Ulaştırma Bakanı’na açık mektup

Sayın Oktay Vural; Ulaştırma Bakanı,

Sizin de yakından bildiğiniz gibi Bakanlık'ınızın bünyesinde İnternet Kurulu isimli bir kurul bulunmaktadır.

Seleflerinizden Sayın Necdet Menzir tarafından danışma kurulu olarak, İnternet Üst Kurulu adıyla kurulan bu kurul, ismindeki ''üst'' kelimesinin kalkması dışında fazlaca bir evrim göstermeden varlığını şahsınızın görev dönemine kadar sürdürmüştür.

Bildiğiniz gibi üyesi bulunduğunuz hükümet tarafından çıkartılan yeni bir yasa İnternet'le ilgili bir madde içermektedir. Bu madde İnternet kamuoyundan konsensusa varan yoğun eleştiriler almıştır. Bakanlık'ınızın bünyesinde bulunan İnternet Kurulu da yasanın İnternet'le ilgili maddesine kesin bir şekilde karşı çıkmıştır. Buna rağmen hükümet, Bakanlık'ınızın danışma kurulunun görüşlerini kaale bile almamış ve ilgili maddeyi kanunlaştırmıştır.

Tüm bu gelişmelere karşı, danışmanlıklarına itibar edilmediği apaçık bir şekilde kanıtlanan kurul üyeleri, kendilerine yapılan istifa çağrılarına rağmen koltuklarına yapışma yolunu seçmişlerdir. Bu durum zihinlerde ancak makamınızca cevaplanabilecek bazı sorular doğurmaktadır. Aşağıda sıralayacağım bu soruları bilgilerinize arz ederim...

* Türkiye İnternet'inin gelişimi konusunda hayati önem taşıyan bir yasama sürecinde İnternet Kurulu'nca ortaya konulan görüşlere itibar edilmemiş olmasının nedenini Bakanlık olarak nasıl açıklardınız?

''İnternet Kurulu'nca ortaya konulan görüş, hükümet ve Bakanlık olarak itibar edebileceğimiz bir görüş değildi çünkü...

a)
İnternet Kurulu'nu oluşturan üyelerin niteliği, kanunun hazırlanma aşamasında görüşlerine başvurulan diğer uzmanların altındaydı. Dolayısıyla hükümet olarak daha yetkin danışmanların görüşlerine kulak verdik.

b) İnternet Kurulu, Bakanlık olarak fazlaca itibar ettiğimiz bir kurum değildir. Öyle kendi aralarında toplansınlar, mutlu olsunlar diye bakıyoruz.

c) İnternet Kurulu dekor amaçlı bir kuruldur. Maksat dostlar alışverişte görsün misali, sanki demokratik bir yapımız varmış gibi hava atmak amacıyla kurulmuştur.

d) İnternet Kurulu, potansiyel muhalifleri kendi çatımız altında toplayıp, etkisizleştirme girişimidir. Üyeleri için hayali bir dünya yarattık ve sanki bir iş yapıyormuş izlenimine kapılmalarını amaçladık. Öyle hükümet dışında gerçekten baskı oluşturabilecek politikalar üretmeye kalkışacaklarına bir meşgaleleri olsun daha iyi...''

Yukarıdaki sorunun cevabı olarak 'b', 'c' veya 'd' şıkkını verdiyseniz başka sorum yok. Yok eğer yukarıdaki sorunun cevabı 'a' ise, kendi kendilerine onurlu bir şekilde istifa etmeyen üyeleri, Bakanlık ve hükümetiniz nezdinde daha itibarlı yeni üyelerle değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Üyeleri değiştirmeyi düşünmüyorsanız, mevcut üyelerin görüşlerine itibar etmediğiniz de kanıtlandığına göre kurulu toptan feshetmeyi mi düşünüyorsunuz?

Bir danışma kurumu statüsünde olan İnternet Kurulu bünyesinde icra kurumu statüsünde bir alt kurul oluşturulmasına siz mi izin verdiniz, yoksa İnternet Kurulu'ndaki hakim güçler ''DNS Çalışma Grubu''nu bilginiz dışında mı faaliyete geçirdiler? İnternet alan adlarının Türkiye'deki tescil işlemlerini gayrımeşru bir şekilde yürüten ODTÜ kaynaklı grubun faaliyetlerini meşrulaştırmak gibi bir Bakanlık politikanız mı var, yoksa danışman kurulunuz sizi bu konuda farklı bir şekilde mi bilgilendirdi?

Ankaralı Sıkı Dostlar, Ankaralı Gözlemciler ve Arkamızdan İş Çevrilmesin Diyen Özel Sektör Temsilcileri Kulübü görüntüsü veren İnternet Kurulu'nu feshedip yerine gerek görüldükçe toplanacak, çok daha iyi yapılanmış bir İnternet Zirvesi kurmayı düşünmez misiniz?
Yazarın Tüm Yazıları