Sosyal mesafe döneminde robot trendleri

Geçen seneden bu yana süregelen korona virüs salgını neredeyse bir yılını doldurmaya yaklaşıyor. Sürecin en başından itibaren vurgulanan ve virüsün yayılımını tamamen durdurmasa da önlemler anlamında halen en etkin yöntemler arasında belirli bir mesafeyi korumak yer alıyor.

Haberin Devamı

Virüsün insandan insana çok hızlı bulaşması sebebiyle zorunlu olarak uyulması gereken "sosyal mesafe" kısıtlaması, teknolojinin de katkısı ile birçok farklı konuda yeni çözüm arayışlarına yol açtı. Bu durum bir yandan insanların birbirleri arasındaki mesafeyi artırırken diğer yandan da robotlarla insanlar arasındaki mesafeyi kısaltmaya başladı ve birçok alanda robotların devreye girmesine neden oldu.

Salgın öncesinde perakende sektöründen eğlenceye kadar hayatımızın birçok alanında aktif rol almaya başlayan robotlar için korona virüs salgını ile birlikte sağlık sektörü oldukça gözde hale geldi.

Salgının yoğun görüldüğü ülkelerden başta hastanelerin, kamuya açık alanların ilaçlanmasında, kuralların uygulanmasını sağlamada ve kişiler arasındaki sosyal mesafeye uyumu denetlemek için kullanılıyorlar.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre küresel robot pazarının 2020 yılında 100 milyar dolara ulaşması ve yaklaşık %26 oranında birleşik büyüme ile 2025 yılında 210 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu büyümede korona virüs salgını vesilesi ile robotlara, drone'lara ve yapay zekaya olan ilgili artışının da payı büyük..

Korona virüs, robotların görevlerini artırdı

Tüm dünyada farklı bölgelerde robotların devreye girdiği oldukça değişik uygulamalar görüldü.

Londralı robot firması dünyanın ilk robot mutfak Moley Kitchen’ı tanıttı. Bu robot sadece yemek pişirmekle kalmıyor sonrasında mutfağı temizleme görevini de üstleniyor.

Mexico City’de Ulusal Sağlık Merkezinde LaLuchy isimli robot, Covid19 hastalarının konsültasyonunda sağlık görevlilerine yardımcı oldu.

Hindistan’da Yatahartha Hastanesi’nde ise bir robot covid19 hastalarının uyması gereken hastalara diyet uygulamalarını paylaşıyor.
Sosyal mesafe döneminde robot trendleri
Hindistan Chennai’de korona virüs görünümlü bir robot, sokaklara dezenfektan püskürterek hijyen konusuna katkı sağladı.

Yine Hindistan’da yüz tanıma teknolojisine sahip insansı robot Mitra, göğsünde bulunan tablet sayesinde hastaların yakınları ile görüntülü görüşmesine vesile oluyor.

Haberin Devamı

Hemşire robot Tommy, salgının en çok zarar verdiği ülkelerden İtalya'da doktorlara sağladığı uzaktan hizmet imkanı ile hastalarla doktor arasında köprü vazifesi görüyor. Hastaların odalarına yerleştirilen Tommy, dokunmatik ekranı sayesinde hastaların doktorlara mesaj iletmesini sağlıyor.

Filipinler’de Taguig City’de bulunan büyük karantina tesislerinde robot hemşire konumlandırıldı.

Dallas’taki Texas Health Presbyterian Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan Moxi akıllı robot, hemşirelerin karşılaştığı fiziksel, zihinsel ve duygusal zorlukları aşmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

İngiltere’de ise St. Pancras İstasyonu, ultraviyole robotu ile dezenfekte edildi ve virüsleri ok etmek için yüksek teknolojinin kullanıldığı ilk istasyon oldu.

Haberin Devamı

İspanya Madrid’de ise anaokuluna gelen çocukların ateşini ölçen robot, sonuçları ekranında paylaştı.

Tokyo, Takanawa Gateway İstasyonu’nda noodle teslimat robotu DeliRo aynı zamanda cep telefonundan mobil ödeme almayı da başarıyor.

İtalya Roma’da ise Pontifical Institute of Spirituality Teresianum’un sınıf, kütüphane ve kantinlerin ultraviyole ışın ve ozon ile dezenfekte edilmesinde robotların görev alması planlandı.

Çin Beijing’de  Çin Uluslararasu-ı Fuarı’na gelen ziyaretçilere yapay zekalı bir robot ile sağlık kontrolü yapıldı.

Yine Çin’de Orion Star robotu kahve hazırlama işini üstlendi.

Tunus'ta ise korona virüs yasaklarına uymayan ve sokağa çıkanlara, robot polisle müdahale ediliyor ve kimlik soruluyor. 

Haberin Devamı

Tüm bu uygulamalara ilaveten endüstriyel olarak fabrikalarda kullanılan, otomotivden tekstile kadar bir çok sektörde üretim kalitesinin, standardının ve sürekliliğinin artmasını sağlayan cobot’ların (collaborative-işbirlikçi robotlar) da  kullanımında önümüzdeki süreçte artış bekleniyor. Korona virüs salgını ile birlikte üretimde görev personelin sağlık sorunları sebebiyle tesislerin kapanması veya yarı kapasite çalışması birçok olumsuzluğu da beraberinde getirdi ve bu alandaki yatırımların önemini büyük oranda artırdı. Hem üretimin sürdürülebilirliği hem de hijyen konusu burada göz önünde bulundurulması gereken temel kriterleri oluşturuyor.


Yazarın Tüm Yazıları