Cumhurbaşkanı adaylığında kim kimi istemiyor

2023’e giderken, muhalefeti en çok kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı konusu sarsacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

O nedenle muhalefet cephesinden kim kimi istiyor, kim kimi istemiyor diye bir tablo ortaya koymanın zamanı geldi.

Tabii süreç içerisinde roller değişecek. Sürpriz isimler ortaya çıkacak. Kiminin şansı artacak, kiminin şansı kalmayacak. O nedenle bunu erken hazırlanmış bir tablo olarak görebilirsiniz.

KİM KİMİ İSTEMİYOR?

Kemal Kılıçdaroğlu:

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın ortak cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı.

“Ankara ve İstanbul’da, Belediye Meclisleri’nde çoğunluk değiliz. Belediye başkanlarımız aday olursa AK Parti onların yerine belediye başkanını seçer” demişti.

Ekrem İmamoğlu ismi gündeme getirildiğinde ise, ”Cumhurbaşkanını bir kişiye endekslemek yanlış olur. Toplum bir popstar bekler” diye karşılık vermişti.

Meral Akşener:

Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyor.

Haberin Devamı

En son İYİ Parti’nin güçlü isimlerinden Koray Aydın, Kılıçdaroğlu’na, ”İdealist davranmalı, nefis zamanı değil” diye mesaj verdi. Aydın, kazanmama ihtimali olan bir ismin adaylığına evet demeyeceklerini söyledi.

Abdullah Gül’ün ortak cumhurbaşkanı adaylığı formülüne karşı.

Temel Karamollaoğlu:

Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in ortak cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı.

“Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener cumhurbaşkanı adayı olur ama parti lideri oldukları için kazanamazlar” demişti.

24 Haziran 2018 seçimlerinde Abdullah Gül’ün ortak cumhurbaşkanı olması için temaslarda bulunan Karamollaoğlu, Akşener’in tavrı nedeniyle başarılı olamamıştı. Karamollaoğlu, Gül’ün ortak adaylık formülünün artık geçerli olmadığını düşünüyor, AK Parti ve MHP tabanından oy alabilecek bir cumhurbaşkanı adayı öneriyor.

Ekrem İmamoğlu:

Kendisi dışındaki herkesin cumhurbaşkanı adaylığına karşı. Ama özellikle de Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının, kendisinin aday olmayacağı anlamına geldiğinin farkında.

KİM KİMİ İSTİYOR

Kılıçdaroğlu:

Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olmak için kararlı bir kampanya yürütüyor. Cumhurbaşkanı adaylığında favori isimler olarak gösterilen Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı gerilettikten sonra cumhurbaşkanı adaylığı için her geçen gün mesafe almaya devam ediyor. Kılıçdaroğlu, son anda kazanamayacağını görürse geri adım atar mı? Millet İttifakı’nın ortakları Meral Akşener ile Temel Karamollaoğlu kazanacak aday modelinde ısrar edip Kılıçdaroğlu’nu engeller mi? Cumhurbaşkanı adaylığının belirleneceği süreçte bu soruların cevabını arayacağız.

Akşener:

Haberin Devamı

Başbakanlığa talip olduğunu belirterek cumhurbaşkanı adaylığı yarışından geri çekildi. Ancak cumhurbaşkanı adayını belirlemek istiyor. “İkinci Fatih” dedi, ”Yüzünde Rabbi Yessir” gördü. Son olarak İmamoğlu’na, “Bu çalışma performansınızın devamını dilerim, ki cumhurbaşkanlığı seçiminde lazım” diye seslendi. Akşener böylece İmamoğlu’ndan yana tavrını net bir şekilde ortaya koydu.

Seçilecek aday modelinde ısrarlı olan Akşener, Ekrem İmamoğlu olmazsa bu kez Mansur Yavaş’ı tercih edebilir. İYİ Parti’de bir grup son anda ibrenin Akşener’e döneceğini savunuyor. Kılıçdaroğlu ortak aday olmak için bir dayatma içine girerse Akşener’in tavrı belirleyeceği olacak. Çünkü altın hisse Akşener’in elinde.

Haberin Devamı

Karamollaoğlu:

Kılıçdaroğlu
aday olduğu takdirde CHP’ye karşı olanların, Akşener aday olması halinde MHP tabanının ve HDP’lilerin destek vermeyeceğini düşünüyor.  Seçimleri kazanabilmek için AK Parti ve MHP tabanından oy alabilecek milliyetçi-muhafazakâr bir profil peşinde. Bu kez Abdullah Gül ismini önermesi beklenmiyor. Ali Babacan’ın ortak adaylığına ise sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Tecrübeli bir politikacı olan Karamollaoğlu, prensiplerini ortaya koydu ama kimseye yeşil ışık yakmadı.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI NEYİ GÖSTERİYOR

YUSUF Akın
’ın Genel Müdürü olduğu Areda Survey ismi yeni yeni duyulan ama çıkış yapan bir araştırma şirketi. Prof.Dr. Ömer Çaha’nın koordinatörlüğünde aylık düzenli olarak sosyometre araştırması yapıyorlar. Bu araştırmada partilerin oy oranları, cumhurbaşkanı adayları yer almıyor. O ayrı bir araştırmanın konusu.

Haberin Devamı

25-26 Kasım tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinde yapılan gündem araştırmasında tahmin edeceğiniz üzere ekonomi ve işsizlik ilk sırada geliyor.

Ama biraz geri plana düşse de İYİ Parti’li Lütfü Türkkan’ın şehit ailesine küfür etmesi ve Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı da kendine yer bulmuş.

LÜTFÜ TÜRKKAN İÇİN NE DEDİLER

Araştırmada Lütfü Türkkan’ın şehit ailesine küfretmesi karşısında İYİ Parti’nin tutumu sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 38.5’i Türkkan’ın milletvekilliğinden de istifa ettirilmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 25.5’i ise İYİ Parti’den ihraç edilmesi görüşünde. Grup başkanvekilliğinden alınmasını yeterli görenlerin oranı yüzde 22.5 ederken, ‘Herhangi bir yaptırım olmamalı’ diyenlerin oranı da yüzde 13.5’e ulaşıyor.

Haberin Devamı

HELALLEŞME ÇAĞRISI NASIL KARŞILANDI?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı siyasette karşılık buldu. Peki kamuoyu nasıl karşıladı? Areda Survey araştırmasına katılanların yüzde 35.4’ü ‘Popülist söylemle gündem olmak’ diye değerlendirmiş.

‘Yaşanan acılarla yüzleşmek ve telafi etmek diyenlerin’ oranı ise, yüzde 23.9 olmuş. Ankete katılanların yüzde 23.3’ü ise ‘CHP’yi siyaseten yeniden konumlandırmak’ olarak yorumlamış. ‘Cumhurbaşkanı adaylığına alt yapı oluşturmak istiyor’ diyenlerin oranı ise, yüzde 17.3’e ulaşmış.

DÖVİZ VE ALTINDAKİ YÜKSELİŞ

Ankete
katılanların yüzde 46.5’i döviz ve altındaki yükselişi hükümetin faizleri düşürmesine bağlamış. Döviz ve altın lobileri nedeniyle yükseliyor diyenlerin oranı ise yüzde 30.9’la ikinci sırada yer almış. Küresel ekonomik belirsizlik diyenlerin oranı ise yüzde 22.6 olmuş.

FİYAT ARTIŞLARININ NEDENİ

Araştırmada fiyat artışlarının nedeni de sorulmuş. ‘Hükümetin başarısız politikası’ diyenlerin oranı yüzde 50 olurken, onu yüzde 42.6’yla ‘Bazı grupların Türkiye üzerine hesapları’ diyenler takip etmiş. ‘Pandeminin etkisi’ diyenler ise yüzde 7.4’te kalmış.

GÜNDEMİN BEŞLİSİ

Kasım ayının gündeminde ise ilk beş şöyle sıralanmış.

Yüzde 40.5’le ekonomi, yüzde 24.8’le döviz kurundaki artış, yüzde 9.4’le zamlar, yüzde 4.1’le Lütfü Türkkan ve yüzde 3.7’yle faiz indirimi.

Yazarın Tüm Yazıları