VTG, Güney Afrika’daki yatırımlarını büyütüyor

ODTÜ’lü 3 genç girişimcinin kurup, uluslararası maden yatırımlarıyla tanınan VTG Holding, geçen hafta G. Afrika’da 2.kömür madenini açtı.

Haberin Devamı

Şirket yeni aramalara devam ediyor ve G. Afrika’da kömür üretiminde yüzde 2’ye yaklaşan  payını artırmayı hedefliyor. Bu açılış nedeniyle G. Afrika’da birlikte olduğumuz 3 ortak da henüz 40 yaşının altında. ODTÜ’de önemli olan “yurt arkadaşlığı”ndan gelen, birlikte birkaç iş deneyip başarısız olan 3 ortak, sonunda G. Afrika’daki aramalarından tam tükenecekleri sırada madeni bulmuşlar. 6 yıl önceki bu “yeni başlangıç” sonrası, bir yandan G. Afrika’daki işlerini büyütüyor öte yandan ise Kolombiya, Mozambik gibi ülkelerde yeni maden ocaklarını araştırıyorlar. Büyük ihtimalle yakın bir süre içinde G. Afrika’nın dışında da maden sahibi olacaklar.

Bu arada Türkiye’de de ciddi yatırımları var. Geçen yıl Türkiye’nin en büyük nikel rezervine sahip Manisa Turgutlu’daki Çaldağ projesini yabancı sermayeli ENK şirketinden satın almışlar ve tam gaz buradaki yatırımlarını sürdürüyorlar. Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Gökhan Kantarcıoğlu İstanbul’daki şirket merkezinde bulunurken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vuslat Bayoğlu ile mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Tarım İmre ise Johannesburg’da kömür madenlerinin bulunduğu yerdeler.

Bu ortaklığın bence en önemli özelliği; tümüyle Batı standartlarında çalışmayı prensip edinmiş, arkadaşlıklarını koruyup kurumsallaşmayı öne çıkarmayı hedeflemiş olmaları. G. Afrika’da bu ülkenin özelliklerine bağlı bir iş modelini geliştirdiklerini, hukuki yönü ağırlıklı, uluslararası danışmanlık mekanizmasını çok iyi çalıştırdıklarını gözledik. Bununla birlikte “sürdürülebilir madencilik” kavramını sürekli ön plana çıkarıp, uluslararası alanda iş yapmak için bunun şart olduğunun altını çiziyorlar.

Bir başka deyişle çağdaş madencilik yapıyorlar ve bu anlamda, “Güzel adımlar atılmaya başladı” dedikleri Türkiye’deki madencilik sektörüne, bence katacakları çok şey bulunuyor. Maden piyasası çok büyük uluslararası şirketlerin hakim olduğu bir sektör. Bu nedenle, büyümek için, daha doğrusu  nitelikli büyümeyi sağlamak için yaptıkları seçimler bence çok sağlıklı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK

Haberin Devamı

Eski Maden ve Enerji Bakanı Buyelwa Sonjica ile Türkiye’nin G. Afrika Büyükelçisi Kaan Esener’in de açılışında bulunduğu Schoogezicht madeninde yıllık 1.8 milyon ton kömür üretimi hedefleniyor. Hakhano sahasında yılda 3,5 milya ton kömür üreten şirketin yıllık toplam üretimi 4.5 milyon tonun üzerine çıkıyor. Kantarcıgil, G. Afrika’da 175 sahada demir cevheri, platin, atın, kömür, manganez ve krom konusunda ön arama faaliyetini sürdürdüklerini belirtiyor.

Üretim hakkında bilgi veren Gökhan Kantarcıgil, AB standartlarında “temiz kömür” üretimi yaptıklarını, bunun için iki sahada da yıkama üniteleri kurduklarını, sıradan yatırımlara kıyasla yüzde 67 oranında su ve enerji verimliliği sağlayan bu üniteler sayesinde, yandığında kömürün ortaya çıkardığı zararlı gazları, AB standartlarının da çok altına düşürdüklerini söylüyor.

Sürdürülebilirliği iş yapma modellerinin odağına koyduklarının, Holding olarak tüm süreçlerini sosyal, çevresel ve ekonomik açıdan entegre hale getirdiklerinin ve bundan sonra da bu anlayışın süreceğinin altını çiziyor. Türkiye’deki nikel yatırımları konusunda yaptıkları da bunun birer kanıtı gibi. Yatırımın olduğu Turgutlu’ya evsel atıksu arıtma tesisi kurduklarını , bu sayede bir yandan su ihtiyaçlarını kanalizasyonu arındırıp sağlarken, öte yandan mevcut kirli suların Gediz’e akışını da engellemiş olacaklarını söylüyor. Bence, madenciliği geliştirirken, bu genç ve çağdaş anlaşıya büyük ihtiyaç var.

Yazarın Tüm Yazıları