Bağışıklığınızı elmayla güçlendirin

Elmanın en sevdiğim özelliği lifli yapısı. Bu sayede bağırsak tembelliğine iyi gelir. İçerdiği C vitaminiyle yorgunluğu azaltır. En etkili şekilde faydalanmak için kabuklu veya kabuğu taze soyulmuş halde hemen yemek gerekir...

Haberin Devamı

Yurtdışında “An apple a day keeps the doctor away” yani “Günde bir elma doktoru uzakta tutar” diye yerleşmiş bir söz kullanılır. Bence çok da doğru. Çünkü kış aylarında sağlığımıza önem vermenin ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin en lezzetli yollarından biri kesinlikle  elmadır...

Elmanın en sevdiğim özelliği lifli yapısı. Bu sayede bağırsak tembelliğine iyi gelir. Bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği de en yüksek meyvelerdendir.
C vitaminiyle yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini arttırır. En etkili şekilde faydalanmak için elma çiğ, kabuklu veya kabuğu taze soyulmuş halde hemen yenmelidir. Çünkü C vitamini, havadaki ısı ve oksijene duyarlıdır. Taze ve hemen tüketilen elmalar, maksimum vitamin faydası sağlar. İçindeki bulunan polifenoller sayesinde antioksidanlar bakımından da zengindir.  Bu da cilt dahil olmak üzere hücresel yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı savaşarak elmayı yaşlanma karşıtı bir besin haline getirir. Ayrıca unutkanlığı önleyerek alzheimer’dan korunmaya da katkı sağlar.

Haberin Devamı

Bağışıklığınızı elmayla güçlendirin

Uyku problemi yaşayan kişilerin yine sıklıkla tüketmesi gereken bir meyve. Sinirleri yatıştırıp kan basıncını düşürmesi ve nefes alıp verişi rahatlatmasıyla daha rahat uykuya dalmaya yardımcı olur. Bunlara ek olarak, günümüzde kolon ve akciğer kanseri görülme sıklığının artması da sağlığa karşı önemli bir tehdit. Her gün 1 elma tüketmek içerdiği C vitamini sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor. C vitamini en yoğun olarak kabuğun alt kısmındadır. Ancak elmaları iyice yıkayarak yemek, bakteri bulaşma riskini azaltmak açısından büyük bir önem taşıyor. Potasyum, demir, magnezyum gibi minerallerden yana zengin bir kaynak.

Bağırsak sağlığımıza iyi gelmesi için biz evde eşim ve çocuklarımla beraber meyveleri mutlaka çiğ ve kabuklarıyla tüketiyoruz. Bu, lif ve antioksidan alımımızı arttırıyor. Posasıyla birlikte yapacağınız içecekler de vitamin ve mineral açısından zengindir. Ancak işlenmiş şeker içeren ticari elma sularından kaçının. Yine farklı meyve ve sebzelerle bir araya getirilmiş elma salataları, vitamin ve mineral çeşitliliğinizi arttırır. Bununla birlikte beslenmenizde çay ve smoothie şeklinde tüketmenizi de öneririm...

 

Haberin Devamı

ELMALI SALATA (2 KİŞİLİK)

Bağışıklığınızı elmayla güçlendirin

NE LAZIM?

2 orta boy yeşil elma

1 havuç

1/2 su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)

1 su bardağı doğranmış marul

1/2 limon suyu

2 yemek kaşığı yoğurt

NASIL YAPARIM?

Elmaları soyup küp küp doğrayın. Limon suyuyla karıştırarak kararmalarını engelleyin.

Havuçları küçük doğrayın. Doğranmış marul ve ceviz içiyle birlikte bir kasede karıştırın.

Ayrı bir kapta yoğurdu ve tuzu karıştırarak bu sosu sebzelere ekleyin. Elma dilimlerini katıp nazikçe karıştırın. Ceviz içi veya taze nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

 

DOKTORSAVAR SMOOTHİE (2 KİŞİLİK)

Bağışıklığınızı elmayla güçlendirin

NE LAZIM?

1,5 su bardağı süt

1 orta boy kırmızı elma

1 yemek kaşığı yoğurt

Haberin Devamı

1/2 su bardağı çiğ badem

1/4 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı bal

NASIL YAPARIM?

Kırmızı elmayı 4 eşit parçaya bölüp çekirdekli kısımlarını çıkarın, kabuklarını soyun.

Soğuk sütü blender’a alın. Yoğurt, elma dilimleri, badem, bal ve tarçını ekleyin.

Tüm malzemeleri püre haline gelene kadar çekin. Bekletmeden servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları