Toroslar’da içme suyu ve detoks

Son yılların en popüler diyet ve arınma yöntemlerinden biri detoks. Konuyla ilgili yeni yöntemler dünyada ve Türkiye’de uygulama alanı bulmaya devam ediyor.

Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve dışarı atılmayı bekleyen atık maddelerinden, yani zararlı toksinlerden kurtulmak amacıyla yapılıyor. Detoksla amaçlanan şeyse vücudumuzun bedensel ve ruhsal yönden arındırılması.

Detoksta uygulanan yöntemlerin biri de taze besinler tüketmek ve doğal kaynak suyu ya da filtre edilmiş su kullanmak.

Geçmişe, Anadolu insanının yaşamına baktığımızda bu modern dönem uygulamalarının aslında o zamanlar var olduğunu görüyoruz. Evlerimizde ya da şehir şebekelerinde içme suyunun olmadığı, buzdolabının henüz yaygın olarak kullanılmaya başlanmadığı 50-60 yıl öncesinde Çukurova gibi sıcak bölgelerde kuyulardan su çekilir ve bu su büyük boy toprak küplere konulurmuş.

Bu küpler kuyu suyunu serin tutar hatta soğuturmuş. Yöre halkı da içme suyu koydukları bu küplere kozalak, çam dalı ve mersin dalı (yöredeki adıyla murt dalı) koyarmış. İçine koyulan bütün bu güzel şeylerin koku ve aroması suya geçer ve bu su içenlerin damağında unutulmaz bir iz bırakırmış.

Benzer şekilde, Toros dağlarında yetişen bir sedir türü olan ve bazı yörelerde "kamalak ağacı" olarak adlandırılan ağacın kabuklarının özsuyu da yöre insanları tarafından içme suyuna karıştırılarak kullanılmaktaymış.

Yıllanmış çam ağaçlarının kabuklarından elde edilen bitki ekstresi, güçlü bir anti-oksidan olarak şimdilerde de pek popüler. Bilimadamlarının yaptığı araştırmalar, çam kabuğunda bulunan "pycnogenol" maddesinin doğada bulunan en kuvvetli antioksidanlardan biri olduğunu ve anti-ageing özelliği sayesinde serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı yaşlanma etkilerini azalttığını ortaya koyuyor. Bu madde aynı zamanda C ve E vitamininin geri dönüşümünü sağlıyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.

Kremalı sarmısaklı patates ograten

Malzeme listesi

4 adet orta boy patates

Sosu için;

1 su bardağı süt

1 paket hazır süt kreması (200 ml)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri

(Taze kaşar ya da mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz.)

3 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı tatlı hardal

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Patatesleri iyice yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirip üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın. (Patateslerin dağılmamasına dikkat edin.) Soğuyan patatesleri soyup 1 santim kalınlığında doğrayın. Patates dilimlerini orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına dik duracak şekilde yan yana yerleştirin.

Üzerine tuz ve karabiberi serpin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; süt ve kremayı derin bir kaba aktarın. Üzerine zeytinyağı ve rendelenmiş peyniri ilave edip dövülmüş sarmısaklar, hardal ve kırmızı pul biberi ekleyin. Malzemeleri çatalla iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu patates dilimlerinin üzerine gezdirin. Patates ograteni 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Oraletli kup Anadolu

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

1 litre süt

1 yemek kaşığı dolusu toz şeker

3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1 paket vanilya

Üzeri için;

4 su bardağı su

9 yemek kaşığı dolusu oralet

(Herhangi bir toz içecek kullanılabilir.)

3 yemek kaşığı dolusu toz şeker

3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

Süt ve toz şeker orta boy bir tencereye aktarılıp kısık ateşte ara sıra karıştırılarak ılık hale getirilir. Mısır nişastası, bir su bardağı soğuk suyun içinde ezilir. Üzerine ılık haldeki sütten 1 kepçe kadar aktarılıp nişastalı karışım ılık hale getirilir. Ocaktaki süt bir yandan karıştırılırken, bir yandan da nişastaya eklenir.

Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınıp vanilya ilave edildikten sonra, tel çırpacak ya da mikserle 1-2 dakika kadar çırpılır.

Muhallebi kaselere ya da kup bardaklarına yarısına gelecek şekilde paylaştırılır ve soğumaları beklenir. Diğer taraftan, su ve oralet küçük bir tencereye aktarılıp üzerine toz şeker ve nişasta ilave edilir. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırılarak katılaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişrilir. Ocaktan alınan muhallebi kaselerde soğuk halde bekleyen diğer muhallebilerin üzerine paylaştırılır. Buzdolabında 3-4 saat kadar bekletilip üzerleri renkli şekerlemelerle süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları