WikiLeaks korkutuyor

SON yıllarda bu kadar soğuk bir hava ile karşılaşmadık. Berlin’de eksi 13 dereceyi gördük ve adeta donduk.

Haberin Devamı

Önceki akşam da kar yağdı. Yılbaşı öncesi Almanya başkentinde her şey durmuştu. Berlin’in ünlü Kurfürstendamm Caddesi’ndeki Noel pazarını gezenlerin sayısı çok azdı. Eldivensiz ve şapkasız yürümek imkânsızdı. Kar ve don yüzünden Hürriyet Gazetesi uzun yıllardan sonra ilk kez Berlin’e gelmedi önceki gün... Karayolu don içinde kalmış, tren seferleri aksamış, uçaklar gecikmeli kalkmıştı. Türk işadamı Vural Öger’in, Münih’ten Berlin’e uçakla dört saatte geldiğini söylemesi çektiği eziyeti gösteriyordu.
İstanbul’u 20 derece sayarsak, 30 derecelik bir düşüş son yıllarda ender görülebilecek bir şeydi...
Almanya’daki gazeteci bir dostumuz geleneksel sıcak şarabın tadını bile bu soğukta alamadığını söylüyordu.
Berlin’de Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın (TAM) yaptıkları ‘Türkiye-Avrupa Forumu’ tam bu havaya rastladı.
Biz de Berlin’in merkezindeki Crowne Plazaz Oteli’nde soluksuz, AB-Türkiye ilişkileri üzerinde Avrupa’da ve Türkiye’de değişen roller üzerindeki değerlendirmeleri dinledik.
Akademisyenlerin sayısı ağırlıklıydı.
Türkiye ve Almanya’dan iktidar tarafı yoktu.
Almanya’yı da sarsan ‘WikiLeaks’ korkusu açıktı.
Böyle önemli bir panele niye konuk Almanlar gelemedi diye sorduk.
Alman kökenli siyasetçi şöyle dedi:
“Sizinkiler geldi mi ki, bizimkiler gelecek...”
Yanıttan anlaşılıyor ki, WikiLeaks’deki belgelere dayanarak Erdoğan ve Merkel için sorulacak bir soru, siyasetçileri korkutuyor.
Almanya ve Türkiye fark etmiyor.
Tedirgin olanları bir yana bırakalım, biz panele gelelim: Türkiye’nin görüşmelerinin başlamasının 5. yılında ortaya çıkan bilançoya, dış politika ve ekonomide gelinen rollere bakalım.
Dar bir programda, konuşanların sayıları 30’u buldu, 12 saat içinde.
Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet nezaket gösterip gelmişti.
Eski Büyükelçiler Onur Öymen, Süha Umar, Uluç Özülker, Murat Bilhan ile Prof. Hakkı Keskin, Prof. Mehmet Altan, Dr. Ufuk Uras, Prof. Haluk Kabaalioğlu, Prof. Mithat Melen, Prof. Hasan Selçuk, Prof. Yusuf Ziya Erbeç.. ve daha başkaları... Almanya cephesinden gelenler çok azdı, eski Meclis Başkanı ve birkaç milletvekili sayılabilir.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve TAM Vakfı
Direktörü Prof. Hacı Halil Uslucan ile eski KKTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat.

Haberin Devamı

Krizler yararlıdır

Haberin Devamı

PROF. Mehmet Altan: Yıkıcı bir krizden çıkıyoruz. 1929’dan farklı bir noktada yeni çağın dönüşümünü yaşıyoruz. Düne ait olanlar gidiyor, yenisi geliyor. Krizlerin çok yararlı olduğuna inanıyorum. Bunun AB bakımından büyük faydası olduğunu düşünüyorum.
Dünyada kötümserler hiçbir zaman haklı olmamıştır. (...)
Japonya’nın dünyadan sebze-meyve ithalatı 62 milyon dolardır. Böyle bir ülkeye 250 milyon dolarlık bir şey satman sıfırdır. Çin, 122 milyar dolarlık cip satıyorsa, Türkiye’nin 1 liralık cip üretimi yoksa, Türkiye hurda demir ithal edip satıyorsa, ihracatı fazla abartmamak lazımdır. Küreselleşme dediğiniz zaman, bundan öfkelenenler tutunamayacaklardır.

Haberin Devamı

Yeni kriz geliyor

PROF. Dr. Ferit Melen, Türkiye’ye yeni bir krizin geleceğini belirterek şöyle söylüyor: Avrupa’nın iki motoru var: Almanya ve Fransa... İşsizlik almış başını gidiyor. Almanya’nın ihracatı artıyor ama Avrupa ekonomisinin gücünü çekemiyor. Ülkeden akademisyenler ayrılıyor. Çin ve Amerikan rüzgârı, Almanya’yı boğuyor.

Almanya’dan tersine göç

SON iki yıl içinde Almanya hem göç alıyor, hem de veriyor. Ailesi Türkiye’den gelip Almanya’da doğan ve eğitimlerini orada yapan gençlerden mühendis ve teknisyen/teknikerlerden % 40’a yakını geleceklerini şekillendirmek üzere Türkiye’ye dönüyor, birçoğu da Amerika, Avusturya, İsviçre’ye gidiyor.
Özellikle beyin göçü Almanya’yı tedirgin ediyor. Bunu engellemek için ne yapılması gerektiği konusunda kara kara düşünüyorlar.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- CHP İstanbul örgütünün ilk kez düzenlediği Engelliler Kurultayı’nın bugün Akatlar’daki MKM’de yapılacağını, daha sonra aralarında araştırmacı Hakan Bayraktar ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Vural Bayazıt’ın kızı Nilden Bayazıt’ın da bulunduğu bir grup öğretim üyesinin CHP’ye kayıtlarını Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağını...
- CİHAN Demirci’nin ‘Hayat Çizgisi’ adlı karikatür sergisinin 11-31 Aralık tarihlerinde Milas’taki Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de açılacağını...

‘Geçmeyeceğim’

DÜNKÜ “DP’de papatya falı” başlıklı haberimiz DP camiasında epey yankı uyandırdı. İlhan Kesici aradı. MHP’ye geçeceği yolundaki duyumların doğru olmadığını söyledi. DP’ye genel başka adayı olup olmayacağı konusuna değinmedi. DP ile ilgili son not: DP Genel İdare Kurulu toplantısı 10 Aralık’tan 16 Aralık’a kaydırıldı. İlgilenenlere duyurulur.

Haberin Devamı

Narenciye teşviki

AKP milletvekillerinden Mustafa Öztürk (Hatay), Ömer İnan (Mersin), İ. Mete Doğruer (Osmaniye), Mehmet Nil Hıdır (Muğla), Abdurrahman Arıcı (Antalya), Necdet Ünüvar (Adana), valilere çağrı: “Ülkemiz narenciye üretimi kapasitesinde dünyada ilk 10 ve Akdeniz ülkeleri arasında ilk 5 ülkeden biri. Başta okul öncesi eğitim veren kurumlarımız olmak üzere, ilköğretim okulları, ortaöğretim kurumları, öğrenci yurtları, oteller ve hastanelerimizde narenciye ve narenciye suyu tüketimini sağlamak ve artırmak için eğitici programlar yapılmalı. Sağlıklı nesiller için herkes narenciye ve narenciye suyu tüketimine alıştırılmalı.”

Yazarın Tüm Yazıları