Güneşli havada şemsiye taşımak

Haberin Devamı

ÖZGECAN yüreğimize oturdu. Ailesinin gösterdiği sabrı ve asil duruşu büyük bir hayranlıkla izliyorum. Babasının dediği gibi, Özgecan milat oldu bizimki gibi erkek egemen bir toplumda. Kadınlar suskunluklarını bozdu, yaşadıkları fiziksel ya da psikolojik tacizleri anlatmaya başladı. Size birşey söyleyeyim mi? Bu ülkede, en azından bakışlarla taciz edilmemiş kadın kesinlikle yoktur. Bunun giyimimizle, gülüşümüzle ya da davranışımızla ilgisi olduğunu söyleyen ise kendi sapıklığına kulp takıyordur. O kadar net!
Ben, Kız Lisesi’nde okudum. Okul çıkışlarında bindiğimiz troleybüs doğal olarak kız öğrencilerle dolardı. Bu ortamın tacizciler için bulunmaz bir ortam olduğunu fark etmem uzun sürmedi. Küçüklüğümden beri, istesem de istemesem de dikkat çeken bir kız çocuk olduğumdan farkındalığım çok yüksekti. O nedenle troleybüslerde gözlerimi dört açar, kimseleri yanıma yaklaştırmazdım. Yaklaşmaya kalkan olursa sivri ucunu batırayım diye de yanımda şemsiye taşırdım sürekli. Bir süre sonra, hergün dağılma saatinde bilerek binen aynı adamları fark etmiştim. İşin kötüsü bu adamları takip ettikçe başka kız öğrencileri taciz etmeye uğraştıklarını ve kızların utançtan ne yapacaklarını şaşırdıklarını gördüm. Hatta birkaç kez, kızların yanına gidip şemsiyemle adamları uzaklaştırmaya çalışmıştım çocuk aklımla. Şimdi, aslında ne kadar şanslı olduğumu, öyle bir caniye denk gelmemin çok da uzak bir olasılık olmadığını anlıyorum.
Ülkenin en çağdaş şehrinde yaşasak bile en azından tacizci bakışlara maruz kalmayanımız yoktur. Şimdi, toplum olarak bir dönüşüm yaşama şansımız var.
Gelin kadınların, kızların seslerine kulak verin, vicdan sahibi erkekler...
Evet, kadın-erkek farklı, çünkü biz sizi kolay kolay utandıramazken siz bizi bakışlarınızla yerin dibine sokabilirsiniz.
O nedenle, lütfen, bir kadına bakarken bile dikkatli olun. Unutmayın, bakışlarınız bile taciz edici olabilir.

Haberin Devamı


Fotoğraflar Özgecan için

Güneşli havada şemsiye taşımak

Haberin Devamı

ÖZGECAN Aslan için anlamlı etkinliklerden biri bugün Alsancak’ta düzenleniyor. FD Architecture Interior Design’ın sahibi Funda Arcas’ın açmış olduğu RUE 1387 mağazasında, Türkiye’de şiddete, tecavüze uğrayan, yaralanan, zorla intihar ettirilen ve öldürülen tüm kadınları unuturmamak, şiddet ve tecavüz mağduru tüm kadınların çaresizliğine dur demek için sanatçı Bennu Gerede’nin “Aşk Töre(n)leri” adlı fotoğraf sergisi açılacak. 10 gün süreyle sergilenecek fotoğrafların geliri Özgecan Aslan adına ve ülkede öldürülen tüm kadınların anısına Türkiye’de kadın haklarını koruyan sivil toplum kuruluşlarına ve derneklerine bağış olarak verilecek.

Yazarın Tüm Yazıları