Türkiye de Ä°srail de birbirinden vazgeçemez

Türkiye ile İsrail’in ilişkileri öylesine önemlidir ki, büyük bir deprem yaratmadan kimse diğerinden vaz geçemez. Böyle bir depreme de kimseler izin vermez. En başta bizler izin vermemeliyiz. Başbakan zorlamaya giderse, o zaman da hem kendi siyasi hayatını zehir eder, hem de hepimizin huzurunu bozar.

Haberin Devamı

Åžu aralarda moda oldu. Hemen herkes, Türk-Ä°srail iliÅŸkilerinden sanki kolaylıkla bozuluverilirmiÅŸ gibi söz ediyor. Bu iliÅŸkilerin hangi dengelere baÄŸlı olduÄŸu düşünülmüyor. Ä°ÅŸin kolayına kaçılıyor.    Â

Kimi, İsrail ile ilişkilerini kesmesi veya bozmasının, Türkiye’ye çok pahalıya mal olacağını anlatıyor. Kimi de, işi İsrail açısından alıyor ve İsrail’in uğrayacağı büyük zararları anlatıyor.

Kimse gerçekçi davranmıyor.      Â

Gerçekler ise, Türkiye ile İsrail’in ilişkilerini bozamayacaklarını gösteriyor.

Ne İsrail, ne de Türkiye böyle bir macerayı göze alabilir.

Türkiye, İsrail için vazgeçilmez bir güvencedir

Türkiye, Ä°srailliler için en önemli güvencedir. Etrafı Araplarla sarılmış, kafasına heran bomba yeme veya bir intihar saldırısıyla sarsılma korkusu içinde yaÅŸayan Ä°srailli açısından, Türkiye’nin duruÅŸu, Ä°srail’in yaÅŸama hakkına sahip olduÄŸuna inanması ve bunu savunması, son derece hayatidir. Bölgenin, 70 milyon nüfusuyla bir devi konumundaki Türkiye’nin sırtını dönmesi, Ä°sraillinin güvensizlik duygusunu bir misli arttırır. Bugün iki ülke arasındaki ticaretin 4 milyar dolara çıkması, Savunma sanayii projelerinin 2 milyar dolara ulaÅŸması, iki ülke orduları arasındaki iÅŸbirliÄŸinin inanılmaz noktalara gelmesi, Ä°srailli turistin Almanyadan sonra en fazla (tarifeli ve tarifesiz uçaklarla, günde ortalama 15’e varan uçuÅŸ) gittiÄŸi ülkenin Türkiye olması boÅŸuna deÄŸildir.       Â

Haberin Devamı

İsrail, Türkiye’den vazgeçemez. İsrail de, Türkiye için vazgeçilemez bir ülkedir.

İsrail, Türkiye'nin sırt dönemeyeceği bir ülkedir

İsrail’e düşmanca yaklaşmaya başlayan Türkiye, Washington’a da sırtını dönüş ve ABD’ye de düşmanca bakan bir Türkiye demektir. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın. Zira Amerika, İsrail’i kimselere yedirmez. Gerekiyorsa, stratejik açıdan son derece önemli olan Türkiye’yi veya yöneticilerini dahi gözden çıkarır, ancak İsrail’e karşı düşmanlık yaptırmaz. Washington’un sırtını döndüğü bir Türkiye’nin Uluslararası kredisi çöker. Zaten son derece kırılgan olan ekonomisi ayakta kalamaz. Böyle bir duruma düşmek,  Avrupa Birliği projesine de veda etmek demektir. İsrail’e düşmanca yaklaşan bir Türkiye’de, Kürt sorunu bambaşka noktalara gitmeye başlar. PKK için bundan daha güzel ve yeni bir fırsat doğmayacağı gibi, Kuzey Irak’ta Bağımsız bir Kürt Devletinin kurulması da çok kolaylaşır. Türkiye işte o zaman, bazı çevrelerin çok istediği, İran- Rusya- Suriye üçgenine yerleşir.

Haberin Devamı

Bu kriz belki de birbirimizin değerini daha iyi anlamamıza yol açar

İlişkileri hoyratça ve yanlış hesaplara dayanarak zedelediğimiz taktirde birbirimize ne zararlar vereceğimizin listesini uzatabilirim.

Bu arada sakın Arap kardeşlerimizin veya dünya Müslümanlarının etrafımıza toplanacaklarını da sanmayın. İsrail’e düşmanlaşmış , Hamas ve Hizbullah ile kol kola dolaşan bir Türkiye, Mısır başta olmak üzere, ne Suudi Arabistan’dan, ne de Körfez ülkelerinden beklediği desteği görebilir.  Orta Doğu’daki ince hesaplar, Ankara’daki kafaların anlayamayacağı kadar incedir.Unutmayalım ki, Türkiye AB’ye katılma çabası, ABD ile ilişkilerini sıkı tutması nedeniyle ilginç bir ülke sayılmaktadır. Aksi halde, marjinal diğer Arap veya müslüman ülkeden hiçbir farkı kalmaz.

Haberin Devamı

Ben bu krizin bir kaç yararı olacağına inanıyorum:

- Erdoğan’ın  söyledikleri arasındaki doğrular dikkatleri çekecektir. Hamas’ı ötelemek yerine, barış masasına oturtmak ve muhatap kabul etmek zorunda kalabilirler.

- İsrail, Gazze’de yaptıklarının Uluslararası kamuoyunda ne kadar tepki topladığını, en yakın bir dostundan ,belki de şok tedavisi gibi bir şekilde duyunca, bazı şeylerin değişmeye başladığının farkına varabilir.

- Türk ve İsrail kamu oyu, birbirlerine ne kadar muhtaç olduklarını daha açıkça görecekler ve bundan sonra daha dikkatli davranabileceklerdir.

Başbakan Erdoğan’ın bundan sonraki adımları, büyüteç altında incelenecek.

Türkiye’nin bundan böyle, ABD ve İsrail ile ilişkilerine çok daha dikkat fazla dikkat etmesi gerekecektir. Avrupa Birliği ile reformlar ve müzakerelerin hızlandırılması, bundan böyle çok daha önemlidir.

Haberin Devamı

Bu adımlar atıldığı taktirde, Erdoğan’ın Türk dış politikasını islamlaştırdığı , Türkiye’nin önceliklerini değiştirdiği ve batılı değerlere önem veren,  laik-demokratik sistemden ayrıldığı yönündeki kuşkular dengelenir.

Aksi halde, bu ülkeye kaos dolu günler gelir.

Yazarın Tüm Yazıları