Londra’da gastronomi çıkarması

İncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce edisyon lansmanı geçen hafta Londra’da yapıldı. Türkiye ve gastronomisinin tanıtımının yapıldığı davet ilgiyle karşılandı. İşte İngiliz gastronomi ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı geceden anekdotlar...

Haberin Devamı

Yıldızlar geçidi
Kelebek gazetesi gastronomi yazarı Müge Akgün’ün Türkiye’ye kazandırdığı, kuruluşundan bu yana Karaca sponsorluğunda desteklenen İncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce edisyonunun tanıtımı geçen hafta Londra Rüya restoranda yapıldı. İngiliz yemek tarihi uzmanı, sektörün ikonik isimlerinden Claudia Roden, ünlü yazarlar David Elisabeth Luard, Jill Norman, Xanthe Clay gibi daha birçok yabancı konuğun yanında Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Ümit Yalçın, Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karaca ve Türkiye’nin ünlü şefleri Fatih Tutak, Ömür Akkor, Kemal Demirasal, Esra Muslu’nun yer aldığı gecede konuklar İncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce edisyonunu inceledi.
Londra’da gastronomi çıkarması
Arda Sayıner-Müge Akgün-Fatih Tutak-Fatih Karaca

Haberin Devamı

Türkiye aşkı
Gecede konuşma yapan Müge Akgün’ün yüzünden o her zamanki gastronomi aşkı ve Türk mutfağını tanıtıma tutkusunu gözlemlemek mümkündü.
Akgün “İncili Gastronomi Rehberi Türkiye’nin lezzet duraklarını ülkemizde tanıttığı gibi artık İngilizce içerikle dünyada da tanıtıyor. Londra’da ilkini gerçekleştirdiğimiz bu gastronomi buluşmaları dünyanın farklı ülkelerinde devam edecek” dedi. Etkinliğin sponsorlarından Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karaca ise Londra’nın Islington bölgesinde açarak Türk mutfak kültürünü tanıttıkları Karaca mağazasına bir yenisini ünlü Westfield Alışveriş Merkezi’nde ekleyeceklerinin haberini verdi.
Karaca “Londra gastronomi dünyasının yeryüzündeki başkentlerinden biri. Türkiye’yi ve Türk mutfağını ürünlerimizle ve İncili Gastronomi Rehberi gibi global projelerle tanıtmak gurur verici” diye konuştu.

Filistin Rüzgarı
Gastronomi demişken... Kardeş ülke Filistin’in ünlü şefi Fadi Kattan Londra’da geçen hafta Akub isimli bir restoran açtı. Şehrin ilk Filistin restoranı olan mekân meşhur Portobello pazarının kurulduğu Notting Hill’de.
Şef Fadi Kattan Filistin’in geleneksel lezzetlerini sade ama rafine detaylarla döşenmiş mekânında lezzet düşkünlerine sunmuş. İki yıl önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın online gastronomi projesinde yer alan şef, pandemi zamanı kendi evinde Türk mutfağından kuzu şiş ve cacık yaparak Instagram hesabında paylaşmıştı.
O dönem bu gastronomi projesi kapsamında tanıdığım şefle, tahinli lezzetleriyle meşhur Levant’ın kurucusu Hüseyin Çelik’in Londra’daki davetinde buluşmuş ve bu yeni restoranını ziyaret etmiş oldum.
Zeytinyağlarının ve baharatların Filistin’den geldiği, yerel tabaklarda sunumların yapıldığı bu otantik mekanın İstanbul’da da açılması dileğiyle.

Haberin Devamı

Türk dokunuşu
İngiltere’den bir diğer gastronomi haberi ise İstanbul’dan sonra Londra’da açılan The Peninsula Hotel’e dair.
Geçen hafta ön açılışına katıldığım otel 30 yıllık bir emlak arayışı sonucu 1.2 milyar pound’luk bir yatırımla hayat bulmuş. İçinde Çin porselenlerinin sergilendiği Canton Blue isimli bir Uzak Doğu restoranı ve Michelin yıldızlı şef Claude Bosi’nin menüsünü hazırladığı teras restoranı Brooklands’ın yer aldığı otel şimdiden şehrin en çok konuşulan mekânı olmaya aday.
Londra’da gastronomi çıkarması

Odaları ile de dikkat çeken otelin banyolarında ise Türk mermerleri kullanılmış.
Londra’nın meşhur Belgravia bölgesindeki otelin müdürü Sonja Vodusek ile açılış günü sohbet ettim. Otelde 30 farklı milletten kişinin çalışacağını belirten, geçmişte birçok Türkle çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vodusek “Türk insanı hem çalışkan hem düşünceli hem de güler yüzlü. Bunu sadece çalışma ortamında değil Türkiye ziyaretlerimde de deneyimledim. Londra otelimizdeki 200 kişinin arasında gururla söyleyebilirim ki Türk isimler de yer alacak” diye konuştu. Bahar sonunda kapılarını tamamen açacak olan oteldeki Türk dokunuşu bakalım nasıl olacak?

 

Yazarın Tüm Yazıları