Uyanın... Avrupa’da Türk dili siliniyor

’HÜRRİYET Avrupa’, Avrupa’da bir kampanya başlatarak Türkçe’ye sahip çıkıyor. ’Güzel Türkçemiz’ kampanyası ile Türkçe’yi tam olurak yazıp okuyamayan 1 milyon gençimizin ana dilini öğrenmesinin yolunu açıyor.

Temel hedef, Türkçe’nin Avrupa müfredatına 2. yabancı dil olarak girmesi... Hürriyet, Avrupa’da 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde verdiği ’Türkçe Eki’ Türk veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. Bize gönderilen bir çok uyarıda "Türkiye, Avrupadaki Türkleri unutmak mı istiyor? Türkçe’nin Almanya’da yaşayan çocuklarımıza doğru öğretilmesi uyum adına atılacak en önemli adımdır... Alman üniversite öğrencileri arasında Türkçe öğrenmek moda olurken, biz genç beyinlerimizi öğretmek için siyasi anlamda hiçbir girişimde bulunmuyoruz... Çocuklarımız kendi kültürlerinden kopuyor, Türk imajından uzaklaşılıyor" deniliyor.

Hürriyet Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay, 24 sayfalık ’Türkçe Eki’ni gösterdiğinde acı gerçeği de anlatıyor:

DÖNER, TARKAN, GS

"Ne acıdır ki, Trabzon’un nüfusu kadar Avrupalı Türk genci, Türkçe okuyup yazamıyor. Türkiye, Avrupa’daki bu gençlerimizi kaybetmek üzere. Bu nedenle iflas eden Türkçe eğitim sistemi yüzünden; dönere, Galatasaray’a ve Tarkan’a bayılan ama Türkçe konuşamayan bir nesil ortaya çıktı. Bunun nedeni Türkçe diye zorunlu bir eğitimin olmaması... Dersler bittikten sonra verilen kurslar, karne notunu etkilemediği için katılım %10’larda kalınca Türkçe bilmeyen bir nesil doğuyor."

Türkçe’nin geçmiş hükümetler tarafından görmezden gelinmesi nedeniyle ortaya çıkan tablo şu gerçekleri sergiliyor:

Almanya’da doğan 20 yaş altında, 800 bin Türk kökenli çocuk ve genç var. Bu sayı, bütün Avrupa’da yaklaşık 1 milyona ulaşıyor. Bu gençlerimizin %80’i, doğru dürüst Türkçe okuma-yazma bilmiyor. Türkçe kitap veya gazete okuyamıyor. Bunun temel nedeni, 1960’lı yıllardan günümüze kadar çökmekte olan Almanya’nın ’Türkçe Anadil Eğitimi’ sisteminin çökmüş olmasına duyarsız kalınması... Türklerin Almanya’daki 45 yıllık macerasının geldiği tabloyu kampanya haline getirme cesaretini, Türklerin devletten çok güvendikleri Hürriyet Avrupa yerine getiriyor.

KRV eyaleti başta olmak üzere bazı eyaletlerde açılan kurslara katılan Türk öğrencilerin sayısı %10’u bile bulmuyor. Zaten Almanlar parayı kestiği için emekli olan öğretmenin yerine yenisi gelmiyor. Bazı yerlerde, Türkçe kurslara sınıf verilememesi nedeniyle öğrenciler camilerde ders almaya başladı. Bu süreçte Türkiye’den gönderilen öğretmenlerin çoğunluğu da, Türkçe konusunda kurs vermekten çok kutsal değerler üzerine eğitim verince ’gönüllü’ öğrenci sayısında çok ciddi düşüşler meydana geliyor. Daha da vahimi bazı yerlerde Türkçe dersini Almanya’ya kaçanların veya PKK’lı çetelerin eline geçmesi... Bunun sonucunda kursların sayısı giderek azaldı.

ALMANCA KOŞUL, TÜRKÇE HAK

Hükümetin bu vahim tablo karşısında ciddi şekilde bir gündem oluşturması gerekiyor. O da ne mi; ana dilimizin Alman müferadına seçmeli ders olarak girmesi... Yoksa, Almanya’daki yazarımız Yüksel Pazarkaya’nın uyum için dediği gibi ’Almanca koşul, Türkçe hak’ anlayışı egemen olmazsa Türkün varlığı, Türkçesiz bir varlık olur; unutulan bir nesil olur.

’Türkçem, benim ses bayrağım’

Pendik’te bomba !

PENDİK Batı Mahallesinde, Yunus Emre Kültür Merkezi, sağlık merkezi, nikah dairesi, çocuk parkının yanında, dere yatağındaki mülkiyeti İsa Ağa Vakfı ile Hafız İsa Vakfı’na ait 2 dönümlük parsel,Vakıflar tarafından Alko Petrol’e kiralanıyor. Bir vatandaşın itirazı üzerine Büyükşehir’in Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün ’50 m’lik koruma şeridinin ihlal edilmesi’, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü’nün ’alüvyonlar-önlemli alanlarında ve muhtemel sıvılaşma riski olan parselde’ akaryakıt istasyonu yapılmasının tehlike arzedeceği ve yangın tehlikesi yaratacağı’, İSKİ’nin yerin ’dere yatağı yanında bulunduğu’ uyarılarına karşın plan değişikliği, CHP’lilerin vetosuna karşın AKP’lilerin oylarıyla Büyükşehir Meclisi’nden geçiyor dün. Pendik’in planlarda ’belediye hizmet alanı’ olarak görülen alan yeni bir bomba olarak Pendik’teki ’rant pazarı’na katılıyor.

’Tereddüt ve kuşku içermeyen bilgileri kim verdi’

HÜKÜMET, kamuda Cumhuriyet tarihinde görülmedik bir ’kadrolaşma’ ve ’partizanlık’ sürdürüyor.

Buna bağlı olarak önceki Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geri çevrilen atamalardan kaçını Cumhurbaşkanı Gül onayladı?

Bu durumun endişe verici boyutlarda olduğunu vurgulayan DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, bu konuda Başbakan’a sorular yöneltiyor:

"Sezer tarafından itiraz edilen isimler üzerinde hükümetinizin ve hükümet başkanı olarak sizin ısrar etmenizin nedeni ya da nedenleri nelerdir?

Bu kişiler tereddüt edilecek kişilerse ve bu tereddüt devletin ilgili birimleri tarafından önceki Cumhurbaşkanı’na iletilmişse, bugünkü Cumhurbaşkanı’na verilen ve tereddüt veya kuşku içermeyen bilgilerin hangi birimler tarafından verilmiş olabileceği konusuna, istihbarat biriminin bağlı olduğu makamın başkanı olarak açıklık getirebilir misiniz?

Bu atamaların dışında AKP’nin iktidara gelmesinden bu yana devletin kurum ve kuruluşlarında kaç kişi görevinden alınmış ve bunların yerine kaç kişinin ataması yapılmıştır? Görevden almalar ve yeni atamalar, ilgili yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra devletin teamüllerine de uygun mudur?

Atamaların kamuda kuşkuyla karşılanmasından; partizanlık ve kadrolaşma olarak algılanmasından herhangi rahatsızlık duymuyor musunuz?"

Biz de Yağız’a soralım: Gerçek yanıtların geleceğine inanıyor musunuz?

GÜNÜN SÖZÜ

"Doğruları söylemekten katiyen çekinmeyin. Eğer doğruları söylemezseniz bir gün batıl kapınıza dayanır."

(Gazali)

ÜSKÜDAR Rotary

Kulübü, sanat, siyaset ve kültürümüze emeği geçmiş insanlarımıza ’Meslek Hizmet Ödülü’ verme geleneğini sürdürüyor. Başkan Op. Dr. Cemal Deniz "Bu akşam Kadıköy Büyük Kulüp’te ödüllendireceğimiz kişi Yaşar Çağbayır... Dilimize, içinde 242 bin kelime bulunan 5 ciltlik Türkçe sözlüğü kazandıran edebiyatçımızı kucaklamanın heyecanı içindeyiz" diyor. Törende ayrıca Kadıköy’ün tarihini yazan Dr. Müfid Ekdal ve tarihçi Hyristo Curi de ödüllendirilecek.

EMİNÖNÜ Lions Kulübü’nun, kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri çerçevesinde, Türkiye Fotograf Sanatı Federasyonu’nun desteğiyle ’Tarihi Yarımada Eminönü’ konulu bir fotoğraf yarışması düzenliyor. (eminonulions.org)
Yazarın Tüm Yazıları