Abdulkadir Selvi

Anketten yerel seçime ışık tutacak sonuç

28 Ağustos 2023
İsabetli kamuoyu araştırmalarıyla öne çıkan Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın Türkiye’nin Nabzı Araştırması 10-17 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 314 kişi ile yüz yüze anket uygulamasıyla gerçekleştirilmiş.

ANKETTEN ÇIKAN SONUÇLAR

Optimar’ın anketi birkaç açıdan öğretici ipuçları taşıyor. Bunun başında yerel seçimler geliyor. Yerel seçimlerde halk neye göre oy kullanacak diye merak ediyorsanız o sorunun yanıtı bu ankette yer alıyor.

AK PARTİ’YE NEDEN OY VERDİ

Optimar seçmenlere 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’ye neden oy verdiklerini sormuş. Ankete katılanların yüzde 22.2’si başarılı hizmetleri için demiş. Siyasi görüşüme en yakın parti olduğu için diyenler yüzde 17.1’le ikinci sırada geliyor. AK Partili olduğum için diyenler yüzde 13.8, ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için yanıtını verenler yüzde 9.7, liderinden dolayı diyenler yüzde 8.5 çıkıyor. Alternatif olmadığı için diyenler yüzde 8.3, ülke bekası için diyenlerin oranı ise yüzde 6.6. Ülke bekası için AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen seçmen anketlerde yeni çıkıyor. Dini inancımdan dolayı diyen yüzde 3.7 ittifak için diyen ise yüzde 1.3 oranında.

CHP’YE NEDEN OY VERDİ

Yazının Devamını Oku

Putin’in Prigojin operasyonu

25 Ağustos 2023
***

1- Putin’i anlamak için St. Petersburg Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemi ve Yeltsin’in özel kalem müdürlüğünü yaptığı dönemi özel olarak incelemek gerekiyor. Putin, Oligark sisteminin temelini o dönemlerde attı. Devlet başkanı olduktan sonra Wagner’i kurdu.

2- Wagner’i kuran ve Prigojin’i ortaya çıkartan Putin’di.

KAHRAMAN OLDULAR

3- Rusya-Ukrayna savaşının uzaması nedeniyle malvarlıklarına yaptırım getirilen, ticari olarak zarar gören oligarkların bir kısmı ve Prigojin Rusya’nın savaşı bir an önce zaferle sonuçlandırması fikrini seslendirmeye başladı. Milli Savunma Bakanı Şoygu ve Putin’i başarısızlıkla suçlamaya başladılar.

4- Putin’in kurduğu sistem Putin’in aleyhine işlemeye başlamıştı.

5- Biz seçim telaşında olduğumuz için pek ilgilenemedik. Ama Putin, haziran ayı içinde Wagner’in düzenli orduya katılması için bir tarih ilan etti.

6- Ukrayna savaşındaki başarıları nedeniyle Rusya’da efsaneleşen Prigojin, Rus ordusunu başarısız buluyordu. Düzenli orduya katılmayı intihar olarak gören Prigojin, isyan etti. İlk başta müthiş başarılıydı. Belarus Devlet Başkanı’nın aracılığıyla Moskova’ya 200 kilometre kala durdurulabildi.

İDAM EDİLMESİ 

Yazının Devamını Oku

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı ile Başbakan hangi kritik kararı aldı

24 Ağustos 2023
CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile dönemin Başbakanı Binali Yıldırım 15 Temmuz gecesi bir karar alıyorlar.

O karar ve ardından gelen kararlı mücadele belki Türkiye’nin darbeler tarihinin yönünün değişmesini sağlıyor. O kararı aktaracağım. Ama önce Türkiye’nin darbe gerçeğine ve tarihi kırılma anlarında verilen kararların tarihin akışını nasıl etkilediğine değinmek istiyorum. AK Parti yarın 22. yaş gününü kutlayacak. Bu 22 yılın 21 yılı iktidarda geçmiş. Peki AK Parti 21 yıl kesintisiz olarak iktidarda kalmayı nasıl başardı? Ya da başka bir deyişle, Erdoğan şimdiye kadar girdiği 17 seçimi kazanmayı nasıl başardı?

KARAR ANI

Siyasette kırılma anları vardır. İsmet Paşa 12 Mart’ı destekledi, Ecevit karşı çıktı. Ecevit lider oldu, İsmet Paşa siyasete veda etmek zorunda kaldı. Yeltsin tanka çıktığı için Rusya’nın devlet başkanı oldu. Salvador Allende Şili’de darbecilerle girdiği çatışmada öldürüldüğü için demokrasi kahramanıdır. Bizde de darbe olur. Darbeciler ya başbakanı asar ya da başbakan şapkayı alır giderdi. Bu çarkı tersine çeviren Erdoğan oldu. Erdoğan ülkenin makus darbe tarihini yenen lider olmakla birlikte bu duruşuyla AK Parti’nin 21 yıldır iktidarda kalmasını sağladı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında başbakan olan Binali Yıldırım’la A-Haber’de Orhan Sali’nin programında AK Parti’nin 22 yılını konuşurken fark ettim.

DARBE ÇARKI 22 NİSAN’DA KIRILDI

Binali Yıldırım darbe çarkının ilk olarak 27 Nisan e-muhtırasına karşı kararlı duruşla kırıldığını anlattı. Binali Yıldırım haklı. Maalesef bizim tarihimizde muhtıra, darbe çok. Muhtıra verildiğinde hükümet gider askerin istediği yönetim gelirdi. 27 Nisan’da ise bir ilk yaşandı. Hükümet muhtıra verenlere karşı muhtıra verdi. O dönem başbakan olan Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la bir telefon konuşması var. Gece boyunca telefonlara dönmeyen Büyükanıt’a Erdoğan, “Bu ülkeyi sen mi yöneteceksin yoksa ben mi?” diye gürlüyor. 15 Temmuz gecesinde ise Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan birbirlerine bir söz veriyorlar.

KADER BİRLİĞİ

Bir anlamda ülkenin Cumhurbaşkanı ile Başbakanı kader birliği yapıyorlar. 15 Temmuz gecesi

Yazının Devamını Oku

AK Parti’nin İstanbul adayı kim olacak

23 Ağustos 2023
Yerel seçimlerde en çok merak edilen noktalardan birisi de AK Parti’nin İstanbul ve Ankara adaylarının kim olacağı.

AK Parti seçimlerden sonra 30 büyükşehirde anket çalışması yaptı. Bir anlamda seçimin röntgeni çekildi. AK Parti, belediye başkan adaylarıyla ilgili anket çalışmasına ise kongreden sonra başlayacak. 7 Ekim’de kongreden çıkan yeni yönetim belediye başkanlarıyla ilgili süreci başlatacak. Anket için sahaya çıkılacak. Tabii ki anketler aday belirlemeyecek ama kazanacak aday konusunda önemli bir veri olacak.

ERDOĞAN, ‘İSTİŞARE’ DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstişare bizim en büyük silahımız. İstişaremizi kimlerle yapacağız? Teşkilatımızın tüm yetkili birimleriyle yapacağız. Sonra da İstanbul ve Ankara olmak üzere adımlarımızı atacağız. Daha 7-8 ay var. Bu kadar aceleci olursak yanlış olur. Çünkü İstanbul ve Ankara bunların eline bırakılmaz” demişti. Erdoğan’ın bu cevabından İstanbul ve Ankara’yı mercek altına aldığı, “kazanacak aday” konusunda hassas davranacağı anlaşılıyor.

ERDOĞAN KİMİ İSTİYOR

AK Parti, muhalefeti bu kadar dağınık yakalamışken İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yerel seçimleri kazanıp cumhurbaşkanlığı seçimi zaferini tahkim etmek istiyor.

Şimdiye kadar girdiği tüm seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasında elbette ki bazı isimler vardır. Ayrıca anketlerden çıkacak sonuçlar da adaylar hakkında bir bilgi verecek. Ama sonuçta en geniş istişare ile adaylar belirlenecek.

Ama bu arada bir yandan da İstanbul’la ilgili belediye başkan adaylarının isimleri konuşulmaya başlandı. Ama bu konuşulanlar sağlıklı bilgiye dayalı değil. Sağdan soldan duyulanlar, sağdan soldan yazdırılanlar ile ismi ön plana çıksın diye konuşulanlar.

KOCA, ‘ASLA 

Yazının Devamını Oku

Meclis’te yeni ittifak doğuyor

22 Ağustos 2023
Seçimlerde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı yarıştı.

Sonuçta Cumhur İttifakı hem cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı hem Meclis’te çoğunluğu elde etti. Seçimden sonra Millet İttifakı birbirine düştü.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ümit Özdağ ile hem partisi CHP’den hem de Millet İttifakı ortaklarından gizli bir şekilde protokol imzaladığı ortaya çıktı.

DEVA, Gelecek, DP ve Saadet Partisi’ne verilen 39 milletvekilliği CHP’de kıyametin kopmasına neden oldu. Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu ise CHP’lilerin tüylerini diken diken eden açıklamalar yaptılar.

CHP SEÇMENİNE HAKARET ETTİLER

Kimi “En son tercihim seçime CHP listelerinden girmekti” dedi. Meral Akşener, “CHP’den 15 milletvekilliği istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır” diye konuştu. Temel Karamollaoğlu, “CHP’nin aldığı yüzde 25 oyun en az yüzde 7 ya da 8’i CHP dışından gelmiştir” çıkışını yaptı. Ali Babacan ise, “CHP kendi başına seçime girse kazanması mümkün mü ya? Siz hayal mi görüyorsunuz?” diye konuştu.

Hem CHP listelerinden seçilip Meclis’e girdiler hem de CHP’ye yapmadık hakaret bırakmadılar. Yakında “alacaklıyız” diye CHP’ye icra gönderirlerse şaşırmam.

Seçimden önce 72 kez bir araya gelip birbirlerinin kolunu kaldırıp ortak mitingler düzenleyen 6’lı Masa ortakları seçimden sonra birbirlerini suçlama yarışına girdiler. Böylece Millet İttifakı paramparça oldu.

Peki bütün bu yaşananlardan sonra 6’lı Masa yerel seçimlerde bir araya gelip ittifak yapabilecek mi? Tavanda yaptıkları ittifak tabanda karşılık bulacak mı? İzleyip göreceğiz.

Yazının Devamını Oku

Ekonomide makro göstergeler neyi işaret ediyor

21 Ağustos 2023
Ekonomide ne zaman kritik kararların alınacağı bir sürece girilse, Mehmet Şimşek istifa edecek haberleri yayılıyor.

Bu artık kabak tadı verdi ama piyasalarla oynamak isteyen birileri bundan vazgeçmiyor. Bunlar organize bir kötülük. Bunlar organize bir soygun ekibi.

Mehmet Şimşek, “Uydurma” diyerek tek kelime ile asılsız söylentiyi yalanladı ama bu tür haberler doğrudan ekonomiyi etkiliyor. Borsa bu söylentinin de etkisiyle cuma günü yüzde 3’ün üzerinde sert bir düşüşle kapandı. Küçük yatırımcı açısından bakınca bu tür söylentilere karşı bazı yaptırımların devreye girmesi gerekiyor. Yeniden bu tür söylentilerle yatırımcıların zarara uğramaması için cezai yaptırımların uygulanması doğru olacaktır.

Peki Mehmet Şimşek’i hedef alan bu sistematik söylentiler neden yayılıyor? Çünkü Mehmet Şimşek başarıyor. Ekonominin yarısı güvendir. Çünkü Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi ekibi iç ve dış yatırımcıya güven veriyor. Piyasa Şimşek’in ekonomi politikalarını satın aldı. Gömleğin ilk düğmesi doğru iliklendi.

MAKRO GÖSTERGELER

Makro ekonomik göstergelerde iyileşme başladı.

1- Türkiye’nin CDS puanı 700 puandan 417 puana geriledi.

2- Moody’s Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi. İkinci adım umuyorum doğru politikalarla pozitife dönmesi bekleniyor. Bekle-gör modu bu kuruluşlar için devam ediyor. Türkiye için bir not artışı da artık beklentiler dahilinde.

3-

Yazının Devamını Oku

AK Parti ve CHP’nin yerel seçim stratejileri

18 Ağustos 2023
CHP’nin henüz gündeminde yerel seçimler yok.

Partinin gündeminde kurultay var. Seçim yenilgisinin ardından Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında başlayan mücadele partiyi bir türbülansa sokmuştu. Ekrem İmamoğlu’nun rotayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çevirmesiyle Kılıçdaroğlu derin bir nefes aldı. Özgür Özel’in adaylığı ise Kılıçdaroğlu’nu tedirgin etmiyor. Eğer Özgür Özel aday olma cesaretini gösterirse Kılıçdaroğlu, yeneceği pehlivanla güreşip yeniden şampiyon olmayı tercih edebilir.

AK PARTİ’DE HAZIRLIK SÜRECİ

CHP, kurultay sürecini atlattıktan sonra yerel seçim hazırlıklarına başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yerel seçimlerin startını 28 Mayıs gecesi vermişti. AK Parti’de seçimler için ön hazırlıklar tamamlandı. Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz ile yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz MYK’ya kapsamlı bir sunum yaptı.

1- Eylül-ekim ayında aday tespiti için anket çalışması yapılacak.

2- 7 Ekim’deki kongreden sonra parti yönetimi yenilenecek. Yeni ekibin ilk sınavı yerel seçimler olacak.

3- Adayların erken ilan edilip seçim kampanyasının bir an önce başlaması hedefleniyor.

4- Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimlerde yine sahada olacak.

AK PARTİ’NİN

Yazının Devamını Oku

Ekrem İmamoğlu için anketler ne diyor

17 Ağustos 2023
EKREM İmamoğlu, rotayı tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çevirerek bence siyaseten doğru olanı yaptı.

Yoksa hem CHP Genel Başkanlığı’nı kazanamayacak hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan olacaktı.

Peki İmamoğlu’nun İstanbul’u kazanması garanti mi? Anketler bu konuda ne diyor? İstanbul halkı Ekrem İmamoğlu’nu başarılı buluyor mu?

BAŞARILI MI

Gürkan Duman’ın sahibi olduğu Betimar Araştırma İstanbul halkına, “Ekrem İmamoğlu’nu başarılı buluyor musunuz?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 35.9’u “Başarılı” diyor. “Başarısız” diyenlerin oranı ise yüzde 40.5. “Ne başarılı ne başarısız” diyenler yüzde 12 çıkarken, “Cevap yok” diyenlerin oranı yüzde 11.6 çıkıyor.

OY VERİRİM

Ankete katılanların yüzde 38.7’si yeni seçimde de Ekrem İmamoğlu’na oy veririm diyor. Bu oran “Başarılı buluyorum” diyenlerden 2.8 daha yüksek. Başarısız bulsalar da başta ideolojik nedenler olmak üzere çeşitli gerekçelerle İmamoğlu’na yine oy veririm diyen bir kitle var.

OY VERMEM

“Oy vermem”

Yazının Devamını Oku