Tatilden sakatlanmadan dönün

Yaz tatillerinin kendine özgü, keyifli, adrenalin artırıcı aktiviteleri bol. Ancak bazı konularda dikkat etmezseniz, ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, yazın başınıza gelebilecek kazalar, kafa travmaları ve sıcaktan korunmak için şunları öneriyor.

Haberin Devamı

* Su parklarındaki su kaydıraklarında, özelikle yüksek hıza ulaşılan inişlerde bacaklarınızı kapalı tutun. Bacaklar açık ve hızlı bir şekilde havuza düşmek, genital bölge yaralanmalarına neden olabiliyor.
* Derinliğini bilmediğiniz havuz veya sığ sulara özellikle balıklama (baş aşağı) atlamayın. Omurilik yaralanması felce yol açabilir.
* Su altı solunum aygıtı kullanılarak dalış yapmak (skuba) özel eğitim ve ekipman gerektirir. Bu nedenle, yalnız başına veya eğitmen olmadan dalmayın. Aletlerin tam, çalışır durumda ve yeterli olmasına dikkat edin. Kullanılan aletlerin hijyenik temizliği yapılmış olmalı.
* Aletli veya aletsiz dalış yaparken iç kulak basıncının dengelenmesi gerekir. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, dalış yapmayın.
* Bisiklet, kaykay, paten ve scoter kullanırken mutlaka uygun, kaliteli kask kullanın. Tüm yaş grubunda ancak özellikle çocuklarda darbelere dayanıklı sert dizlik, dirseklik ve eldiven kullanımı alışkanlık haline getirilmeli.
* Sürücüler, bisiklet, kaykay, paten ve scoter gibi araçları kullananlara çok dikkatli olup, onlara diğer araçlardan daha fazla özen göstermeli. Her an sağa veya sola düşme ihtimalleri göz önünde bulundurarak onlara bir araç gibi davranarak uçaktan geçiş yapmaları gerekir. Aynı kurallar motosiklet kullanıcıları için de geçerli. Bir kaza anında yolcuyu ve sürücüyü arabanın kaportası belli bir düzeye kadar korurken, motosiklet bisiklet, kaykay ve paten gibi araçları kullananları koruyacak olan sadece üzerlerindeki ekipmanları. Onların korumasız ve dengesiz oldukları unutulmamalı.

Haberin Devamı

SU KAYAĞI AÇIKTA YAPILMALI

Bazı tatil beldeleri, parasailing, jet-ski, skuba, su kayağı, rüzgar sörfü, muz ve aquaparklar gibi su sporlarına uygun konumda. Bu noktalarda su kayağı ve jet ski kullanımı konusunda hassas davranılmalı. Plaj ve yüzülen alanların en az 400 metre uzağından geçilmeli. Bu tür araçların kullanımında mutlaka can yeleği giyilmeli. Ayrıca su sporları yapanlar da saat 11.00-15.00 arasında vuran direk güneş ışınlarından uzak durmalı.

Haberin Devamı

TUZ KAYBINA DİKKAT

Yüksek enerji gerektiren tüm doğa sporlarında sıvı ve elektrolit kaybıyla güneşin zararlı etkilerinden korunmak çok önemli. Bu amaçla yapılan spor ve aktiviteye özel korunma malzemelerinin yanında, mutlaka kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir. Suyun yanında tuz kaybı için de küçük bir parça peynir, siyah zeytin veya her ikisinin alınabileceği eşdeğer miktar tuzlu ayran tüketilmesi gerekir. Ayrıca sıcakta ani tansiyon düşmesine karşı günde 2.5 litre su için.

EN AZ İKİ KİŞİ TIRMANIN

Kanyon geçişi, dağ bisikleti ve motokros gibi aktiviteler yapıyorsanız kask, dizlik, dirseklik, bel koruyucu, eldiven gibi tüm koruyucular kullanın. Kaya tırmanışı, yürüyüş, rafting, yamaç paraşütü, dağ bisikleti gibi farklı pek çok aktivitenin bir arada yapılabildiği noktalarda, özel parkur alanlarının bulunması gerekir. Bu noktalarda, belli aralıklarla dinlenme evleri inşa edilmeli, gerektiğinde helikopter ambulans sistemi organize edilmeli, düzenli işaretlemeler yapılmalıdır. Kaya tırmanışı yapılacaksa; koruyucu malzemeler yanında en az 2 kişi ile tırmanışın gerçekleştirilmesi gerekir. Bilinmeyen parkurlara gidilecekse yakın çevreye ve gerekirse jandarmaya haber verilmesi uygun. Yamaç paraşütü ve delta kanatlar, pilot sertifikası ile yapılabilen sporlardır. Mümkünse dernek ve gruplarla eğitmenlerin gözetiminde yapılmalı. Sıcakta uzun süre korumasız şekilde kalınırsa tansiyonun kontrolünde güçlük, tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanamaları görülebilir. Bu nedenle özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı, güneşin dik konumda olmadığı saatlerde ise koruyucu şapka ve gözlük kullanılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları