Kadının mağduriyeti değil gücü konuşulmalı

HER yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlar adına birçok etkinlik yapılır, biliyorsunuz.

Haberin Devamı

 Kadının mağduriyeti değil gücü konuşulmalı

Genelde tüm bu etkinlikler kadının mağduriyeti, şiddet görmesi, baskı altında olmasıyla ilintili olur. Bir süre önce yaptığım ‘Ege’nin Öncü Kadınları’ adlı çalışmayla anladım ki kadınların içlerindeki gücü keşfederek toplumu dönüştürmeleri mümkün. ‘Kadının Anlaşmazlık Çözümü Süreçlerindeki Yeri’ konusunda yüksek lisans tezi üzerinde çalışmaya başlamamla bu konudaki düşüncelerim netleşti. Artık kadınların zayıflıkları ve mağduriyetlerine değil, güçleri ve yapabileceklerine odaklanma zamanı... Bu düşünceyle Ege İş Kadınları ve Lider Yaratıcı Katılımcılar Dernekleri ile Gediz Üniversitesi biraraya gelerek ‘Kadının Toplumsal Dönüşümdeki Yeri’ üzerine bir etkinlik düzenlemeye karar verdik. ‘Barış ve Uzlaşma Kültüründe Kadın’ ve ‘Ekonomide Kadının Yeri’ adlı 2 panel düzenleyeceğimiz bu etkinliğe İzmir dışından bir çok önemli isim katılıyor. Eski Hazine Bakanı Ayfer Yılmaz, Birleşmiş Devletler Kadın Programları Barış ve Güvenli Danışmanı Sabine Freizer, yazar Canan Tan, yönetim danışmanı Senem Kılıç, Avukat Ulvi Puğ, ESBAŞ Ceo’su Dr. Faruk Güler, Gediz Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Sibel Safi gibi... Benim de moderatör olacağım bu anlamlı etkinlik ile ilgili EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, LİYAKAT Başkanı Berkaz Eskinazi ve Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Işılay Saygın ile sohbet ettik...

 

Haberin Devamı

Kadının mağduriyeti değil gücü konuşulmalı

 

Betül ELMASOĞLU

 

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

 

Biz kadınlar için 8 Mart çok önemli. Ama etkinliklerin bir gün değil bütün haftaya yayılması gerektiğini düşünüyoruz. İstiyoruz ki daha çok ses getiren bir program olsun. Sevgili Berkay ile daha önce de Toplum Çatısı altında Yönetim Kurulu’nda birlikteydik. Dedik ki biz 8 Mart’ta iki dernek beraber olalım, biz de iki dernek başkanı olarak bir araya gelelim. Yönetimlerimiz de çok sıcak baktı. Üniversiteyi de yanımıza alalım dedik. Işılay Saygın Bakanımızın da Gediz Üniversitesi Mütevelli Başkanı seçilmesinden dolayı çok mutlu olduk. Tüm etkinliklerimizde bir aradaydık. Kendisi birçok teklif aldığı halde bizimle olmayı seçti. Böylece iki panel olarak hayata geçirdik. Bu arada tabi sen de çok destek verdin. Sadece kadının ekonomideki yerine değil, bu kez barış ve uzlaşma konusuna da değinelim istedik. Çünkü içinde bulunduğumuz süreç ve sıkıntılı günler dolayısıyla bu konuya da değinmemiz gerektiğini düşündük.

 

 

Haberin Devamı

Kadının mağduriyeti değil gücü konuşulmalı

 

Berkay ESKİNAZİ

 

LİYAKAT Yönetim Kurulu Başkanı

 

Toplumsal kenetlenmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, bizler Liyakat Derneği olarak, diğer STK’lar ile işbirliği içerisinde ve birlikten kuvvet doğar prensibi çerçevesinde, kadınlara yönelik toplumsal fayda sağlama amaçlı projeler yürütmeye hassasiyet gösteriyoruz. İzmir’in iki öncü sivil toplum kuruluşu olan LİYAKAT ve EGİKAD, 8 Mart çerçevesinde bir araya geliyor ve Gediz Üniversitesi’nden Işılay Saygın, rektörümüz ve tüm öğretim görevlileri sonsuz destek veriyorlar. Bu yıl 8 Mart’ta, her yıldan farklı olmak üzere sadece kadın ve toplumdaki yeri konulu bir toplantı oluşturmak istemedik. Bizler için kadın; istihdama kattığı fayda ile ekonominin bel kemiği, tıpkı çocuğunu sarıp sarmaladığı gibi ülke barışını sağlamada en etkin rolü oynayacak değerdir. Biliyoruz ki kadının üretimde olduğu ekonomiler daha güçlüdür, kadının hayatın her alanında aktif rol aldığı toplumlarda barış ve uzlaşma her zaman çok daha kolay sağlanır. İstiyoruz ki bizler bir örnek olalım ve bundan sonraki süreçte tüm STK’lar İzmir için, toplum için işbirliği ile sağlam projeler üretmeye çaba göstersinler.

 

Haberin Devamı

Kadının mağduriyeti değil gücü konuşulmalı

 

Işılay SAYGIN

 

GEDİZ Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı

 

- Rol model bir kadın olarak toplumsal değişmeden bahsediyoruz ve sizin elinizde güç varken dönüştürdünüz. Bu çok önemli bir şey. Öncü kadın olarak ne söyleyeceksiniz?

 

- Öncelikle kadınlar birlik beraberliği hiç bozmamalı. Bilhassa karar alma mekanizmalarında muhakkak kadın olmalı her yerde. Ama kadın gibi kadın olmalı. Kadın hemcinslerine sahip çıkmalı diye düşünüyorum. Bunu her platformda dile getiriyorum. Çünkü başımıza olaylar geldikten sonra daha iyi görüyoruz. O nedenle kadınlarımızın daha çok karar alma mekanizmalarında görev almaları önemli. Derneklerimizin kadın başkanlarını ve tüm üyelerini tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Yüzlerce insana burs verirken toplumdaki güncel konuları da dile getiriyorlar. Bu da çok güzel bir şey. Devletin yetişemediği yerde kadınlarımız, derneklerimiz hepsi işbirliği çerçevesinde destek veriyorlar. En küçük misali bizim Çeşme Alper Çizgenakat Hastanesi. Buradaki kadınlar kendi çabalarıyla hastaneyi İzmir’deki hastanelerden daha donanımlı hale getirdiler. Bu da bir kadın dayanışması.

 

Haberin Devamı

- Gediz Üniversitesi’nin ilk kadın mütevelli başkanısınız. Bu da çok önemli tabii ki. Üniversite adına da kadınlar için çalışan derneklerle çalışmak için neler söylersiniz?

 

- Üniversitemiz kendini her geçen gün kendisini her geçen gün daha çok kabul ettiriyor. Çok güzel projeler var. Şimdi İZKA’dan destek alarak elektrikle çalışan otobüs projesi var üniversitemizin. Yani belediye otobüsleri elektrikle çalışacak. Ekipte çok güzel projeler var. Onun dışında senfoni orkestrası kuracağız. Dünya çapındaki bütün hocaları getirerek üniversitemizin sesini duyurmayı amaçlıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları