Lütfü Türkkan’ın milletvekilliği düşürülecek mi?

Bingöl'de şehit abisine, “Senin bacını ...” diye küfreden İYİ Partili Lütfü Türkkan’la ilgili fezleke Meclis’e geldi.

Haberin Devamı

Lütfü Türkkan’ın suç oluşturan iki ayrı fiilden dolayı yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması talep ediliyor. Fezleke Meclis Başkanlığı tarafından Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na havale edildi. Türkkan’la ilgili süreç şöyle işleyecek:

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’ndan, Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması kararı çıktığı takdirde Meclis’te oylanacak. Oylamaya katılanların bir fazlasının oyuyla Türkkan’ın dokunulmazlığı kaldırılabilecek.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞECEK Mİ?

Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığı kaldırıldığı takdirde yargılanmasının yolu açılacak. Türkkan, “şehit ailesine hakaret” ve “basit müessir fiil”den dolayı hâkim huzuruna çıkacak. Dokunulmazlığının kaldırılması demek, Lütfü Türkkan’ın milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Sadece şehit ailesine küfürden dolayı yargılama yolu açılmış olacak. HDP’li Tüma Çelik olayında olduğu gibi.

Haberin Devamı

AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU İÇİN SINAV OLACAK

Şehit ailesine küfür olayından sonra Lütfü Türkkan, İYİ Parti Grup Başkanvekilliği’nden istifa etmek zorunda kalmıştı. Ancak İYİ Parti, Türkkan’ın partiden ihracı yönüne gitmemişti. Tam aksine Akşener, Lütfü Türkkan’ı savunarak, “Zannetmeyin harlayarak gürleyerek bizi geri çekeceksiniz. Her dükkânın içinde provokasyon yaptırabilirsiniz. Her dükkânın kapısında p.rno sitesi gezenlere, oralarda yavşak yavşak konuşanlara, yazı yazanlara provokasyon yaptırabilirsiniz. Yaptırın kardeşim. Sizden korkan sizin gibi olsun” diye meydan okumuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Lütfü Türkkan konusunda sessiz kalırken, CHP Sözcüsü Faik Öztrak da olayı provokasyon olarak nitelendirip Türkkan’a destek vermişti.

HALEP ORADAYSA OYLAMA MECLİS’TE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şehit ailesine küfreden Lütfü Türkkan’a sert tepki göstererek “Bu siyasetçi müsveddesinin ‘milletvekili’ sıfatına ve o kutlu çatının altında bir dakika bile durmaya hakkı yoktur” demişti.

DÜĞMEYE BASILACAK

AK Parti, Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için harekete geçiyor. Türkkan’ın dokunulmazlığıyla ilgili oylama ise, CHP ve İYİ Parti açısından bir samimiyet sınavına dönüşecek. AK Parti, 2023 seçimlerine giderken CHP ve İYİ Parti’nin tavrının net bir şekilde ortayla çıkmasını istiyor.

KAYBEDİYOR

Haberin Devamı

Meral Akşener, Lütfü Türkkan’ı korumak isterken kendi imajını sarsıyor.

İYİ Parti, Lütfü Türkkan’ı feda etmeyeyim derken kendi kaybediyor.

Çünkü bazı işlerin savunulması olmaz.

ŞEHİT AİLELERİNDEN KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ

CHP
Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Can Göktuğ Boz isimli şahıs tarafından Samuray kılıcıyla öldürülen Başak Cengiz’in Ankara’da yaşayan ailesine taziye ziyaretinden bulunduktan sonra şehit yakınları ve gazilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Kılıçdaroğlu ile şehit aileleri ve gazilerin arasındaki diyaloğa değineceğim.

PSİKOLOJİK SORUN ALDATMACASI

Ancak öncelikle acılı aileye başsağlığı, hayatının baharında vahşi bir şekilde katledilen Başak Cengiz’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. Can Göktuğ Boz isimli katilin, psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle az ceza alıp kurtulmasına imkân verilmemesi gerekiyor. “Daha kolay olduğu için bir kadını öldürmeyi tercih ettim” diyecek kadar muhakeme yeteneği yerinde olan, olaydan sonra kılıcını yıkayıp suç delillerini yok etmeye çalışan birinin en ağır cezayı alması gerekir. Yoksa bunların az bir cezayla kurtulduktan sonra yapacağı ilk iş, yeni bir kadın cinayeti olacaktır.

DİYALOG

Haberin Devamı

Şehit aileleri ile Kılıçdaroğlu arasında yaşanan diyaloğa gelince, her cümle ayrıca değerlendirilmeyi hak ediyor.

SORU

Tepki: Biz, gazi ve şehit aileleriyiz. Lütfü Türkkan şehit ailesine küfrederken, siz neden tepkinizi koymadınız?

YANIT

Kılıçdaroğlu: Tepkimizi koymadığımızı kim söyledi? Tepkimizi koyarız. Hiç kimse şehitlere, gazilere, gazi yakınlarına en ufak bir şey söyleyemez. Tepki konmuştur.

CHP, LÜTFÜ TÜRKKAN’I DESTEKLEDİ

CHP, şehit ailesine küfreden Lütfü Türkkan’a tepki göstermedi. Tam aksine Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’ye ve Lütfü Türkkan’a destek verdi. Kılıçdaroğlu, Lütfü Türkkan konusunda tek bir cümle etmedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Türkkan’a destek verdi.

Haberin Devamı

Lütfü Türkkan’ın şehit yakınına, ”Senin bacını s...” sözlerine hiç değinmezken, olayı provokasyon olarak nitelendirdi.

SORU

Tepki: CHP tarafından 15 Temmuz’da meydana inenler mahkemeye verildi. CHP milletvekillerinin tamamı imza attı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nden geri döndü. Yarın sizin iktidarınız olursa 15 Temmuz’da bu vatan evlatları hangi pozisyonda olacak? Bizi asacaklar herhalde...

YANIT

Kılıçdaroğlu: Bütün gaziler ve bütün şehit aileleri, hiç ondan endişe etmeyin. Bu tür olaylara, provokasyonlara da inanmayın. Bu kardeşiniz, kim şehitse, kim gaziyse onun yanındadır.

ŞEHİT VE GAZİLER YARGILANACAKTI

24 Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunun olmadığı hükmü getirilmişti.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekilleri 127 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak bu düzenlemenin iptal edilmesini talep etmişti. CHP’nin iptal başvurusunda, kararın af niteliğinde olduğu, bu nedenle Meclis’ten 5’te 3 çoğunlukla geçmesi gerektiği savunulmuştu.

Anayasa Mahkemesi ise oybirliğiyle aldığı kararda CHP’nin talebini reddetti. AYM kararında, 15 Temmuz’da sokağa çıkan sivillere yönelik cezasızlık düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olmadığını belirtti. CHP’nin talebi kabul edilip düzenleme iptal edilse 15 Temmuz şehit ve gazileri için yargılama yolu açılacaktı.

HÜSEYİN BESLİ’YE TEPKİ

Hüseyin
Besli, Akşam gazetesindeki yazısında Kılıçdaroğlu’nun yalan söylediğini iddia ederken, Alevi çocukların kimliklerini gizlemek için yalan söylediğini, Alevi Kürtlerin ise “çifte kavrulmuş yalancı” durumunda olduklarını iddia ediyor.

Bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan Hüseyin Besli’nin Alevi ve Kürtlerle ilgili yaptığı değerlendirmeye isyan ediyorum.

Baştan sona kardeşliğimize, iç barışımıza zarar veren bir bakış açısı. Baştan sona çifte kavrulmuş bir nefret suçu. Baştan sona AK Parti’ye ve Erdoğan’a vurulmuş bir darbe.

 

Yazarın Tüm Yazıları