Vergide hapis cezasına yine af geldi

VERGİ kaçakçılığı suçundan dolayı yargılananlar ya da hapse mahkum olanlar, yine yaşadılar. Yeni Ceza Yasası ile yapılan değişiklik sonucu, hapis cezasından kurtuluyorlar...

Geçen yıl, ‘Vergi Barışı’ Yasası ile; vergi kaçakçılığı suçu işleyip hapse mahkum edilenlerin, mahkemede yargılananların ya da yargılanacak olanların, önemli bir kısmının hapis cezası kaldırılmıştı.

Yeni çıkan 5237 sayılı Türk Ceza Yasası ile daha önce çıkartılan Vergi Barışı Yasasından yararlanamayanlar da dahil, vergi kaçakçılığı suçu nedeniyle hapiste yatanların, hapse mahkum edilenlerin, mahkemede yargılananların ya da yargılanacak olanların, tamamına yakın kısmının, hapis cezası kaldırıldı. Bundan böyle de hapis cezasını gerektirecek şekilde vergi suçu işleyenlere, örneğin; sahte fatura düzenleyenlere, kullananlara, defter ve belgelerini yok edenlere, gizleyenlere, kolay kolay hapis cezası uygulanamayacak!..

NEREDEN ÇIKTI BU AF?

Şimdi diyeceksiniz ki ‘Birdenbire ne oldu, nereden çıktı bu af, yine kimlere kıyak yapılıyor? Hani bir daha af olmayacaktı?’

Bunları sormakta haklısınız. İşin doğrusu, vergi kaçakçılığı suçları ile ilgili hapis cezalarını, ‘dolaylı af’ şeklinde, neredeyse bütünüyle kaldıran 5237 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeden, Maliye’nin de yasa çıktıktan sonra haberi oldu. 5237 sayılı Yeni Ceza Yasası, halen Meclis’te görüşülmeyi bekleyen ‘Türk Ceza Kanunu’nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı’ ile birlikte, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek.

Maliye yetkilileri, ‘şu anda ne yapılabilir?’ diye kara kara düşünüyorlar. Onlar düşünüyorlar ama hapse mahkum olanlar da dahil, vergi kaçakçılığı suçu işleyen binlerce kişi de yeni çıkan dolaylı af nedeniyle, adeta bayram ediyorlar...

NE DEĞİŞTİ?

Yeni Türk Ceza Kanunu ile ‘ağır hapis’ cezası kaldırıldı. Böyle olunca, Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesinde yeralan sahte belge (naylon fatura) düzenleyen ya da kullananlara uygulanan ‘ağır hapis’ cezası şeklindeki ibare ‘hapis’ olarak değiştirildi. Oysa önceki Ceza Kanunu’na göre, ağır hapis cezası paraya çevrilemiyordu. Yeni yasa ile iki yıla kadar olan hapis cezaları paraya çevrilebilecek.

Yeni Türk Ceza Kanunu ile iki yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum edilenlerin, cezasının ertelenmesi de öngörüldü (TCK Md. 51).

Yürürlükteki Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesinde; sahte fatura düzenleyen, kullanan, defter ve belgelerini gizleyen mükellefler ‘kaçakçılık suçu’ işlemiş sayılıyorlar. Bunun yaptırımı ise 18 aydan 3 yıla kadar ‘ağır hapis cezası’ olarak belirtiliyor.

Uygulamada Ağır Ceza Mahkemeleri genellikle 18 ay hapis cezası veriyorlar bu cezalar da bir yılı geçtiği için ,paraya çevrilemiyor ve ertelenemiyordu.

Yeni Ceza Yasası ile ertelenebilecek ve paraya çevrilebilecek, hapis cezası iki yıla çıkartıldı. Böylelikle, parayı veren düdüğü çalacak. Hapse mahkum olan vergi kaçakçısı; TCK Md. 52’de yeralan 20 ila 100 Yeni Türk Lirası üzerinden günlük ceza ödeyip, hapis cezasından kurtulabilecek.

Vergi Hukukçusu Dr.Bumin Doğrusöz’ün bu konuda yorum ve tespitlerine göre; Ceza Hukukunda sanık lehine hükümlerin, genel kural olarak geriye yürümesi asıldır. Bu temel ilke yeni TCK’nın yürürlüğe girmesinden önce ceza alanları da etkileyecektir. Zaten bu nedenle Uygulama Kanunu Tasarısı’nın 19. maddesi ile ‘TCK’nın yürürlüğe girmesinden önce bir ila iki yıl arasında (iki yıl dahil) hapis cezasına mahkum edilenlere, erteleme ya da paraya çevirme hükümlerinin, kendilerine de uygulanmasını, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde ilgili mahkemelerden isteme hakkı’ verilmektedir.

Görüldüğü gibi, vergi kaçakçılarıyla ilgili hapis cezasında, vergi kaçıranlara inanılmayacak kolaylıklar getiriliyor. Kolaylıklar yazdıklarımızla sınırlı değil. Daha neler var neler...

Bu yasa biran önce düzeltilmeli aksi takdirde, vergi toplamak hayal olur...

YARIN : HAPİS CEZASINI PARAYA ÇEVİRMEDE FIKRA GİBİ YASA MADDESİ
Yazarın Tüm Yazıları