TEB çiftçinin yanıbaşında

En büyük sorunu finansman olan Türk çiftçisinin, uygun maliyetli para sıkıntısına karşın, son dönemde tarımsal bankacılık alanında yeni gelişmeler ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

TÜRK çiftçisinin belki en temel sorunu finansman... Öyle ya, nakit akışını ürünlerin mevsimselliği yüzünden bir türlü düzenleyemeyen çiftçi, sık sık ödeme güçlüğüne düşüyor. Son yıllarda hızla gelişen süt hayvancılığı sayesinde üretici bu temel sorununu bir nebze de olsa çözme fırsatını buldu. Ama genel olarak zamanında ve uygun maliyetli para sıkıntısı devam ediyor. Bu çerçevede “tarımsal bankacılık” alanında yeni gelişmeler ortaya çıkmaya başladı. Daha önce de yazdığımız gibi bir özel banka olarak Denizbank sektöre hızlı bir giriş yaptı. Şimdi de Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) girişimlerini izliyoruz. TEB geçtiğimiz hafta İzmir’de bir tarım konferansı düzenleyerek, sektörün belli başlı temsilcilerini bir araya getirdi. TEB İşletme ve Tarım  Bankacılığı Satış Direktörü Mehmet Ormancı ile konferansı ve Banka’nın tarıma bakışını konuştuk.

Haberin Devamı

Doğru çözümler sunuyor

Mehmet Ormancı, “TEB Tarım Bankacılığı olarak, 2007 yılından bu yana çiftçimize özel hizmetlerle onlara olan desteğimizi ve işbirliğimizi güçlendirmeye odaklandık. İşletme kredisi kapsamında üretilen ürünü ve çitçinin gelirine göre tasarlanmış limit, geri ödeme alternatifleri ve faiz oranlarıyla her ihtiyaca uygun tarım kredileri sunuyoruz” diyor ve örnek olarak da Hasat Kredisi’ni veriyor. Bu krediyle yetiştirilen ürünün ekiminden hasadına kadar geçen sürede tohum, gübre, ilaç alımı, sulama, sürüm ve işçilik maliyetlerinden doğabilecek nakit sıkışıklığının giderilmesi amaçlanıyor.

Sıcak yaklaşım

Bu arada şunu söylemeliyim; gerek Konferans’ta gerekse Mehmet Ormancı ile yaptığımız görüşmede tarım ve tarımsal sanayi sektörüne karşı Banka’nın sıcak yaklaşımını hissettim. Başka bir ifadeyle, “Bu sektörde büyük potansiyel var, biz de girelim, payımızı alalım” havası görmedim. Tam aksine, “Tarım ve tarımsal sanayi Türk ekonomisinin çok stratejik bir sektörü; Banka olarak bu sektörü ve onun temel taşı olan çiftçiyi destekleyelim, yolcu değil hancı olalım” inancını gözlemledim. Nitekim Ormancı, “Hizmeti sadece şubede değil, tarlada, bahçede, ahırda yani çiftçinin yanıbaşında vermek istiyoruz” diyor. Kendilerini klasik bir bankacı olmaktan çok sektörün bir ‘çözüm ortağı’ biçiminde görüyor.

Haberin Devamı

Konferansın amacı

Mehmet Ormancı, “Çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarının yanı sıra ülkemizde tarım sektörünün gelişimine katkı sağlayacak projeleri de sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde hayata geçiriyoruz” diye konuşuyor..Ve bu bakış açısı sonucu İzmir’de Türk Tarım Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı’nı düzenlediklerini söylüyor. Konferansın nihai amacı ise, “Sektörün ortak aklını harekete geçirerek geleceğe ışık tutmak ve eylem planı oluşturmak” olarak ifade ediliyor.

Fırsatlar tehditler

Ormancı, “Yaklaşık 80 kişinin katıldığı Konferans’ta katılımcılar 10 masa halinde gruplanarak herkesin verimli bir çalışma ortamında görüşlerini bildirmeleri sağlandı. Türkiye Tarım Sektörü’nün önde gelen aktörleri böylece sektöre farklı açılardan bakma ve birlikte çözüm üretme fırsatını yakalamış oldu. Tüm gün süren bu ortak etkinlik, çalışma moderatörü firma tarafından raporlaştırılacak ve ardından sektör temsilcisi olan kurum, kuruluş, firmalar ve kamuoyu ile paylaşılacak” değerlendirmesini yapıyor. Gerçekten de Türk tarımı için güçlü ve zayıf yönler ile fırsat ve tehditlerin tartışıldığı yararlı bir toplantı olduğunu söylemek mümkün.

Yeni projeler

Haberin Devamı

TEB, bugüne kadar 13 ilde, 4 sektör için TEB KOBİ Akademi Eğitimleri ve Gelecek Stratejileri Konferansları düzenlemiş. Böylelikle KOBİ’lerin “bilgi”ye ulaşmasını kolaylaştırmayı hedeflemiş. Mehmet Ormancı, “Nasıl KOBİ’lerin sadece bankası değil, aynı zamanda onların danışmanı olma misyonunu üstlendiysek, şimdi de bu özelliğimizi tarım sektörüne taşıyacağız” diyor. TEB, 2012 yılında çiftçileri farklı platformlarda buluşturmayı ve yeni bir bilgilendirme dizisi ile fark yaratmayı planlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları