Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Rüzgâr saçlarınıza, özgürlük ruhunuza karışsın”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bir yıl önce bu zamanlarda bir imza kampanyası dikkatimi çekmişti. Özellikle turistik bölgelerde faytonları çeken atların yaşadıkları zorlu şartlara dayanamayıp öldüklerine değinen kampanyanın amacı, “bu güzel hayvanların çektiği acıları dindirmek için fayton kullanımının ülke genelinde yasaklanmasını sağlamak” idi.

Söz konusu kampanya sosyal medyada epey ses getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi birkaç gün önce bu konuyu gündemine aldığına ve konuya bir çözüm getirileceğine dair açıklama yaptı. Açıklamada, öncelikle Kınalıada’da olmak üzere; her biri en fazla 12 kişilik elektrikli araçlarla toplu taşımacılık yapılmasının amaçlandığı, ilk aracın önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacağı ifade ediliyor. Bu uygulamanın test edilmesinin ardından tüm adalardaki toplu taşıma hizmetinin elektrikli araçlarla yapılması planlanıyor. Bu benim gibi hayvan severler için güzel bir haber.

Haberin Devamı

Atlar, insanlar için her açıdan dost hayvanlar. Engelliler için ise kimi zaman dosttan da öte, hatta terapist oluyorlar.

“Rüzgâr saçlarınıza, özgürlük ruhunuza karışsın”

At eşliğinde terapi, yani hippoterapi, adını Yunanca’da at anlamına gelen “hippos” sözcüğünden alıyor. At binme ile insan sağlığı arasındaki ilişki antik çağlardan beri bilinse de, modern anlamda at eşliğinde terapi 1952 Helsinki Olimpiyatları’nda atlı sporlarda gümüş madalya alan Danimarkalı binici Liz Hartel’in biniciliğin çocuk felcinden kurtulmasını nasıl sağladığını anlatmasıyla gündeme gelmişti. Bunun ardından 1960’larda Avrupa, Kanada ve ABD’de birbiri ardına terapi merkezleri kurulmaya başlandı. Yine o yıllarda Almanya, İsviçre ve Avusturya’da fizik tedavi programlarına atlar dâhil edildi ve bu tedavi biçimine “hippoterapi” adı verildi. Hippoterapi son yıllarda ülkemizde de sıklıkla uygulanan bir terapi yöntemi olmaya başladı.

Bu uygulamalardan biri de Sarıyer Belediyesi ile Atlıtur Doğal Yaşam Derneği’nin “Ata Binmeyen Çocuk Kalmasın” sloganıyla birlikte yola çıktıkları etkinlik. Bu etkinliğin ilk misafirleri olan EÇADEM (Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi) öğrencileri adaptif binicilik programına katılarak doğayla iç içe bir gün geçirdiler. Adaptif binicilikte bireye engeline göre ata binmek öğretiliyor. Amaç; engeli olmayan birey nasıl ata biniyorsa, engelli bireylere de aynı şekilde ata binme beceresi kazandırmak. Engelsiz Sarıyer vizyonu kapsamında Sarıyer Belediyesi ile işbirliği yapan Atlıtur Doğal Yaşam Derneği Başkanı Alp Arslan atın iyileştirici özelliğine vurgu yaparak “Rüzgâr saçlarınıza, özgürlük ruhunuza karışsın” diyor ve biniciliğin engelli çocuklara faydasına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye Sağlık Vakfı (TSV) hippoterapiyi “fiziksel, zihinsel veya duysal bozukluğu olan hasta gruplarında fonksiyonel açıdan iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla atın hareketlerinden yararlanan bir tedavi stratejisi” olarak tanımlıyor. Atın hareketlerinin değişken, ritmik, tekrarlayıcı ve çok yönlü olması terapi için uygun şartları sağlıyor. Bu hareketlilik denge, postural kuvvet ve dayanıklılığın geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Hippoterapi esneklik, denge ve kas kuvvet kaybı gibi problemleri olan kişilerin yanı sıra fiziksel engelliler, zihinsel engelliler ve duygu durum bozuklukları yaşayan bireyler için de yarar sağlayan bir terapi yöntemi.

Haberin Devamı

Sarıyer Belediyesi ile Atlıtur Doğal Yaşam Derneği’nin “Ata Binmeyen Çocuk Kalmasın” sloganı ile birlikte yola çıktıkları etkinlik engelli çocuklar açısından oldukça büyük bir önem taşıyor.

Umarım bu gibi terapileri giderek daha bilinir hale getirecek etkinlikler giderek çoğalır.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları