İsmet’e iyi haber beklentisi

Haberin Devamı

DÜN yayınladığımız Soma’da hayatını kaybeden madenci İbrahim Salgın’ın Akdeniz anemisi olan oğlu İsmet Salgın haberinden sonra kemik iliği bulunduğu yönünde bilgi geldi. Bu haber üzerine Ege Üniversitesi’ni aradığımda, Nakil Merkezi’ne yönlendirildim. Merkez yetkilileri, İstanbul İlik Bankası’nda yabancı kaynaklı bir donörün dokusunun şu anki tetkiklere göre 10’da 10 uyduğunu, fakat kesin konuşmak için mutlaka ileri tetkikler yapılması gerektiğini anlattılar. Bunlardan sonra bir de donörün uygunluk durumunun kesinleşmesi gerekiyormuş. Donörün sağlık durumunun hala uygun olması, mesela bir kadın ise bu dönemde hamile kalmamış olması gerekiyormuş. Maalesef bazen vazgeçenler bile olabiliyormuş donör olmaktan. Tüm bu konularda bilgiyi İstanbul İlik Bankası’nın vereceğini öğrenince, hemen orayı da aradım. Banka Koordinatörü Prof. Fatma Savranoğlu’ndan, konu üzerinde çalıştıkları, yakın zamanda daha doğru bilgi verecekleri açıklaması geldi. İleri tetkiklerin olumlu olması ve donörün uygunluğu sonucu İsmet’in nakli Ege Üniversitesi Nakil Merkezi’nde yapılabilecekmiş.
Maalesef ülkemizde ulusal veri sistemine kayıtlı donör sayısı yeterli değil. Oysa bir kemik iliği bankasının gönüllü verici sayısı ne kadar fazla ise bir hasta için kendi toplumundan uygun verici bulma olasılığı da o kadar yüksek. Bu nedenle gönüllü donör olmak son derece önemli. Peki, nasıl gönüllü donör olabilirsiniz? Kısa kısa derlemek gerekirse:
* 18-50 yaşlarında, kronik bir hastalığı olmayan sağlıklı her birey gönüllü verici olabilir.
* Gönüllü verici olmak için yalnızca bir tüp kan vermek ve gönüllü onay formunu doldurmak yeterli. İzmir’den ilik donörü olmak isteyenler için, Ege Üniversitesi Kan Merkezi’nden (0232-390 40 29) randevu alarak gidiliyor.
* Gönüllü hiçbir bahane sunmaksızın vericiliğinden istediği zaman vazgeçebilir.
* Bir hastaya uygun bulunduğunuzda kök hücre nakli için yaklaşık bir gününüzü ayırmanız yeterli. Bu süre içinde alanında uzman klinisyen ekip muayeneleri yapıyor ve laboratuvar sonuçları değerlendiriliyor. Bazen nakilden bir süre sonra bir günü daha ayırmak gerekebilir.
İsmet, babasının Soma maden faciasında hayatını kaybetmesi nedeniyle gündeme geldi belki, ama İsmet gibi daha binlerce kişi ilik bekliyor. O nedenle, gönüllü donör olmak çok, ama çok önemli.

Yazarın Tüm Yazıları