Tatilde yemeği abartmayın

Tatilde yemek disiplini ister istemez bozuluyor. Özellikle açık büfelerde sıra sıra dizili yemek, tatlı, meyve çeşitleri yoldan çıkarıyor!

Çok yemek, midede ağrı, yanma, karında şişlik gibi sorunlara davetiye çıkarıyor. Sıcak havalar sorunları büyütebiliyor. Daha uzun vadeli etkisi ise tatil dönüşü tartıda gördüğünüz rakam. Dolayısıyla tatilde de kontrolü elden bırakmamanız şart...

Gastroenteroloji uzmanı Dr. Duygu İbrişim, sağlıklı ve formda kalmak için tatilde beslenme önerileri şöyle:

Sabah kahvaltı öncesi bir bardak ılık su için.

Kahvaltıda yağlı hamur işleri ve tatlılar yerine ekmek, peynir, zeytin, domates gibi klasik bir Tük kahvaltısını tercih edin.

Öğle yemeğinin hafif olmasına özen gösterin. Zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, yoğurt veya cacık uygun yiyecekler.

Akşam yemeğine bir kase çorbayla başlayın. Size sıvı ve elektrolit desteği sağlar, midenizi rahatlatır, hazmınızı kolaylaştırır, daha kolay doyarsınız.

Açık büfeyi önce şöyle bir gezin, yemeklerinizi seçin, böylece gördüğünüz her şeyi arka arkaya tabağınıza doldurmamış olursunuz,

Bir öğünde birbirinden farklı pek çok şeyi tüketmeye çalışmayın. Örneğin hem kızartma hem makarna hem de hamur tatlılarını aynı öğün için planlamayın. Gözünüz kızartmalarda ise bunu yoğurt ve ekmekle tamamlamayı deneyin,

Madem tatil köyüne geldiniz, sadece yemek yiyip dinlenmeyin, serin saatlerde olmak kaydıyla bol bol yüzün ve yürüyüş yapın. Böylece hem kalori harcarsınız, hem metabolizmanız hızlanır, hem de vücudunuz forma girer,

Gün içinde bol su için. Öğün aralarında meyve yemeyi unutmayın. Ayran, su ve tuz ihtiyacınızı karşılayan ve tok tutan sağlıklı bir içecektir. Asitli ve konsantre hazır içecekleri en aza indirin,

Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın,

Akşam yatana kadar sürekli atıştırmaktan kaçının.

En iyi sıvı su!

Yaz aylarında sıcak ve nem nedeniyle su ve tuz kaybı artar. Gün içinde sık aralıklarla su içmeniz, toplamın 2-3 litreye ulaşması kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olur. Çay, kahve, hazır meyve suları ve gazlı içecekler, vücuttaki sıvı kaybını artırır, sindirim sistemi rahatsızlıklarını kolaylaştırır. Bunları sınırlayıp, suyu tercih edin.

Sık aralıklı  küçük porsiyonlar tüketin

Sıcak havada sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde beslenme, mide ve bağırsak problemlerinin kontrolünde yararlı. Öğünlerde haşlama ve zeytinyağlı yemekleri tercih edin, kızartma, baharatlı yiyecekler ve hamur işlerini azaltın. Taze meyve ve sebzelerin içeriğindeki vitamin ve mineral sizi dinçleştirir.

Kabızlıkla başedin

Yaz döneminde sıvı kaybıyla birlikte kabızlık şikayetlerinde de artış olur. Bol sıvı alınması, sık aralıklarla düzenli beslenme, meyve ve zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketilmesi kabızlığa karşı temel önlemler. Havanın serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde açık havada yapılan yarım saatlik tempolu yürüyüş de sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Sıcakta bozulan besinler bağırsakları bozuyor

Yaz aylarında sık görülen sorunlardan biri de ishaller. İshale yol açan etkenler arasında, virüsler, bakteriler ve parazitler başta geliyor. Yaygın olarak görülen ishal nedenleri arasında virüsler ilk sırada. Bakteriler ise besin zehirlenmeleri ve buna bağlı ishallere neden oluyor.

İshallerin yazın artmasının temel nedeni sıcakta besinlerin daha kolay bozulması. Bir diğer önemli neden de artan sıvı ihtiyacının karşılanması sırasında temizlikten taviz verilmesi, dolayısıyla mikrop alma riskinin artması. Başka bir önemli etkense hijyen kurallarına uyulmaması. Yazın özellikle ortak yaşam alanlarının kullanımlarının artması, havuzlar, buralardaki tuvaletlerin kullanımı, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi gibi etkenlerin hepsi mikrobun yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler. İshal olmamak için:

Temizliğinden emin olmadığınız su ve gıdaları tüketmeyin.

Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin.

El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın.

Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın.

Çocuklarda ishal başlar başlamaz sıvı takviyesine başlayın.

Yazın çok tüketilen bir besin maddesi olan dondurmayı tüketirken de çok dikkatli olmak gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları