsa bile hâlâ doymamış hissedebilirsiniz. İşte böyle durumlarda en az 10-15 dakika bekleyip doygunluğunuzu anlamaya çalışmak işe yarayabilir. Yemek yerken telefon, televizyon ve tablet gibi cihazlardan uzaklaşıp sadece yemeğe odaklanmak da önemli. Yiyeceklerinizi yavaş yiyin, iyice çiğneyin. Yalancı bir tatlı isteğine kapılmamak için bu adımları eksiksiz uygulamak ve bedeni dinlemek oldukça önemli.

Haberin Devamı

Çok kısıtlı bir beslenme programı uyguluyorsanız tatlı isteklerine karşı durmak oldukça zorlaşır. Yapmanız gereken “Gün içinde aç kaldım mı? Son günlerde yeterli besleniyor muyum? Tatlıları kendime yasaklıyor muyum? Gün içinde tükettiklerim beni tatmin etti mi? Yeterince karbonhidrat alıyor muyum?” gibi soruları kendinize sormak ve not etmek.

Hepsini denediğiniz halde yine de kendinizi tatlılardan alıkoyamıyorsanız durum psikolojik isteğe evrilmiş olabilir. Vücutta besin alımını kontrol eden iki yol bulunur. İlk yol, gerçekten acıktığımızda “Bize yemek yemelisin” diyen fizyolojik yol... İkincisi, sadece keyif almak için bizi yemeye iten duygusal yol... Duygusal yeme istekleriyle baş etmenin en iyi yolu da kesinlikle o duyguyu çözümlemektir.

Haberin Devamı

Yazının başında günün erken saatleri dedim ya, işte tüm bunların farkında olduktan sonra bana kalırsa tatlı yemek için en iyi zaman canınızın istediği zamandır. Yanlış duymadınız! Suçluluk duymadan bedeninizin isteğini gözeterek istediğiniz zamanda tükettiğiniz bir tatlının herhangi bir sorun yaratmayacağını bilin. Bedeninizi iyi beslemek istiyorsanız tatlı seçiminizi temiz içerikli, evde şipşak hazırlayabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı tariflerden yana kullanın. Unutmayın ki bastırmaya çalıştığınız her tatlı krizi sizi tıkınırcasına yemeye itebilir. Kendinize şefkatli davranırsanız farkındalıkla beslenmenin hem fizyolojik hem psikolojik olarak iyi geldiğini hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

FİT TİRAMİSU

(1 kişilik)

NE LAZIM?

1 su bardağı laktozsuz süt

2 yemek kaşığı yulaf unu

8 adet tuzsuz etimek

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı labne peyniri

2 yemek kaşığı granül kahve

1 su bardağı ılık su

2-3 yemek kaşığı kakao

NASIL YAPARIM?

Süt ve yulaf ununu tencereye koyun, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Muhallebi soğuduktan sonra bal ve labne peynirini ekleyip karıştırın.

Granül kahve ve ılık suyu karıştırın.

Etimekleri kahveyle ıslatın.

Servis kabına biraz muhallebi, biraz etimek koyarak katları tamamlayın.  Buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Servisten hemen önce kakao serpin.

Tatlı yemek için en iyi zaman ne zaman

VİŞNELİ KITIR KURABİYE

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 yumurta

* 2-3 yemek kaşığı
şekersiz granola

Haberin Devamı

* 1 yemek kaşığı tahin

* 1 tatlı kaşığı kakao

* 1/2 çay bardağı badem sütü

* 1/2 paket kabartma tozu

* Bir avuç dondurulmuş vişne

NASIL YAPARIM?

* Vişne hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.

* Hamur toparlanınca vişneleri ekleyin ama meyveleri çok ezmeyin. Yassı şekil verin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin.

* 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin. Soğuyunca servis edin.

Tatlı yemek için en iyi zaman ne zaman

ŞEFTALİLİ CHEESECAKE

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

* 150 gr süzme yoğurt

* 1 şeftali * 1 yumurta

* 50 gr labne peyniri

* 1 tatlı kaşığı tarçın

NASIL YAPARIM?

* Şeftali hariç tüm malzemeleri bir kaba koyup karıştırın.

Yağlı kâğıt serili fırın kabına dökün, üzerine şeftali dilimlerini dizin.

* 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Soğuyunca tatlınız hazır.

Haberin Devamı

FİT TİRAMİSU

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı laktozsuz süt

* 2 yemek kaşığı yulaf unu

* 8 adet tuzsuz etimek

* 1 yemek kaşığı bal

* 1 yemek kaşığı labne peyniri

* 2 yemek kaşığı granül kahve

* 1 su bardağı ılık su

* 2-3 yemek kaşığı kakao

NASIL YAPARIM?

* Süt ve yulaf ununu tencereye koyun, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

* Muhallebi soğuduktan sonra bal ve labne peynirini ekleyip karıştırın.

* Granül kahve ve ılık suyu karıştırın.

* Etimekleri kahveyle ıslatın.

* Servis kabına biraz muhallebi, biraz etimek koyarak katları tamamlayın.  Buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Servisten hemen önce kakao serpin.

ŞEFTALİLİ BAR

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

* 4 yemek kaşığı süzme yoğurt

* 2 yemek kaşığı bal * 1 şeftali

* Bir avuç kırmızı meyve (yabanmersini, çilek, böğürtlen, dut olabilir)

* 1 yemek kaşığı su

NASIL YAPARIM?

* Yoğurdun kıvamını suyla açın, içine bal ekleyin. Ballı yoğurdu yağlı kâğıt serdiğiniz kaba dökün.

* Şeftali ve diğer meyveleri doğrayın, yoğurdun üzerine serpiştirip dondurucuda 3-4 saat bekletin. Kare kare keserek servis edebilirsiniz.

Tatlı yemek için en iyi zaman ne zaman

PİŞMEYEN LEBLEBİ KURABİYESİ

(2 kişilik)

 NE LAZIM?

* 1 su bardağı tuzsuz leblebi

* 3 yemek kaşığı pekmez

* 3 yemek kaşığı tahin

* 5 tam ceviz içi

NASIL YAPARIM?

* Leblebi ve cevizi rondo’dan geçirip un haline getirin. Tahin ve pekmezi ekleyip karıştırın.

* Dondurma kaşığıyla yuvarlak şekil verip sunun. Dilerseniz bu tarife kuru üzüm de ekleyebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları