Teşekkürler Türkiye

Bu yukarıdaki başlık benim aklıma gelmemişti, babam söyledi.

Çünkü Pazar günleri TRT-1'de başlayan ‘‘Pako'ya Mektuplar’’ın AGB sonuçları dün belli oldu.

Herkes çok sevindi.

Babam ‘‘Kazandın Pako’’ dedi.

Ben yiyecek bir şey verecekler zannettim, ama káğıdın üzerinde adım yazıyor, o kadar.

Annemin söylediğine göre geçen pazar günü en çok izlenen programlardan birisiymişim. ATV'nin yedi programından, Show-TV'nin dokuz programından, Kanal-D'nin onbir programından ve aynı gün yayınlanan tüm televizyonların tam 70 programından daha çok beni izlemişler.

Babam ‘‘Karizmayı çizdirmedin’’ diyor.

*

Demek ki iyi bir şey oldum.

Aynı saatlerde yayınlanan spor ve haber saatlerine daha az bakmış insanlar, bana daha çok bakmışlar.

Eğer böyle giderse bana biraz sosis vermeleri an meselesi.

Ellerinde gezdirip durdukları káğıdın üzerinde kazandığım yazılı ama, bana yiyecek bir şey yok.

Babam ‘‘A-B kategorisinde öndesin’’ deyip duruyor.

İnsan önde olunca bir şey verilmesi lazım.

*

Sağolsun insanlar.

Onların yüreğindeki sevgi ve merhamet yüzünden ben oturduğum yerde kazandım demek.

Onlar iyi insanlar olmalı.

Ben onların varlığını en kötü günlerimizde bile hissettim.

Uzaklarda da olsa sevgi taşıyan bir yüreğin, başlarımızı okşayacak bir elin, acıyan ve merhametli insanların varlığını bizler her zaman hissederiz.

Onlar bakmışlardır.

*

Ama ben sizden televizyonda bana bakmanızı istemiyorum.

İstesem bile önce bunu istemiyorum.

Sizden artık sokaklardaki hayvanlara elinizi uzatmanızı istiyorum. Hemen kapınızın önündeki, köşe başındaki çöplükte bir ekmek kırıntısı için çırpınan köpeklere-kedilere elinizi uzatmanızı istiyorum.

Hiç olmazsa onların belediyeler tarafından öldürülmelerine engel olmanızı istiyorum.

Anneler öldürüldüğünde yavruların, yavrular öldürüldüğünde annelerin ağladığını, onların da yürekleri-sevgileri-acıları olduğunu artık görmenizi istiyorum.

‘‘Pako'ya Mektuplar’’
a bu kadar çok insan baktığına göre, demek ki sevgi çok, merhamet çok, uzatılacak el çok.

Ama bunu sokakta bekleyenler de bilsinler istiyorum.


Köpekseverlere özel bir mekán Village Park


Köpeğinizle yeşillikler içinde bir gün geçirmek istiyorsanız, Village Park tam size göre. Beykoz İshaklı Köyü'ndeki mekánda her yere köpeğinizle girebiliyorsunuz. Hatta restoranda yemek yerken köpeklere özel mönüden sevimli dostunuz için sipariş bile verebiliyorsunuz. American Kennels K 9 Academy'nin bulunduğu Village Park'ta manejde ve açık arazide ata da biniliyor.


‘‘Köpek sevgisini yaşamayı öğreten bir mekán’’ olarak tanımlıyor Serdar Saruhan Village Park'ı. Yüksek kimya mezunu Saruhan, Amerika'da K 9 Academy'de de eğitim görmüş. İlk Amerikan Kennels Academy'yi 1994 yılında Samandıra'da kurmuş. Dört sene önce Academy'yi Beykoz İshaklı Köyü'ne taşımış ve insanların köpekleriyle dinlenip eğlenebileceği bir merkez olan Village Park'ı açmış.

Village Park'ın en önemli özelliği, her yere köpeklerin de girebilmesi. Köpeğinizi geniş koşu alanlarında koşturabilir, tasmasını şezlongunuza bağlamak koşuluyla onunla havuz kenarında dinlenebilir ve duvarlarını köpek resimlerinin süslediği restoranda birlikte yemek yiyebilirsiniz. Hill's ve Funny'nin mönüsünden köpeğinizin damak tadına uygun yemeği seçebilirsiniz.

Köpek merkezli bir sosyal merkez olan Village Park'taki American Kennels K 9 Academy'de köpeklere eğitim veriliyor. Eğitim ücreti 700-1000 dolar arasında değişiyor. Merkezdeki otelde ise sahipleri tatile giden köpekler misafir ediliyor.

GECESİ 12 DOLAR

Otelde konaklamanın bir gecelik ücreti 12 dolar. Köpekler özel ısıtmalı, bahçeli kulübelerde kalıyor. İki bakıcının görev yaptığı Village Park'ın veterineri 24 saat görevinin başında. Ayrıca Beykoz ve çevresinde oturanlara da veterinerlik hizmeti veriliyor. Köpeklerine eş arayanların merkezden yardım istemesi de mümkün.

Village Park, pazartesi hariç her gün sabah 08.30'da açılıyor. Akşam saat 20.00'de otel ve eğitim merkezine köpek alımı sona eriyor.

Sadece köpekseverleri değil tüm hayvanseverleri memnun edecek bir yer burası. Sevimli tavşan ailesinin dışında iki at ve dört tane de pony var. At binmek isteyenler, geniş manejin yanı sıra çevrede doğa binişleri de yapabiliyor.

Village Park, Ayazma Mahallesi No: 19 İshaklı Köyü/Beykoz

Tel: (0216) 439 59 31



Köpekseverleri buluşturuyorlar


Serdar Saruhan ve eşi İzlem Saruhan'ın toplam dokuz köpeği var. Tıp doktoru olan İzlem Hanım da en az eşi kadar hayvanlara düşkün. Köpek psikolojisi üzerine çok çalışmış. Village Park'ta köpek sahiplerini buluşturmayı hedefleyen günler düzenleyen çift, ileride eğitici seminerler yapmayıda da planlıyor.


SİZ PAKO’YA SORUN


PAKO DA UZMANA


Veteriner Hekim Talat GÜLBAY


Çapraz bağı yırtılan köpek topallar


İki yaşındaki Pekinese ırkı köpeğimizin sağ arka ayağında ara sıra topallama meydana geliyordu. Muayene edildikten sonra çapraz bağlarında yırtılma olabileceği söylendi. Bu konuda bilgi sahibi olmak istiyoruz.

Köpeklerde diz ekleminde meydana çapraz bağ hastalıklarına çok sık rastlanır. Bunların içinde de en çok karşımıza çıkan ön çapraz bağın yırtılmasıdır. Diz eklemi, uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı dediğimiz üç kemikten oluşur. Bu kemikler ligament adı verilen fibröz bantlarla birbirine bağlanır. Bu bağlar içinde iki tanesi uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında yer alır ve çapraz bir şekilde bu iki kemiği birleştirir. Bu ligamentlere çapraz bağ denir.

Ön çapraz bağlar genellikle arka bacağın burkulmasına yol açan bir hareket sırasında yırtılırlar. Burkulma hareketi kaygan bir zeminde köpeğin ayağının kayması ya da koşma sırasında ani olarak dönmesi veya çarpması sonucu oluşur. Bu da çapraz bağlarda gereğinden fazla gerilime neden olur. Aşırı kilo da köpeklerde diz eklemi üzerindeki baskıyı artırır ve çapraz bağın yırtılmasını kolaylaştırır. Ön çapraz bağlar yırtıldığında uyluk ve kaval kemiklerinin duruşu bozulur ve bu kemikler bacağın hareketi sırasında ileri-geri oynak bir hál alır.

Çapraz bağda yırtılma meydana gelen ayakta aniden topallama oluşur ve köpek ayağını havada tutar. Diz bölgesinde şişme oluşabilir. Zaman içinde köpek ayağını tekrar kullanmaya başlar, ancak topallık sık sık nükseder. Çapraz bağ yırtıklarının teşhisi için öncelikle veteriner hekiminiz diz eklemini ve eklemin hareketini muayene eder. Bu muayene sırasında uyluk ve kaval kemiklerinin ‘‘çekmece hareketi’’ denilen hareketi göstermesi çapraz bağ yırtığı için önemli bir bulgudur. Çapraz bağ tamamen yırtıldıysa ve köpeğiniz büyük ırk bir köpekse genellikle cerrahi yöntemle eklem ve çapraz bağlar onarılır. Burada önemli olan ameliyattan sonraki dönemde iyileşme için ayağın hareketinin sınırlanması ve daha sonraki dönemlerde de eklem için uygun egzersizlerin uygulanmasıdır.

Eğer çapraz bağ tamamen yırtılmadıysa veya operasyona engel olan bir durum varsa cerrahi yöntem uygulanmayabilir. Bu durumda ağrı giderici ilaçların yanı sıra, eklemi güçlendirecek ilaçlar ve benzeri medikal tedaviler uygulanabilir. Genellikle 8-12 hafta kadar köpeğin aktivitesi sınırlanır ve uzun yürüyüşler yapamaz. Hekiminiz uygun görürse kasları güçlendirmek için yüzme ve kısa yürüyüşler uygulanabilir. Köpeğinizde kilo problemi de varsa, tedavi sırasında uygun bir rejim programıyla kilo vermesi de sağlanır. Köpeğin yaşına, tedavi için kaybedilen süreye ve eklemdeki bozukluğa bağlı olarak tedavi süresinin uzayabileceğini unutmamalısınız. Köpeğinizdeki çapraz bağ yırtığı tedavi edilmezse şiddetli bir eklem harabiyeti oluşabilir ve bu durumun tedavi edilmesi

çok zordur.


Pako'ya Mektuplar


Sevgili Pako,

11 Ekim Cumartesi günkü yazını üzülerek okudum. Belki içini rahatlatır diye yaşadıklarımı anlatmak istiyorum. Ben yazları Bodrum Turgutreis'te yaşıyorum. Burada da belediyenin bir köpek bakımevi var, burada da hayvanlar mutlu. Torunum Duygu ile sık sık ziyarete gidiyoruz. Hayvanlara çok iyi bakılıyor, hastalıkları tedavi ediliyor, yeni getirilen yavrulara başka anneler bulunuyor. Sana bu yaz başında kaybettiğimiz kangalımızın fotoğrafını gönderiyorum. Sana ve babana iyi günler dilerim.

Rafet YILMAZ
Yazarın Tüm Yazıları