Uçağınızı tanıyın

Terminalde bineceğiniz uçağı bekliyorsunuz. Veya bir havalimanı yakınında inen-kalkan uçakları seyrediyorsunuz. Gördüğünüz yolcu uçağının tipini bir bakışta söyleyebilir misiniz?

Haberin Devamı

Uçaklara uzaktan baktığınızda çoğu birbirine benzer. Ama yolcu uçaklarının tiplerini biraz dikkat ederek kolayca ayırabilirsiniz. Büyüklüğü, motor sayısı, kuyruğunun şekli veya burnunun inceliği sizin için iyi bir ipucu olacak.
Aynı aileden uçakların farklılıklarını uzaktan anlamak zor. Örneğin Airbus’ın 320 ailesinden A321 veya A319 veya Boeing 737 ailesinden 800 veya 900 serisi gibi uçakların farklılıklarını görmek için yaklaşmak gerekir.
Bu tür uçakları sadece gövde boylarındaki uzunluk farklılıklarıyla birbirinden ayırabilirsiniz. Bunun için havalimanında aynı ailenin diğer modellerini birlikte gördüğünüzde ayırt etmek kolaylaşır. İpucu olarak acil çıkış kapılarını da sayabilirsiniz. Kapı sayısı artıkça uçak yolcu kapasitesi daha büyük bir model olacaktır.
Uçağınıza körükten bindiniz ve modelini göremediniz... Birkaç noktaya dikkat ederek hangi tiple uçtuğunuzu kabinden kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Koridor sayısına bakın. Tek koridorluysa dar, iki koridorluysa geniş gövdeli bir uçakta uçuyorsunuz demektir.
Yerinize oturduktan sonra hemen koltuk gözündeki acil durum kartını inceleyin. Havacılık kuralları gereği, bu kartta uçağın modeli ve serisi; örneğin ‘Airbus A330-300’ yazar.
Uçak tipini kabin memuruna da sorabilirsiniz.
Uçtuğunuz uçakla ilgili daha fazla bilgiyi havayolunun kabin dergisinde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Uçak motorlarına göre

Kanatlarında iki motorlu: Airbus A300, A310, A320 serisi, A330, Boeing 737 serisi, 757, 767, 777, 787, Embraer 170 ve 190 serisi.

Kanatlarında dört motorlu: RJ serisi, Airbus A340, A380, Boeing 747.

Kuyrukta iki motorlu: MD80 serisi, CRJ bölgesel uçak.

Pervaneli uçaklar: ATR72/42 ve Dash-8 serisi.

Soru-cevap

Uçak yerdeyken neden kulağım tıkanır?

- Uçak kapı kapatıp piste ilerlerken yani daha kalkmadan bir anda kulağınızın tıkandığını hissedersiniz. Bunun nedeni, kabinin basınçlandırılmaya başlanması. Etkisini azaltmak için bol bol yutkunun. Burun deliklerinizi kapatarak derin nefes alın, burnunuza hava göndermeye zorlamadan çalışın. Eğer gripseniz, burun tıkanıklığına neden olan polip, alerji gibi bir rahatsızlığınız varsa sağlığınız açısından uçmamak en iyisi.

Yazarın Tüm Yazıları