EÇEV’li çocuklar İngiltere’de Türkiye’ye temsil etmek için 60 bin TL arıyor

Ege Çağdaş Eğitim Vakfı, 22 yıldır parasal durumu uygun olmadığı için yeterli eğitim alamayan binlerce çocuğumuza burs ve ücretsiz eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Reşitoğlu’nun belirttiği gibi ülkemizin aydınlık geleceğini yaratmayı hedefleyen EÇEV’in oluşturduğu ‘Bilim Kahramanları’ takımı, çoğunluğu özel okullardan gelen yüzlerce takımı geride bırakarak İngiltere Bath’ta düzenlenen Avrupa Şampiyonası’na gitmeye hak kazandı. Fakat 10 kişilik ekibin gidebilmesi için gereken 60 bin TL bulunamazsa çocuklarımız bizleri bu uluslararası turnuvada temsil edemeyecek.

Haydi gelin EÇEV’li çocukların yarattığı bu mucizeye destek olarak gerçeğe dönüşmesini sağlayalım...

EÇEV’li çocuklar İngiltere’de Türkiye’ye temsil etmek için 60 bin TL arıyor


- EÇEV’in bugün geldiği noktayı özetler misiniz? Kaç çocuğumuza hizmet veriyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
- Ege Çağdaş Eğitim Vakfı, ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacak nesillerin eğitimine katkıda bulunmanın bir yurttaşlık görevi olduğuna inanan 96 çağdaş, aydın ve eğitime gönül vermiş kurucu üyemizin girişimi ile 22 yıl önce, 1995’te yola çıktı. Vakfımızın kuruluş amacı, çağdaş ve evrensel kültür değerleri ile donanmış, cumhuriyetin kazanımlarına ve demokrasiye inanan, bilimsel düşünen, sorgulayan, üreten, kendini sürekli geliştirebilen, aydın nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak. Bu amaç doğrultusunda EÇEV kuruluşundan bugüne 15.000’e yakın öğrenciye burs ve ücretsiz eğitim desteği vermiş durumda. Genç nesillerimizin yetişmesinde büyük emeği olan, 7000’e yakın öğretmenimize de meslek içi eğitim ve kişisel gelişim fırsatı sundu. İzmir’de Yamanlar ve Altındağ’daki iki eğitim merkezimiz ile Salihli’deki Bilgi ve Kültür Evimizde her yıl yaklaşık 600 ilk ve ortaokul öğrencisine eğitim desteği veriyoruz, bilim, kültür, sanat atölyelerine katılma olanağı sunuyoruz. Yine her yıl ilköğretim, lise ve üniversite kademelerinde yaklaşık 500 öğrenciye burs veriyor, sosyal, kültürel ve mesleki gelişimlerini destekleyen programlarla, kendilerini geleceğe daha donanımlı bireyler olarak hazırlamalarına katkıda bulunuyoruz. Manisa’daki pansiyonumuz ve Soma’daki öğrenci yurdumuzda 150 kızımız güvenli, konforlu, ekonomik koşullarda barınma olanağı bularak, eğitimlerine devam edebiliyorlar. Bu anlamda, her yıl 1000’den fazla genç ve çocuğumuza el uzatıyoruz diyebiliriz.

Haberin Devamı

EÇEV’li çocuklar İngiltere’de Türkiye’ye temsil etmek için 60 bin TL arıyor

 

Haberin Devamı

22 YILDIR BAĞIŞLARLA YAŞIYORUZ VE DESTEK BEKLİYORUZ
- EÇEV e destek konusunda bir gelişme var mı? Finansal kaynaklarınızı nasıl sağlıyorsunuz?
- Çocuklara, gençlere, öğretmenlere, anne-babalara ulaştırdığımız tüm eğitime destek çalışmalarımızı ücretsiz olarak sunuyoruz. Bu anlamda en önemli kaynağımız, çağdaş eğitime gönül vermiş bireysel ve kurumsal bağışçılarımız, bursverenlerimiz, etkinlik sponsorlarımız. Kurumsal işbirliği anlamında en büyük destekçilerimiz özel okullar. Sosyal sorumluluk çalışması yapmak isteyen firmalarla işbirliklerimiz oluyor; mesleki veya özel amaçlı burs fonları oluşturabiliyor, etkinliklerimizde mekan, ulaşım, ikram, baskılı malzeme gibi ihtiyaçlar konusunda sponsor olabiliyor, öğrencilerimize staj olanakları sağlayabiliyorlar. Taziyelerde yapılan çelenk bağışları, kutlamalar için çiçek gönderimi, doğum günü, özel günlerde gönderilen bağış kartları, EÇEV çikolatası gibi gelir getiren bağış ürünlerimiz var. Bunun yanı sıra kaynak yaratmaya yönelik kermes, konser, yemek, gezi vb organizasyonlarda da yine en büyük destekçimiz EÇEV gönüllüleri. EÇEV’in çekirdek bir profesyonel kadrosu var. Ancak yüzlerce faydalanıcıya ulaşabilen bu kadar geniş ölçekli organizasyonları, büyük kitlelere ulaşan eğitim projelerini gerçekleştirebilmemizde gönüllü çalışan komisyonlarımızın özverili çalışmalarının çok büyük payı ve katkısı var.

Haberin Devamı

EÇEV’li çocuklar İngiltere’de Türkiye’ye temsil etmek için 60 bin TL arıyor


- EÇEVli çocuklar birçok başarıya imza atıyor son yıllarda. Bunları özetleyebilir misiniz?
- EÇEV’in vizyonunda “fırsat eşitsizliğinin olmadığı bir eğitim sistemi” var. İzmir’de iki eğitim merkezimiz var, her ikisi de çokça göç almış, çok nüfuslu ve ekonomik olanakları sınırlı ailelerin yaşadığı dezavantajlı bölgeler. Burada, çevre okullarına giden ilk ve ortaokul öğrencilerine hem akademik eğitim desteği veriyoruz, hem de bu çocuklarımızın kendi okullarının ve ailelerinin olanakları ile erişemedikleri kültür, sanat, bilim atölyelerine katılabiliyorlar. Bu atölyelerde çocuklarımız kendilerini tanıma, ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetme olanağı buluyorlar. Bilgisayar, satranç, koro, bando, yaratıcı yazarlık, tiyatro, seramik, dans, resim, kukla, bilim atölyeleri bunlardan bazıları. Öğrencilerimizin yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda, İzmir’de ve Türkiye genelinde yarışmalara, turnuvalara katılmalarını da destekliyoruz, ki bu turnuvalardan da çoğu zaman ödüllerle dönüyor ve EÇEV ailesine büyük mutluluk yaşatıyorlar. İzmir Kukla Festivali, yerel ve ulusal satranç turnuvaları, şiir ve mektup yarışmalarında çocuklarımızın aldıkları ödüller bunlardan bazıları.

 

Haberin Devamı

YÜZLERCE TAKIMI GERİDE BIRAKTILAR
- Bugünlerde yine bir başarı hikayesi var. İngiltere’deki nasıl bir organizasyon?
- Dünyada First Lego League adıyla bilinen, Türkiye’de ise “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla düzenlenen bir turnuva var. Turnuva için her yıl dünya genelinde bir tema belirleniyor ve katılan her takım bu tema çerçevesinde bir proje geliştiriyor. Takımlar temaya uygun olarak robot oyunu, proje, öz değerler ve teknik aşamalardan oluşan performans sergiliyorlar. EÇEV eğitim merkezleri dört yıldır bu turnuvaya katılıyor. Bu yılın teması “Hayvanlar: Yaşam Ortaklarımız” idi.. Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi’nin Bilim Kahramanları takımı İNSHAY, bu yılki projeleri ile “İlham Verici Takım” ödülünü kazandı ve çoğu özel okullardan gelen yüzlerce takım arasından öne çıkarak İngiltere-Bath’da düzenlenecek Uluslararası Açık Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etme hakkını elde ettiler. Bu, bizim için hem çok gurur veren hem de geleceğe dair umutlarımızı güçlendiren büyük bir başarı. EÇEV olarak, eğitimde fırsat eşitliği verilir, desteklenirse gençlerimizin içlerindeki büyük potansiyeli ortaya çıkarabileceklerini ve büyük başarılara imza atabileceklerini savunuyoruz. Takımı oluşturan çocuklarımız her sene değişiyor. Çocuklar değişmesine rağmen takımımızın üç yıldır sergilediği bu tutarlı başarı, savunduğumuz ilkelerin, amaçlarımızın ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha doğrulamış oldu.
Altındağ Bilim Kahramanları takımımız, ilk sene otizmli çocukların da oyun parklarındaki salıncak ve kaydırakları kullanabilmeleri için geliştirdikleri proje ile Güney Afrika’daki uluslararası turnuvaya katıldılar ve oradan da ödülle döndüler. Geçen yılki turnuvada atıklardan ürettikleri bez torbalarla naylon torba kullanımını azaltmayı hedefleyen projeleriyle İspanya’daki turnuvaya katılma hakkını elde ettiler. Bu sene de barınaklardaki hayvanların ailelerce kalıcı şekilde sahiplenilmesini amaçlayan projeleri turnuvada büyük ilgi ve beğeni gördü.

 

Haberin Devamı

PARA BULAMAZSAK İNGİLTERE’YE GİDEMEYECEKLER
- Çocuklarımızın İngiltere’de bizleri temsil edebilmeleri için nasıl bir bütçeye ihtiyaç var? Bunu nasıl sağlayacaksınız?
- ARSEM Bilim Kahramanları takımımız 10 kişilik bir ekip. EÇEV’li öğrencilerimiz ve yine EÇEV bursiyeri olan üniversite öğrencisi iki koçumuz var takımda. Ulusal turnuvalara katılan okullarda, öğrencilerin turnuvaya katılım ve seyahat masraflarını öğrencilerin ailelerinin karşılaması esastır. Ancak bizim öğrencilerimizin ailelerinin ekonomik durumları buna hiç müsait değil. Pasaport, vize, turnuva katılım, ulaşım, konaklama, yeme-içme, forma, proje malzemeleri, tanıtım materyalleri, dövizdeki hareketlilik gibi pek çok kalemi topladığınızda 60 bin TL düzeyinde bütçe ortaya çıkıyor. Bu elbette oldukça büyük ve bu dönem için harcama planımızda yer almayan bir rakam. Uluslararası turnuvaya katılım müjdesini aldığımızdan beri bu bütçeyi oluşturmak için sponsorluk arayışı içindeyiz. EÇEV ailesinin çocuklarımıza bu anlamda çok kıymetli bir desteği var, ancak çocuklarımızın hayalini gerçekleştirmek için destek arayışımız devam ediyor.
- Yardım ve bağış yapmak isteyenler nereye başvurmalı?
- İsteyenler vakıf merkezimize ulaşarak takımımıza destek verebilir. Bağışları banka havalesi veya kredi kartı ileya da vakıf merkezimizde nakden yapmak mümkün. Ancak turnuvaya kayıt yaptırabilmemiz için zaman daralıyor tabii. EÇEV banka hesabı bilgileri: Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Ziraat Bankası Alsancak Şubesi TR08 0001 0007 1206 9691 2450 01 hs. Ayrıca (0232) 425 97 97 no’lu telefondan da bize ulaşabilirler.


Çocuklar projelerini anlatıyor;
ADIM BENDEN, PATİ SENDEN!
“Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız“ teması bizi çok heyecanlandırdı. Büyük bir hevesle başladığımız araştırmalarımızın heyecanı, yerini üzüntüye bıraktı. Gelişmiş ülkelerde, her evde bebeklerle büyüyen köpek videolarını seyrederken sorularımız çoğaldı. Bizlere sevgi paylaşımı adına katacağı o kadar çok şey varken; neden bizler yaşam ortaklarımıza iyi davranmıyoruz? Birçok sorunla karşılaştık. Doğru bildiğimiz yanlışlarla büyütülmüş ebeveynlere sahiptik. İNSHAY takımı olarak, birçok uzman kişiden, kuruluştan öğrendiklerimizi ailelerimize aktarmaya, yanlışları düzeltmeye, bilinçli bireyler yetiştirmeye karar verdik. İki temel sorun tespit ettik.
- Bilinçsizce ve heves uğruna sahiplenilen köpeklerin bakımı ve sorumluluğu arttıkça sokağa atılmaları veya barınaklara iade edilmeleri
- İnsanların alternatif tedaviler uygulayabilecekken gereksiz yere ilaçlara başvurmaları
Köpek için sıcak bir yuva, yemek, doğal ortamlarında sabah akşam gezdirmek ve en önemlisi onunla oynamanın köpeği mutlu edeceğini öğrendik.
Köpekle büyüyen çocuklar, sorumluluk almayı öğrenirler, daha sevgi dolu olurlar, sosyal becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynar, kardeşler arasındaki bağlılığı arttırır. Eğitimli bir köpekle yaşayan otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklarda stresin azaldığını, diğer çocuklara göre fazla egzersiz imkanının olduğunu, hiperaktivite tedavisinde etkili olduğunu, motor becerilerinin geliştiğini öğrendik.


Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘’Bir milleti eğitmek istiyorsanız önce kadınlardan başlayın’’. Bunun ışığında EÇEV-ARSEM okul öncesi oyun grubu annelerimize pilot uygulamamızı yapmaya karar verdik. Pilot uygulamamızı yapmak üzere İzmir Büyük Şehir Sosyal Projeler Müdürlüğü, Bornova Belediyesi, İzmir Veteriner Hekimler Odası, İzmir Büyükşehir Veteriner İşleri Müdürlüğü, Bornova Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü ile ortak eğitim programları hazırladık. Annelerimize verilecek eğitimler sonrasında anne-çocuk arasındaki ilişki güçlenecek. Bir köpeğin çocuğunun gelişiminde ne kadar önemli olduğunu öğrenecek, aile bağları kuvvetlenecek, çocuğun sorumluluk duygusu işlenecek. Çevresine, doğaya ve aynı doğayı paylaştığı canlılara saygılı olmayı öğrenecek. Eğitimlerimiz aşamalı bir şekilde ilk olarak anne çocuk ilişkilerini güçlendirmeyi kazanım olarak edinecektir. Daha sonra köpeklerin de sürece dahil olmasıyla ikinci aşamaya geçilecek. Bu aşamada annenin güdümünde bir köpeğin sorumluluğunun bir çocuğa nasıl verilmesi gerektiği aktarılacak. Üçüncü aşamada ise eğitimler sonrası farkındalık yaratabildiğimiz ailelere Bornova ve Büyükşehir barınaklarından aile yapısına uygun köpek ırkları seçilip sahiplendirilecektir.

Sahiplenmek istemeyen ailelerde ise konu hakkındaki duyarlılıkları arttırmış böylece farklı bir bakış açısı kazandırmış olacağız. Eğitimlere katılan velilere bakımlarını üstlenebileceklerine dair bir sertifika verilecektir. Fakat ailelerin sosyo-ekonomik durumlarını göz önüne alacak olursak; bir köpeğin bakımı için henüz yolun başında çok fazla bütçe ayırmak istemediklerini gördük. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile 2 yıllık mama, tüm aşılama işlemleri, kısırlaştırma ve verilen köpeklerin bakımı ve takibi için çipleme işlemlerinin ücretsiz yapılması konusunda anlaştık. Ayrıca, Urla Köpek Eğitim Merkezi; sahiplendirilecek köpeklerin ailelere tesliminden önce, tıpkı ailelere verildiği gibi, 20 günlük temel eğitimlerden geçerek teslim edebileceğimiz konusunda bize destek olacaklar. Böylece köpeği alacak ailenin bilinçlenmesi için yapılan çalışmalar, köpeklerin de eğitimi tamamlanarak daha etkin bir hale dönüşmüş olacak. Pilot uygulamamız sonucunda aileye ve köpeğe yalnızca sevgi alışverişi yapmak kalacak.

Yazarın Tüm Yazıları