Umberto’nun çorabı Erbil’in toprağı Umre’nin havlusu

MENHUS bir hastalığa yakalandığı için gazeteciliğin ordinaryüsü Mehmet Ali Birand’ın çok da uzun bir zaman geçmeden aramızdan ayrılacağını biliyorduk.

Haberin Devamı

Daha önemlisi bunu kendisi de biliyordu. Ama yine de vefatı ani oldu. Birand, ömrünün bu son dönemini olağanüstü bir şekilde değerlendirdi. Dışarıdan gördüğümüz kadarıyla “tam gaz” yaşadı. Kendisi hayata veda ederken etrafına ve ekrandan seyircilerine hayat saçtı. Tek kelimeyle müthiş bir performans gösterdi. Allah hepimize ölüm kendini gösterdikten sonra dahi bu karşısında kadar metanetle durmayı nasip etsin. Demek ki, çok kuvvetli sarsılmaz bir imanı varmış.

SİYASETE MUHALEFETTEN GİRİLİR

Bildiğim kadarıyla siyaset, seyis kökünden gelir. At terbiye etmek demektir. Bu kelimenin ikinci ve daha çok bilinmen anlamı, halkı ve devleti idare etmektir. Çıkar peşinde koşmak için siyasete atılanlar hariç, siyasette öne çıkanların hepsinin kafasında “toplumu terbiye etme” fikri vardır. Her toplumda, her ülkede ve her zaman bir iktidarda ve iktidarda olan siyasetçiler vardır. Çünkü iktidar boşluk kaldırmaz. Siyasete atılmak isteyenlerin aradığı boşluk muhalefettedir. Yani siyasete, muhalefetten girilir. İsterse bu muhalefet, iktidar partisi içinde olsa bile.

Haberin Devamı

GAZETECİ SİYASETÇİ VEYA SİYASETÇİ GAZETECİ

Osmanlıdan beri siyasete atılmak isteyenlerin çoğu işe gazetecilikle başlamıştır.w Bunların bir kısmı sonuna kadar “gazeteci” kisvesi ile siyaset yapmayı sürdürmüştür. Aziz dostum Profesör Asaf Savaş Akat, Birand’ın Galatasaray Lisesi’nden sınıf arkadaşıymış. Geçen Pazar günü Vatan Gazetesindeki köşe yazısında Birand için şöyle diyordu. “Herhalde siyasete atılır diye düşünmüştüm. Yanılmışım… Gazeteci oldu. Sadece daha iyi gazeteci olmaya odaklandı. Bunu başardı. Daha da önemlisi, bir zoru becerdi. Siyasete girmeden “siyasi aktör” olabildi.

SİMGELER ÇOK ANLAMLIYDI

Gazetelerden öğrendiğime göre Birand, torunu Umberto’nun çorabı, Erbil’den getirilen toprak ve umrede giydiği havlu (ihram) ile birlikte gömülmüş. Pek tabii, onunla birlikte mezara giren bu maddi eşyanın, ona manevi ahret yolculuğunda refakat etmeyeceği açıktır. Bu eşya, “siyasi aktör” Mehmet Ali Birand’ın siyasi çizgisini anlatmaktadır. Özet olarak, yakınları onun, enternasyonalizmini, Kürtlerin özgürlük davasına verdiği desteği ve İslamcı siyasetçilere duyduğu saygıyı bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istemişlerdir. Ruhu şad olsun.

Son Söz: İktidarda iken ölenin cenazesi, görkemli olur.

Yazarın Tüm Yazıları