Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Depremzede engelli çocukların hayatlarına dokunmak istemez misiniz?

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 1989 yılında kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ nı bugünkü haline getiren ilk adım, 1972 yılında, Prof. Dr. Hıfzı Özcan öncülüğünde Türk Spastik Çocuklar Derneği’ nin kurulması ile atıldı. O zamana kadar ülkemizde bilimsel çalışmaların uzağında kalmış bulunan Cerebral Palsy (CP), bu derneğin kurulması ile dikkat çeker hale geldi. 

Cerebral Palsy, çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumu. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşuyor. Cerebral Palsy, hareket etme ve koordinasyon becerileri ile ilgili -aşağıda sıralanan- birçok belirtiye neden oluyor.

· Yazma, çatal bıçak kullanma, kıyafet düğmesi ilikleme ve makas kullanma gibi ince motor beceri gerektiren hareketlerde zorlanma,

· İstemsiz kas hareketleri,

Haberin Devamı

· Dengeyi koruma ve yürümede zorlanma,

· Öğrenme problemleri,

· Şaşılık gibi görsel problemler,

· Konuşma zorluğu,

· Emme ve yutkunma zorluğu, salya akması,

· Kas yapılarında aşırı gerginlik veya aşırı gevşeklik,

· Spastisite (kasların gergin ve sert olmasına bağlı olarak hareketlerin akıcı şekilde gerçekleştirilememesi hali),

· Rijidite (kas katılığı),

· Ataksi (kas aktivitesinde düzensizlik ve koordinasyon problemi),

· Nöbetler (kas kontrolünün kaybolduğu ve genellikle bilinç kaybı ile seyreden nörolojik durum)

Ancak bu belirtiler zaman içerisinde kötüleşme eğilimi göstermiyor ve hepsi birden her çocukta görülmüyor. 

Konunun önemine inanan bir grup değerli destekçi ve ailenin iş birliği ile çalışmalarını yoğunlaştıran Türk Spastik Çocuklar Derneği, 1976 yılında Sabancı Ailesi’nden yardım isteme kararını aldı. Kadıköy Acıbadem semtinde yer alan bir villa, Akbank T.A.Ş. tarafından satın alınarak, Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından Derneğe tahsis edildi. Böylece, kurumsallaşma süreci başlamış oldu. Erol Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi adı verilen binaya yerleşildikten sonra, Sağlık Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalandı ve ilk kez Devlet’ten kadro desteği alındı.

Haberin Devamı

1972 yılından itibaren atılmaya başlanan öncü adımlar, Türk Spastik Çocuklar Derneği’ nin 1989 yılında Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’ na dönüşmesini sağladı. 1993 yılında Cerebral Palsy’ li bireylere her yönüyle hizmet edecek örnek bir tesisin kurulması amacıyla çıkılan yolda; Kadıköy Belediyesi’nin ve Sayın Sakıp Sabancı Ailesi’nin değerli katkılarıyla, Küçükbakkalköy’ de Vakfa tahsis edilen 35 dönümlük arazi üzerinde hizmet verilecek binanın temelleri atıldı. 

Metin Sabancı Merkezi olarak anılan merkezin inşaatı 1996 yılında tamamlandı ve Vakıf buraya taşındı. Merkez’ de Devlet koruması altındaki 70 Cerebral Palsy’li çocuk ve genç için yatılı bakım hizmeti sunulmaya başlandı. Ayrıca özel eğitim, rehabilitasyon ve meslek edindirmeye yönelik atölye çalışmaları da yapılandırıldı. 

Haberin Devamı

2005 yılında yayınlanan Engelliler Kanunu ile birlikte Metin Sabancı Merkezi bünyesinde verilen hizmetler yeniden düzenlendi. 2007 yılında açılan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Vakfın daha fazla Cerebral Palsy’li çocuğa ulaşmasını sağladı. 2011 yılında Metin Sabancı Okulları açıldı. 2015 yılının Nisan ayında ayrı bir iktisadi işletme olarak açılan Aile Danışma Merkezi; riskli bebek, erken müdahale ve gelişim takibi başta olmak üzere ailenin birliğini ve bütünlüğünü korumaya yönelik hizmetler sunmaya başladı. 

Kuruluşundan bugüne kadar 30 binden fazla çocuğa hizmet veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; ülkemizde Cerebral Palsy konusunda referans kurum olarak çalışmalarına Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları ve Aile Danışma Merkezi ile devam ediyor. 

Haberin Devamı

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; ülkemizde yaşanan deprem felaketinin hemen ardından “Cerebral Palsy’li ve özel gereksinimli çocukları nasıl koruyabiliriz?” sorusundan hareketle, deprem bölgesinde açılan yaraları bir nebze de olsa sarabilmek amacıyla bünyesinde bir Deprem Koordinasyon Kurulu oluşturdu. Depremin ilk haftasından itibaren engelli çocuğu olan 239 aileye telefon yoluyla ulaşarak ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması için kamu ve sivil toplum kuruluşlarının saha ekipleri ile görüştü ve gerekli yönlendirmeleri yaptı. Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerine bağlı köylerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile el ele çalışarak ihtiyaçların ulaştırılmasını sağladı. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Gaziantep’te kurulan aşevlerine gıda ve mutfak malzemesi yardımlarını ulaştırdı. 

Haberin Devamı

Vakıf depremden etkilenmiş olan 13 engelli çocuğu ihtiyaçlarına göre 6 tekerlekli sandalye, 4 engelli puseti, 1 oturma düzeneği, 1 portatif klozet, 3 gastronomi beslenme sondası ile bez ve kıyafet gereksinimlerini karşıladı. Vakıf, ayrıca, Şubat ayında İstanbul’a gelmiş olan 14 depremzede çocuğa; değerlendirmeler sonucunda belirlenen ihtiyaçlarına yönelik özel eğitim, fizyoterapi, dil-konuşma terapisi, duyu bütünleme, psikolojik, nörolojik ve ortopedik danışmanlık hizmetleri vermeye başladı.

 Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı yöneticileri, Cerebral Palsy Türkiye olarak her koşulda ve şartta engelli çocukların yanında olmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Vakfa depremden etkilenmiş engelli çocukların ihtiyaç duydukları malzeme ve hizmetlere ulaşmaları konusunda destek olmak isteyenler, Vakfın konu ile ilgili kampanyasına bağışta bulunabilirler. Kampanya bağış linki: https://www.tscv.org.tr/PageContent/tr/depremzede-engelli-cocuklarimiz-icin-bagis/11756 

Depremden en fazla etkilenenler yaşlılar ve engelliler, özellikle de engelli çocuklar… İnanın, onların çadırlarda ya da konteynırlarda yaşamaları çok zor. Hele de bu kış şartlarında… Belki Sizler de olanaklarınız ölçüsünde bu kampanyaya katılarak depremzede çocuklarımızın yaşamının biraz olsun iyileştirilip güzelleştirilmesine katkı verebilirsiniz. Unutmayalım ki, “damlaya damlaya göl olur”… 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları