Türksat 2-A, yılda 70 milyon dolar kazandıracak

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda Türkiye'nin üçüncü uydusunu bir an önce atması gerektiğini söylüyor.

Menzir, gerekçelerini sıraladığında ise kabine arkadaşlarının hepsinin desteğini alıyor.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra TBMM kulisinde Menzir, kendisi gibi emniyet kökenli olan DYP Ankara Milletvekili Ünal Erkan'a ve bize 3'üncü uydu hakkındaki görüşlerini tekrar ediyor

Söze, ‘‘Türkiye, 1999 yılı sonuna kadar muhakkak bu uyduyu atmalı’’ diye başlıyor.

Ardından üçüncü uydu ile ilgili bilgileri aktarmaya başlıyor:

‘‘Bir yılda 70 milyon dolar kazandıracak. Bu parayı kazanmak için 400 bin telvizyon veya 430 bin buzdolabı ihraç etmemiz gerekir. Bir uydu atıp, kolumuz yorulmadan bu parayı kazanacağız...’’

Menzir'in verdiği bilgiye göre; ‘‘yeni nesil’’ olarak isimlendirilen uydu, uzayda görev yapan kardeşleri Türksat 1-B ve 1-C uydularından daha geniş kapasiteye sahip.

Mevcut uydular 16 kanala sahip iken, Türksat 2-A adını alacak uydu 32 kanala sahip olacak.

Kapsama alanı da o denli geniş. Çin'den Moskova'ya, İngiltere açıklarından Güney Afrika'ya kadar uzanıyor.

Bir o denli de, Türkiye'nin güvenliği açısından önemli. Türkiye atılacak uydu sayesinde, televizyon, telsiz ve telefon kapsama alanını genişletirken, sınırları içinde nokta düzeyde bu yayınlara hakim olma yetisine de hakim olacak.

Menzir, bu bilgileri verdikten sonra ekliyor:

‘‘Eğer önümüzdeki yıl sonuna kadar bu uyduyu fırlatmazsak, zamanında Birleşmiş Milletler'den almayı başardığımız uzaydaki parselimizi, yani yörünge pozisyonunu kaybedeceğiz. Bunu kaybedemeyiz. Yoksa, yerimizi Kıbrıs Rum kesimi, Suriye, İsrail veya Irak'a kaptırırız.’’

Menzir, uyduyu yaptıkları pazarlık sonucu 298 milyon dolardan 260 milyon dolara indirdiklerini belirtiyor.

Ardından yapımcı firmayı ‘‘Euro-asia-sat’’ diye açıklıyor.

Türkiye'nin uzayda bulunan iki uydusunu da atan, Fransız Aerospatiale'nin yüzde 49, Türk Telekom'un da yüzde 51'ine sahip olduğu firma.

Bir diğer deyişle, üç ay öncesinde, 33 bürokratın açığa alınarak mahkemeye gönderilmesinin nedenlerinden biri olarak gösterilen firma.

Her ne kadar, 33 bürokratın mahkemeye sevkinde mal varlıklarındaki artış başta olmak üzere başka nedenler baskın olduysa da, savcı Adil Kubat'ın iddianamesinde yer alan firma.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Almanya'nın ünlü Detacom firmasına uydunun niteliğini verip fiyatını soruyor. Aldığı yanıt karşılığında, hükümet olarak bu konuda her ne kadar onay makamı olmasa da, uydunun bu firma tarafından yapılmasını herşeyi ile uygun buluyor.

Mahkeme devam ederken, Türksat 2-A siyasi olarak aklanıyor.



Yazarın Tüm Yazıları