Türkiye’nin yeni keyvenisi siz olun

Ben Anadolu’nun her açıdan bir zenginlik abidesi olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Mutfak ve yemek kültürü de dahil. Gizli kalmış, unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş yüzlerce yemek tekrar canlanmayı, gelecek nesillere aktarılmayı bekliyor.
Yşte, Türkiye’nin önde gelen hazır yemek firmalarından biri olan Keyveni’nin kendi isminin anlamından da esinlenerek düzenlediği, bu yıl üçüncüsü yapılacak “Türkiye Keyvenisini Arıyor” yarışması da bunu amaçlıyor. Yani Anadolu’nun geleneksel tatlarını ortaya çıkarmayı ve annelerden, anneannelerden kalan tarifleri paylaşmayı.
Adını “yemeğin ustası, hünerli ve marifetli” anlamına gelen ‘keyveni’ sözcüğünden alan yarışma, her evde bir keyveni kadın olduğuna inanılarak düzenleniyor.  Amatör ya da profesyonel tüm yarışmacılara açık olan yarışma, 12 Mayıs’ta Etiler Alkent Alışveriş Merkezi’nde bulunan CityCooks’da düzenlenecek. Yarışmada birinci olacak yarışmacının ödülü 3 bin TL. Ayrıca dereceye girecek bütün tarifler, Keyveni Catering’in kurumsal dergisi olan “Keyveni’nin Mutfağı”nda yaratıcılarının isimleriyle birlikte yayınlanacak.
Eğer siz de hünerli ellere ve enteresan tariflere sahipseniz, gelin lezzetlerinizi bizimle ve tüm Türkiye’yle paylaşın.
Başvuru şartlarını öğrenmek ve formlara ulaşmak için www.keyveni.com.tr adresini kullanabilir ya da Keyveni Catering’le iletişime geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Börülceli pirpirim aşı

Yağı ve neredeyse tavla zarı formunda doğranmış olan eti büyükçe bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun.
Yemeklik incecik doğradığınız soğanları katıp 4-5 dakika daha kavurun. Salçayı ekleyip 4-5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ve yıkayıp süzdüğünüz mercimeği ilave edin. Tuzu ve biberleri katıp karıştırın.
Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca haşlanmış nohut ve börülceyi tencereye aktarın. Yıkayıp süzdükten sonra incecik doğradığınız semizotunu ve bulguru ilave edin. Sık sık karıştırarak, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer taraftan, sarmısakları bir miktar tuzla dövün ve bir kaseye aktarıp nar ekşisiyle karıştırın. Karışımı, çorbaya aktarırken sık sık karıştırın. Çorbayı 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Çorbadan biraz daha katı kıvamlı olan yemeği üzerine biberli kızgın yağ gezdirerek sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Yarım kg kuşbaşı kuzu eti (Koyun eti de kullanabilirsiniz.)
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası
30-50 gr tereyağı (4 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Yarım su bardağı haşlanmış kuru börülce
1 demet semizotu
1 su bardağı yeşil mercimek
1-2 yemek kaşığı kalın bulgur
2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
9-10 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı kuru nane
5-6 diş sarmısak
3 yemek kaşığı nar ekşisi

Yazarın Tüm Yazıları