Trakya etinin lezzeti

Et kalitesi en yüksek koyun olarak bilinen kıvırcık koyunun anavatanı Trakya’dır. Ancak etin lezzetli olması için başka şeyler de gereklidir.

Haberin Devamı

Pişirilme yöntemi ve kullanılan malzemeler de etin lezzetini belirler.

Trakya’daki ikinci durağımız olan İğneada’ya giderken yol boyunca dumanlar dikkatimizi çekti. Önce korktuk ama tarlaların içine girince yangın olmadığını görüp rahatladık. Köylüler dumanın mangallar için hazırlanan kömürden geldiğini gülerek anlattı. Bu devasa tandır ocaklarının adının torluk olduğunu söylediler.
Bu yöre, özellikle meşe odunundan mangal kömürü üretmekle ön plana çıkan bir yer. Belki de Trakya’da yediğimiz o lezzetli ızgara köftelerin lezzetinin sırrı da bu kömürde saklı.

Yine Trakya’da yediğimiz oğlak tandırın lezzetine doyamadık. Taş fırında meşe odunuyla pişen ve sadece tuz ve orman kekiğiyle lezzet verilen oğlak etinin lezzeti olağanüstüydü.

Artık kafamda sürekli şu soru olacak sanırım: Istranca Dağları’nın meşe odunu, oğlak etinin lezzetinde ne derece rol oynuyor?

E, büyüklerimiz boşu boşuna dememiştir herhalde; ne pişirirsen pişir, yeter ki taş fırında meşe odunuyla pişir, diye.

Haberin Devamı

Balkabaklı yanardağ boranisi

Kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladığınız balkabağını tavla zarı formunda doğrayın. Soğanları yemeklik incecik dilimleyin. Tatlı sivri biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik doğrayın. Soğan ve kıymayı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 6-7 dakika kadar kavurun. Üzerine zeytinyağı, kabak ve biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 3-4 dakika daha kavurun.

Tuz ve pulbiberi serpiştirip sıcak haldeki et ya tavuk suyunu da tencereye aktardıktan sonra (isterseniz hazır bulyon da kullanabilirsiniz) karıştırın ve orta ısılı ateşte kaynamasını bekleyin.

Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip sıcak sıcak servise sunun.

Not: Bu yöresel yemeğin üzerine yağda kızdırılmış kırmızı toz biber de gezdirilir.

½ kg tatlı balkabağı 
250-300 gr az yağlı dana kıyma 
3 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 adet orta boy kuru soğan 
4-5 adet yeşil tatlı sivri biber 
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 
2 su bardağı et ya da tavuk suyu

Sosu için; 

2-3 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Yazarın Tüm Yazıları