Türkiye nasıl gevşetiliyor

TEMPO’da iken bizim Kerem Çalışkan, Verso Araştırma’nın sahibi Erhan Göksel’le bir söyleşi yaptırmıştı; Temmuz 2004’de...

Göksel, Ortadoğu’daki senaryoyu şöyle yorumluyordu: "BOP’un temelinde Kürt devleti yatıyor. ABD, Kürt devleti sayesinde İsrail ile birlikte petrol ve suyun kontrolünü ele geçerecek. İsrail, Türkiye ile Araplar arasında bir tampona kavuşacak..."

Bugün ise Göksel "Bunun belirtileri seçimler ve Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında şekillenmeye başladı. Türkiye bir yerlerden köşeye doğru iyice itiliyor. İşte Ermeni tasarısı yarın (bugün) ABD

Dışişleri Komisyonu’nda ele alınıyor" dedi.

- Geçer mi?...

- ABD Temsilciler Meclisi 435 kişi; bu tasarı için 226 kişi imza atmış. Bu durumda tasarı zaten geçmiş sayılabilir. Türkiye gidiyor imza atanlar üzerinden lobi yapıyor. Çok yanlış.

Ermeni tasarısı geçtiğinde arkasından öteki ülkelerden de geçer. Bu sorun gerçekleşirse Türkler yurtdışına çıktıklarında soykırımı inkar edecekleri noktasına kadar gelebilirler.

Soykırım iddiasını Amerika şimdiye kadar engelliyordu; Amerika’yı da Yahudi lobisi... AKP’nın dış politika anlayışına göre, Ermenileri nasıl olsa Yahudiler engeller diye hesaplanıyordu. Şimdi işler değişti; ABD’deki Yahudi lobisi Türkiye üzerinden desteğini çekti.

ABD VE İSRAİL’İN ERMENİ ÜZERİNDEN KÜRT KARTI OYUNU

- İsrail’
in elinde en önemli şey Kürt kartı oldu artık.

- Evet... Onları eğitmeye başladılar. Kürtler de, İsrail gibi Arapları sevmezler. Gelişen Yahudi-Kürt müftefikliğini bizler seyrettik. Filistin ve İsrail topraklarında, 400 bin Yahudi Kürt olduğunu çok kişi bilmez. Eski Genelkurmay Başkanlarından Moşe Yalom da, Türk vatandaşlığından atılmış ve Mardin’li bir Kürttür. Bugün sonuç olarak K.Irak bir Amerikan üssü haline gelmiştir. Kaybolan 190 bin silahın (110 bini M16 ve AM-47 (Kaleşnikof), 80 bin Glock, Zigzaver, 5 bini Kanas suikast silahı, 115 bin miğfer ve 90 bin çelik yelek) Kürtlerin elinde olduğu açıklandı artık.

Bizim askerler hala 5 bin PKK’lı terörist var deniyor; aslında Amerika orada İsraillilerce eğittirilen 100 bin kişilik Kürt ordusu kurmuş; ancak bilenler de görenler de kabul etmek istemiyor bunu... Petrolün %20’si Kuzey Irak’ta çıkıyor (yeni petrol yataklar ayrı), Kürt bölgesinden geçen Dicle ve Fırat Ortadoğu’nun iki büyük su kaynağı...Haritadan bakan görür. Eh işte Amerika petrol ve suyu böyle kontrol etmeye başladı. Bize de Dicle ve Fırat’ı sat-işlet diyor. GOP denilen şey de bu değil mi? Amerika’nın bugün Ortadoğu bölgesinde elini kolunu sallayabileceği tek bölge K. Irak... Amerika’nın politikalarını belirleyen İsrail, Türkiye’yi kaybetmemek için Ermeni meselesini kullanmıyordu. Çünkü İsrail için Türkiye, Kuzey Irak’tan daha önemliydi. Ama ne zaman ki, AKP hükümeti, Hamas’ı Türkiye’ye davet etti; İsrail "AKP, bizimle dost değil" diye düşündü. Kürt devletinin önünün açılmasıyla İsrail, Ermeni tasarısına destek vermeye karar vererek yeni bir strateji başlattı. ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni tasarısı geçtiğinde Türkiye artık hep sıkıştırılacak. Ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler; yani Ermenistan konusunda sıkıştırıp Kürt devletinin kurulmasında bize geri adım attıracaklar. Yani Türkiye ’gevşetilecek’. Oyun bu... Büyük devlet olmak yüksek politika yapmayı ve geleceği öngörmek üzere kuruludur. Türkiye’de geleceğe bakan yok ki, öngörülsün!

EPDK: İnfialle karşıladık

MOTOR yağı ve kaçak mazot üzerindeki yazılarımıza Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay’dan ’dolaylı’ açıklama geldi. Günay 5 sayfalık açıklamasında, yazdıklarımızın kurumda ’infialle’ karşılandığını bildiriyor. Doğru, haklı olabilirler; üç yıl önce başladıkları akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede büyük çaba gösterdiklerini, ilgili kurumları (İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) her türlü maddi imkanları ile desteklediklerini söyleyebilir.

Ama kaçakçılık ve denetimsizlik konusunda bizim de elimizde bilgiler var. Edirne’de acaba ne kadar denetim yapılmış ya da kaçak akaryakıt bulunmuş. Neyse, kendisiyle konuşmak isterdik... Açıklaması geldiği sırada yurtdışına gitmek üzere uçağa bindiğini öğrendik.

Türkiye’yi soyan ve PKK yandaşlarına ’kaynak’ aktarılan bu kaçakla elbette ki daha çok uğraşılması gerekecektir. Biz bu konuda uyarımızı yaparken, Günay da yaptıklarını ortaya koyacaktır. Günay’ın (42) 7 yıllık görevi kasımda bitiyor; "Ben emekliye ayrılmıyorum, başka alanlarda ülkeye hizmet etmeye devam edeceğim" diyor.

Günay’ın kaçak akaryakıt konusundaki açıklamasına daha sonra yer vereceğiz. ’10 numaralı motor yağı’ ile milyonlarca dolar haksız-kayıtsız kazanca ve çevre kirliliğine neden olunduğunu bildirdiğimiz pazar günkü yazımızla ilgili notu da var. EPDK Başkanının.. Günay’a göre, bu konudaki başvurulara önce EPDK uygunluk yazısı gerekiyor. Sanayi Odası tarafından verilen ve TOBB tarafından onaylanan geçerli kapasite raporu ve ilgili Sanayi Odası’nca tanzim edilen ekspertiz raporuna bağlı olarak ithali uygun görülen miktarlara yine EPDK karar veriyor. Günay, bu yağların, "Petrol Piyasası Kanunu kapsamında kaçak petrol kabul edildiğini" belirterek "Bu durumdaki kaçak petrolün güvenlik güçlerince tespit edilmesini müteakip, adli mercilere kanundaki tasfiye hükümleri uygulanmakta ve konu hakkında intikal eden rapor ve tutanaklara istinaden gerçekleştirilen idari ve araştırma ve soruşturmalar kurulumuz tarafından yapılmaktadır" diyor.

EPDK Başkanı Günay’ın açıklamalarını ve bu konudaki diğer görüşleri yayınlamaya devam edeceğiz.

’Kör oldum’

SİZİN hiç on üç kınalı kuzunuz dağ başında kalleş bir pusuya düştü mü?

Siz hiç sılaya varmaya yirmi günü kalan silah arkadaşına ağlayan Mehmetçiği teselli ettiniz mi?

’Ya İstiklal, Ya Ölüm!’ dediğinizi duyuyorum.

Başınız sağ olsun Komutanım, başınız sağ olsun kalan kuzularım!

Cumhur UTKU- E. Pyd. Kıd. Albay

SAYIN Başbakan Şırnak’taki pusuda hayatlarını kaybeden askerlerimiz için ’şehit’ kelimesini kullanmış. Onlar "Sayın Öcalan’ın aldığı kelleler" değil miydi?

Akar DURU
Yazarın Tüm Yazıları