Yanıt bekliyorum

TÜRK-Amerikan Dostluk Derneği temsilcilerini kabul sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. adamı TBMM Başkanı İzgi, ‘‘ABD-Türkiye-İsrail üçlü sac ayağıdır. ABD, İsrail'e sağladığı her türlü teknolojik, ticari ve ekonomik desteğin aynısını Türkiye'ye de sağlamalıdır’’ dedi.

ABD söz verdiği gibi başta askeri olmak üzere tüm borçlarımızı da silmelidir. Aslında biz aylar önce özellikle 11 Eylül saldırısı üzerine ABD Başkanı Bush'a, Büyükelçi Pearson kanalıyla Türkiye'nin isteklerini ve beklentilerini içeren 6 adet faks geçmiştik. (0312-467 00 19-468 61 02)

Ayrıca Merve olayını da eklemiştik. Bilindiği gibi Merve Türk uyruğunu koruyarak ABD uyruğuna girmişti. ABD'nin yüksek menfaatlerini koruyacağına yemin etmişti. Bakanlar Kurulu, vatandaşlığını kaybettirdi.

Demek ki Merve, ABD mevzuatına hile yapmıştı. Yaptırımı ne oldu? Onun da yanıtı yok. Vatandaş nerede ise orada vatandaştır.

Pearson, İzgi'nin aile dostuymuş. İzgi'ye de faks çektim (0312-420 51 65); ‘‘Pearson, dostunuzmuş, sevindim. Aracı olun da Başkan Bush, altı adet faksıma hiç değilse aldık diye yanıt versin’’ diye...

Umarım artık ABD ve Bush yanıt verir. İzgi'nin isteklerini ve beklentilerini karşılar. Türkiye'nin haklarını teslim ederler. En üst düzeyde yüksek sesle telaffuz edilen konulara ilgisiz kalmazlar.

Nurettin KAPTAN-ANKARA

Doktorcuklar


HÜRRİYET'in ‘‘ Geri zekálılar süper çıktı ’’ şeklinde manşeti çıktı. Rezaletin içinde ise kesinlikle 'doktorcuklar' var. Tabii yine açılan soruşturmalar ile ipe un serilecek ve konu kapatılacak.

Artık bir an evvel İsmet Paşa'nın dediği gibi ‘‘Namus erbabının namussuzlar kadar cesur olmasının zamanı’’. Tüm bu rezilliklerin (her meslekte var) polis ve medya tarafından ortaya çıkarılmasını beklemeksizin, o meslek grubunun içindeki dürüst insanlar ve meslek örgütleri tarafından rezilliklerin ortaya çıkartılması ve teşhir edilmesi çok önemli.

Eğer şimdiye kadar yapıldığı gibi bu insanlara da göz yumulursa bunun adına yardım ve yataklık etmek denir. Ve bana göre asıl sahtekarlar da bu görmezden gelenlerdir. Tıp esnafı olan doktorcuklara karşı, doktorların kesin tavır almaları temiz topluma gidişte bir kıvılcım olacaktır.

Ecz. Mehmet ŞAPÇI

İSTANBUL


Sendika’dan açıklama


MALTEPE Belediyesi'nde sendikamıza ait 341 üye işçi çalışıyor. 2002-2004 Toplu İş Sözleşmesi döneminde başlayan sözleşmemiz 1. yıl 20 milyon taban % 45 zam, 2. yıl % 25 zam şeklindedir.

2001 yılında enflasyon rakamları (DİE ve İTO Ort.) %85-95 civarındadır. Dört kişilik bir ailenin mutfak masrafı 400 milyon TL., aylık geçimi 1.1 milyar TL. olduğu İstanbul metropolünde 350 milyon TL. (yol ve yemek hariç) ile bir yıldır geçiniyorduk.

Belediye bonkör değil, aksine bazı belediyelerde (Bakırköy, Avcılar, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy vs.) aynı iş koluna bağlı 50-250 milyon maaş farkı mevcuttur. Diğer kamu kuruluşlarında (Karayolları, Denizyolları, Demiryolları, Köy Hizmetleri, DSİ, Tekel, Çağkur, Şeker, Türk Telekom, Sağlık-İş vb.) Maltepe Belediyesi'nin aylık maaş ortalamalarının yaklaşık iki katı kadar ücretler mevcuttur. Bu ücretler dahi ülke gerçeklerine göre fazla değildir.

Ne sendika şaşırmıştır ne de Sn. Bahtiyar Uyanık çok büyük bir jest yapmıştır. Sayın Bakanımızın törendeki konuşmasında söylediği gibi ülke gerçeklerini dikkate alarak geçmiş dönemdeki kayıpları telafi etme samimiyetini göstermiştir. Sizin %100 zam yapıldı dediğiniz ile Bakırköy, Şişli, Avcılar Belediyeleri, % 20-30 zamla aynı ücreti alacaklardır.

DSP, MHP, ANAP, DYP, AKP, SP, CHP vb. partiler eğer AB'de samimi ise insan onuruna yaraşır ücret, iş güvencesi, hak grevi ile ilgili samimiyetlerini de en kısa sürede ortaya koysunlar. Aksi halde Kopenhag Kriterleri, İnsan Hakları gibi hikayeden öteye gidemeyeceğiz.

AB'ye EVET diyenleri emek cephesinde sınavdan geçiriyoruz. Emeği ile çalışan bizlerin aldığı ücretlerde gözü olanlara tek şey söyleyebiliriz: ‘‘Sanal AB'ciler’’.

Ömer KÜÇÜKALİ-BELEDİYE İŞ SENDİKASI İST. ANADOLU YAKASI ŞUBESİ BAŞKANI

Taklide dur


SERVE Kırtasiye Yönetim Kurulu Başkanı Mayir Saranga, kırtasiye ve ofis ürünlerinde sahte ve taklide 'dur' kampanyası açtıklarını bildiriyor. Türkiye'de bu sektörün ticaret hacminin, bilgisayar ve yazılımın da katılımıyla 7-8 milyarlık bir pazara ulaştığını belirterek, bu sahtecilik karşısında devlet ve tüketicinin büyük kayıplara uğradığını söylüyor:

‘‘Her sektörde olduğu gibi ofis ürünleri sektöründe de sahte ve taklit ürünler nedeniyle ülkede ciddi bir ekonomik erozyon yaşanıyor. Bu konuda Ticaret Odaları, Patent Ofisi, Rekabet Kurulu, Kal-Der, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Haklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Genel Müdürlüğü gibi kurumların daha kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor.’’

MESAJ


EMEKLİ öğretmenim. Çalışırken az veya çok, her ay maaşımızı düzenli alıyor ve aylık bütçemizi buna göre yapıyorduk.

Emekli olduktan sonra üç ayda bir maaş ödeniyor. Böylece iki ay parasız ve çok defa borçlu olarak yaşamak zorunluluğu ortaya çıkıyor.

Benim istediğim maaşımın aynen sosyal sigorta emeklilerinde olduğu gibi her ay ödenmesinden ibarettir. Üç ayda bir maaş ödemek suretiyle bize veya bana çektirilmekte olan maddi ve manevi cezanın artık sona erdirilmesini diliyorum.

35.682.014 Sicil No'lu EMEKLİ-İZMİT

İLGİLİLERE
bir sorum olacak; ehliyet alan bir kimse bunu kaç yaşına kadar kullanabilir? Örneğin ehliyet sahibi 82 yaşında ise hálá araba kullanabilir mi? Belli bir yaşa geldikten sonra ehliyet için bazı şartlar var mıdır?

Sadri ÖZCAN-İSTANBUL (0212-285 35 53)
Yazarın Tüm Yazıları