Tekfen’in barış orkestrası ‘Cehennem Oratoryosu’nu Bosna için seslendirecek

TEKFEN Holding’in kurucularından, TEMA Vakfı’nın Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit, cebinden minik bir kağıt çıkardı, aldığı notları aktarmaya başladı:

Haberin Devamı

-  Biliyorsunuz biz Tekfen Filarmoni Orkestrası’nı, “barışın sesi” gibi görürüz. Çünkü, dünyanın en sorunlu bölgesinden 23 ülkenin müzisyenleri bu orkestrada, üstelik kendi yöresel enstrümanlarıyla buluşur ve performanslarını sergilerler.

Gökyiğit’in söze “barış”tan girmesinin bir anlamı olmalıydı. Nitekim arkası yine minik kağıttaki notlardan geldi:

-  Hatırlarsanız 1995 Temmuz’unda, yani Yugoslavya iç savaşının şiddetle sürdüğü günlerde, Birleşmiş Milletler (BM) güvenlik bölgesi olmasına rağmen, Srebrenica’da büyük bir katliam oldu. Sırplar 8 binden fazla insanı katletti.

Sonra her yıl temmuz ayında gerçekleşen anma ve cenaze törenine dikkat çekti:

-  11 Temmuz 2010, katliamın 15’inci yılı. Bu yıl 800 cenaze defnedilecek. Büyük bir tören yapılacak.

Gökyiğit, toplu mezarların nasıl bulunduğuna vurgu yaptı:

-  Toplu mezarların olduğu noktalarda toprağın kimyası değişiyor. Farklı bir bitki türü gelişiyor. O bitkinin kokusu, mavi kelebekleri kendine çekiyor. Mavi kelebekler izlenerek toplu mezarlar bulunuyor.

Gökyiğit, yine elindeki minik kağıttan Tekfen Filarmoni Orkestrası’na döndü:

-  TRT, bu yılki anma ve cenaze törenleri için bir belgesel hazırladı. Tekfen Filarmoni Orkestrası “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” kapsamında TRT Gençlik Korosu’yla birlikte 6 Temmuz’da bir konser gerçekleştirecek. Konser, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç himayesinde olacak.

Nihat Gökyiğit’in anlattığına göre, aynı konser 11 Temmuz’da Srebrenica’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılmasının beklendiği anma-cenaze töreni öncesinde, 10 Temmuz’da Sarajevo’da tekrarlanacak.

6 Temmuz’daki konser, Srebrenica’da 15 yıl önce yaşanan katliam anısına bestelenen Srebrenica Inferno” (Cehennem) Oratoryosu’nun dünya prömiyeri olacak. Oratoryonun müziğini Boşnak bestekar Delo Jusic yaptı, güftesini ise Bosna’nın Mehmet Akif Ersoy’u olarak anılan şair Cemaleddin Latiç yazdı.

Gökyiğit, şu sözü birkaç kez yineledi:

-  Bu konser Tekfen Flarmoni Orkestrası’na çok yakıştı. Çünkü, bu orkestra yapısı gereği hep barış ve kardeşlik çağrısı yapar. Bizim orkestra aynı zamanda “Medeniyetler Buluşması” gibidir. Otantik enstrümanlar, batının orkestrasıyla kucaklaşır.

23 ülkeden sanatçıların oluşturduğu, Saim Akçıl’ın yönettiği Tekfen Filarmoni Orkestrası, Avrupa’nın ortasında 15 yıl önce yaşanan katliamın anısına, “Barış Orkestrası” rolünü yineleyecek...

İsrail’in yardım gemisinde bile kan döktüğü ortamda böyle bir konser, acıları dindirmeye, barışı anımsatmaya yeter mi?

Haberin Devamı

Filistinli ile İsrailli otelde aynı odada kaldı

Haberin Devamı

GÜNDEM İsrail’le yaşanan gerginlik olduğu için Nihat Gökyiğit’e soruldu:

-  Tekfen Filarmoni Orkestrası Gazze’de, Kudüs’te de konser verebilir mi?

-  Neden olmasın?

Nihat Gökyiğit, ardından ortekstradan bir anı aktardı:

-  Orkestrada Filistin ve İsrail’den de sanatçı var. Zaman zaman orkestradaki sanatçıları otelde aynı odalarda konaklatıyoruz. İlk buluşmada oteli uyardık, “Aman Filistinli ile İsrail’li aynı odaya düşmesin, sorun çıkmasın” dedik.

-  Sonra ne oldu?

-  Otelden bizi aradılar, “Filistinli ile İsrail’li yolculuk sırasında tanışıp arkadaş olmuşlar. Aynı odayı istediler” bilgisini verdiler. Böylece aynı odada konakladılar.

Yeri gelmişken, orkestrada sanatçısı bulunan ülkeleri anımsamakta yarar var:

*  Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya,  Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Özbekistan, Yunanistan.

Haberin Devamı

İki Türk diplomatın Yahudileri kurtarışının müziği de Tekfen’den

BİR-iki yıl kadar önce Tekfen Holding’e bir belgesel için sponsorluk talebi gelmiş:

-  İkinci Dünya Savaşı sırasında iki Türk diplomat, Behiç Erkin ve Necdet Kent’in Osmanlı kökenli Yahudileri Nazi katliamından kurtarmasının öyküsünü belgesel yapıyoruz. Bize destek verir misiniz?

Tekfen Grubu, bu talebe olumlu yanıt vermiş... Belgesel bitme aşamasına geldiğinde, yeni bir talep olmuş:

-  Tekfen Filarmoni Orkestrası bu belgesele müzik yapar mı acaba?

Gerisini Nihat Gökyiğit’ten dinleyelim:

-  Orkestramız müziği yaptı. Şimdi bunun bir de konseri olacak. İlk konser 11 Kasım’da İstanbul’da, ikincisi de 15 Kasım’da Paris’te gerçekleşecek... 

Yazarın Tüm Yazıları