Yakıştı mı Sayın Meral

ANKARA'dan meslektaşımız Süleyman Demirkan'a bir istihbarat gelir; CHP Beykoz Belediye Meclis listesinde yer alan Necdet Durmuş'un ismi silinerek yerine CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral'in oğlu Mustafa Meral'in ismi yazıldı diye...

Gazetecilik gereği arkadaşımız Necdet Durmuş'u bulur, olayı sorar. ‘‘Maalesef doğru. Beni sildiler Genel Merkez'den yeni bir isim atadılar. Ben de yeni öğrendim, moralim çok bozuk, yeni isim koydular’’ der. Motor teknisyeni olan Durmuş, 20 yıllık CHP üyesi olduğunu söyler. Mustafa Meral'in ismini önerenin de, Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu olduğunu öğrenir.

Arkadaşımız bu kez olayı doğrulatmak amacıyla CHP Genel Merkezi'ni arar. Ancak, Hacaloğlu'nu bulamaz, bunun üzerine Baykal'ın sekreteri Nesrin Baytok'a olayı anlatarak doğruluğu için bilgi istediğini bildirir.

Aradan bir süre geçer... Olay Genel Başkan Deniz Baykal'a intikal ettiğinden, Genel Sekreter Önder Sav'a ‘‘Bunu derhal düzeltin’’ diye talimat verir. Beykoz İlçesi'ne telefon edilerek durum düzelilir ve Necdet Durmuş yeniden listeye konur.

15 dakika sonra Bayram Meral, arkadaşımızı arar. ‘‘Baykal'a sen bir not iletmişsin, ne oluyor böyle’’ der sinirli bir şekilde.

Arkadaşımız ‘‘Aldığım bir bilgiyi doğrulatmak istemiştim...’’ der demez; bir milletvekili ve de eski Türk-İş Genel Başkanı'na yakışmayacak bir şekilde ‘‘Benim çocuklarımla uğraşanların anasını avradını...’’ diyerek ağır küfürler savurur, hatta ölümle bile tehdit eder.

Ve telefonu yüzüne kapar.

Biz hatırlıyoruz; eski milletvekili ve gazeteci rahmetli Cüneyt Canver, yanımızda elindeki belgelerle Bayram Meral'e oğlunun Borsa'daki hisselerinden kaybettiği paraları sorduğunda, aynı akıbete uğramıştı; çirkin küfürler ve telefon kapatma.

Sosyal demokrat partinin mensubuna, eski bir işçi liderine bu yakışır mı?

Bunlar nasıl uzmandır?

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nda son günlerde 'Kültür ve Turizm' uzmanı adı altında atamalar yapıldığını öğrenen İzmir Milletvekili Erdal Karademir, ‘‘Atanan kişilerin 'uzman' olma nitelikleri taşıması, bilimsel değerlendirme ve liyakat ilkeleri doğrultusunda atamaların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği hususunu Bakan Erkan Mumcu'ya soruyor.

Karademir ayrıca Başbakan Tayyip Erdoğan'a da bir soru yönelterek, ‘‘Amerika'nın 'Büyük Ortadoğu Projesi' nedir ve Türkiye'nin bu projedeki yeri ve rolü nedir? Bu projenin Türkiye'nin bağımsızlık ve bütünlüğünü zedelediğini düşünüyor musunuz?' diyor.

İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan'ın hissedarı olduğu AB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından gümrük tarifesinin düşük olduğu bir dönemde mısır ithalatı yapmasının devlete ve yerli mısır üreticilerine maliyetini sorarken, ‘‘Bu geçikme nedeniyle adı geçen şirketin kazancı ne kadardır?’’ diyor.

Erkuş takipte

DOĞA
ve Sokak Hayvanları Yaşatma Derneği Başkanı Süsen Erkuş; hükümete sesleniyor:

Avrupa Hayvan Hakları Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak 22.7.2003 tarihinde yürürlüğe girdi... Buna karşın AKP hükümeti seçim öncesi söz verdi; AB uyum pakeketi çercevesinde Hayvan Hakları Yasası'nı çıkartacaktı. Hükümet, eksiklerine karşın bu yasayı çıkartmamakta neden direniyor? Biz hayvan dostları acı çekiyoruz. Hayvanlarımız bir kere ölüyor, bizler ise iki kez ölüyoruz.

Bild ne yazıyor?

‘‘AVRUPALI Türk, kurnaz, eğitimli ve Müslüman. Başbakan Erdoğan'ın (50) hayatındaki hedef; bir İslam Cumhuriyeti... Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyor. Eğer bu gerçekleşirse Avrupa değişikliğe uğrayacaktır. Başbakan Schröder ona bu konuda yardımcı olacaktır. Bu bir Türk-Truva atı mıdır?’’

Almanya'nın en büyük gazetesinin 28.2.2004 tarihli son sayfasında Başbakan Erdoğan'ın biyografisi böyle veriliyor. Gazetenin adı; Bild.

Bir de şunu belirtelim. Alman halkının % 84'ü Türkiye'nin AB'ye girmesine karşıdır. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu 'veri' yine aynı gazetenin ikinci sayfasında okurlarına duyuruluyor.

Şevki UYANIK

Betzdorf-ALMANYA


Sorular

DOĞA
ve Sokak Hayvanları Yaşatma Derneği Başkanı Süsen Erkuş; hükümete sesleniyor:

Avrupa Hayvan Hakları Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak 22.7.2003 tarihinde yürürlüğe girdi... Buna karşın AKP hükümeti seçim öncesi söz verdi; AB uyum pakeketi çercevesinde Hayvan Hakları Yasası'nı çıkartacaktı. Hükümet, eksiklerine karşın bu yasayı çıkartmamakta neden direniyor? Biz hayvan dostları acı çekiyoruz. Hayvanlarımız bir kere ölüyor, bizler ise iki kez ölüyoruz.

AKP'li bir okurumuz soruyor: AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Tahsin Öztunca, görevinden istifa etmeden nasıl Mamak'tan belediye meclis adayı olabiliyor? 657'ye tabi olarak Hacettepe Üniversitesi'nde çalışan Ekrem Tekin ile Gazi Üniversitesi'nde çalışan Ahmet Şahin, AKP Mamak İlçe Yönetim Kurulu'nda görev yapabilirler mi?

Dikkat

BİLİYORSUNUZ
bu yıl üniversite seçme sınavına 1 milyon 800 bin civarında öğrenci katılacak. Bununla ilgili pekçok şey söylenebilir ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, en azından sınav güvenliğinin ve soruların dikkatlice korunmasıdır.

Mahmut DURSUN

Biliyor musunuz?

BÜYÜKŞEHİR Belediye başkan adaylığı yarışına katılan Tuzla Belediye Başkanı İdris Güllüce'nin Üsküdar AKP'den 1. sıra adayı gösterildiğini, bu yolla Belediye Meclisi'ne girdikten sonra Kadir Topbaş'ın 'vekili' olarak belediyenin 'mutfağı'nı yönetme görevini üstleneceğini... Büyükşehir'in diğer adaylarından Veysel Eroğlu'nun yeniden DSİ Genel Müdürlüğü'ne döneceğini... Tayyip Erdoğan'ın 1989 yılında RP'den Beyoğlu Belediye Başkan adayı olduğu seçimde, Kadir Topbaş'ın aynı yerde ANAP Meclis adayı olarak 17. sırada aday gösterildiğini... Mehmet Sevigen ve arkadaşlarınca Haluk Öztürkatalay'ın belirlenmesi üzerine 13 belediye meclis ile 4 il genel meclis adayının, 'tarihi sorumluluktan kendilerini kurtarmak için' istifa ettiklerini... SANATÇI İlhan Şeşen'in yeğeni, eczacı Yılmaz Şeşen'in CHP Kırklareli Belediye Başkan adayı olduğunu... DEHAP Diyarbakır Kadın Kolları üyesi 250 kadının, Dicle Nehri'ne karanfil atarak 'Demokratik Güçbirliği' karşısında bağımsız aday olan Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'in adaylıktan çekilmesini istediklerini..

Mesaj panosu

MAGAZİN gazetecisi Tahir Yaman'ın objektifinden, Vehbi Koç'tan, Sakıp Sabancı'ya, Zeki Müren'den Türkan Şoray'a, Hülya Avşar'dan Sezen Aksu'ya kadar ünlüler geçidi sergisi Profilo Alışveriş Merkezi'nde bugün 18.00'de açılıyor.

KASTAMONU Taşköprü'de sigara káğıdı üretimi yapan SEKA'ya ait fabrika özelleştirilmeye çıkarıldı. 2003 yılında özelleştirme gerçekleşti. Şimdi her biri 40 yaş ve üzerinde olan 400-600 civarındaki işçi; işsiz ve umutsuz. 8 ay sürece her ay ödenmesi gereken iş kaybı tazminatları da, üç ayda bir ödenmektedir. İşçiler ve aileleri ruhsal bunalım içindeler. Bu bunalıma çare bulunacağını ümit ediyoruz.

Av. Metin YÜKSEL
Yazarın Tüm Yazıları