Tatilde sıfır sorun

Hayalinizi kurduğunuz tatilin vakti geldi çattı bile. Her şeyiniz hazır. Bavulunuz, uçak biletiniz, uçak rezervasyonunuz... Peki ya siz hazır mısınız?

Haberin Devamı

Stres, yorgunluk, uykusuzluk... Hepsini geride bırakmak istiyorsunuz. Dilediğiniz gibi yemek, içmek, gezmek ve eğlenmek niyetindesiniz. Unutmayın aşırıya kaçarsanız tatiliniz zehir olabilir. Pekala tüm bunları yaparak ama aynı zamanda sağlığınızı koruyarak bir tatil geçirebilirsiniz. Bunun için size bazı önerilerim olacak.

OLMAZSA OLMAZ: İYİ BİR UYKU

Tatilde, hak ettiğiniz uykuyu uyumak için jet lagden kaçınmaya çalışın. Jet lag, zaman dilimleri arasındaki hızlı yolculuk nedeniyle biyolojik saatinizin dengesinin bozulması sonucu oluşur. Bu dengeyi doğal yoldan geri kazandırmanın en iyi yolu ışık terapisi. Eğer doğuya yolculuk ediyorsanız vardıktan sonra güneş ışığından uzak durmalısınız. Dışarı çıkmayarak veya koyu camlı güneş gözlükleri takarak bunu yapabilirsiniz. Bunu uygulamak biyolojik saatinizi ileri alır. Batıya yolculuk ediyorsanız, biyolojik saatinizi geri almak için tam tersini yaparak gideceğiniz yere vardığınızda güneş ışığına maruz kalmalısınız. Eğer jet lag ile baş etmekte gerçekten zorlanıyorsanız birkaç gece az miktarda melatonin almak (0.5 miligram) uyku düzeninizi dengelemeye yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

KAÇAMAK YAPIN AMA DİYETİNİZİ BOZMAYIN

Tabii ki, tatilde kendimizi şımartır, kaçamaklar yaparız ama kontrolü kaçırmamalı ve kaçamakları dengelemelisiniz. Bunun için birkaç önerim var.
Ara öğünleri atlamayın: Eğer porsiyon kontrolünde zorlanıyorsanız (bir açık büfe karşısında iradeli olmanın çok zor olabileceğini biliyorum) ana öğünden önce küçük bir atıştırmalık tüketmeyi deneyin. Yapılan bir araştırma, yemek öncesi tüketilen bir elmanın kalori alımını 187 kaloriye kadar düşürdüğünü gösterdi.
Ölçülü şarap tüketin: Denizi ve güneşi anımsatan o meyveli içecekler diyetinizi bozan gizli düşmanlardır. Bu içecekler şeker deposudur ve siz farkına varana kadar istemediğiniz kadar kilo aldırabilirler. Daha akıllıca bir içecek seçimi yapmak istiyorsanız şarap tercih edebilirsiniz. Araştırmalar, ölçülü tüketildiğinde şarabın kilo alımına karşı koruyabileceğini, alkollü sert içeceklerinse kilo aldırdığını gösteriyor.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI GÜNEŞLENİN, ACI ÇEKMEYİN

30 faktör veya daha fazla koruma içeren krem olmadan güneşe çıkmayın ve havuz ya da denize girdikten sonra tekrar uygulayın. Eğer güneş yanığı olursanız anti-enflamatuar aloe vera jel kullanarak acınızı hafifletebilirsiniz.

TATİL YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİLDİR

Tatiller, günlük hayatımıza ara verdiğimiz kaçamaklar olsa da egzersiz rutininizi tamamen bırakmamalısınız. Etrafı keşfetmenin harika bir yolu olmasının yanı sıra yürümek veya bisikletle tura çıkmak tatilinize egzersiz dahil etmenin en eğlenceli yoludur. Eğer engebeli arazileri olan bir yerdeyseniz bisiklete binmek yerine yürüyüş yapabilirsiniz. Harika bir kardio egzersizi olmasının yanı sıra araştırmalara göre bu spor insanlara mutluluk veriyor. Biraz güneş kremi biraz da böcek ilacı uygulayarak yanınıza yeteri miktarda su ve sağlıklı atıştırmalık almanız yeterli! Havuz başında olmayı mı planlıyordunuz? O zaman da size su egzersizlerini öneriyorum. Suyun içinde hareket etmek, ekstra direnç gösterilmesinden dolayı vücudunuzu şekillendirmenin harika bir yoludur. Ayrıca eklemlerinize daha az basınç uygulanır. Suyun içinde yürüme veya elleri kolları açarak zıplama gibi basit hareketleri deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

KONTROLSÜZ PORSİYON FELAKETTİR!

İki tür porsiyon kontrolü vardır. Biri alkol, diğeri yemek. Tüm tatiller için geçerli olan en önemli kurallardan biri şudur: Hiçbir zaman iki eliniz dolu gezmeyin. Yani eğer bir kokteyldeyseniz bir elinizde tabağınız olsun ve diğer eliniz tanıdıklarla el sıkışmak için boş kalsın. Bu, gereğinden fazla yemenizi engelleyecektir.
İkinci bir önemli kural ise şudur: Alkol, vücudun doymayla alakalı doğal geribildirim mekanizmasını bozar. Yani özellikle tatil zamanı kokteyl partilerinde elinizde sürekli olarak alkollü bir içkiyle gezdiğinizde daha fazla yemeye eğilimli olursunuz. Bu yüzden her zaman insanlara alkol yerine su tüketmelerini öneriyorum. Elinizde bir kadeh şarap varsa ardından bir bardak suyla devam edebilir, sonra isterseniz tekrar şaraba dönebilirsiniz. Bunu yapmak hem elinizi oyalamaya hem de alkolde aşırıya kaçmanızı engellemeye neden olur. Vücudunuzu fazla toksinlerden korurken aynı zamanda daha fazla yeme eğiliminin de önüne geçmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Stresi arkada bırakın Onu tatile götürmeyin

Her ne kadar stresten kaçmak anlamına gelse de tatiller kolayca başka bir stres kaynağına dönüşebilir. Tatilin beraberinde getirebileceği stresten uzak durmak için size birkaç önerim var:
Önceden plan yapın: Konaklama, yol ve gezintilerinizi önceden planlayın. Bu, herkesin beklentisinin karşılanmasına ve yolculuk sırasında beklenmedik bir sürprizle karşılaşılmasını engeller. Şehir turuna mı çıkacaksınız yoksa plajda sakin bir tatil mi geçireceksiniz, önceden net olduğunuz sürece gerginlik ve stres sizden uzak duracaktır.
Bütçe çıkarın: Grup veya bireysel olarak ne kadar harcama yapmak istediğinizi tatile çıkmadan önce belirlemek yolculuk sırasında istenmeyen gerginlikleri önler. Önceden bir bütçe hazırlamak sadece harcamayı düşündüğünüzden fazlasını harcamanıza engel olmakla kalmaz, aynı zamanda ne kadar ekstra harcama yapabileceğinizi de görmenize olanak sağlar.
Tatil arkadaşlarınızı iyi seçin: Tatilde günlerinizi veya haftalarınızı tatile çıktığınız insanlarla birlikte geçireceksiniz. Zamanınızı birlikte az vakit harcayabileceğiniz insanlarla harcamak yerine eşiniz, aileniz veya yakın arkadaşlarınızla geçirin. Stresiniz minimuma inecektir.
Rahatlamaya vakit ayırın: Gideceğiniz yere vardıktan sonra günlük hayatın stresinden kurtulmak ve rahatlamak günlerinizi alabilir. Bu süreç için ekstradan vakit ayırmaya özen gösterin.
Enerji depolamayı unutmayın: Günlük rutinden çıktığınız ve dolayısıyla yemek yeme düzeninizin de değişeceği zaman vücudu susuz bırakmamak ve kan şekerini dengede tutmak çok önemlidir. Yanınızda bir su şişesi, biraz meyve ve çiğ kuruyemiş taşıyarak tatil sırasında enerji depolamaya devam edin. Bu sayede hem stresten uzaklaşacak hem de kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Derin bir nefes alın: Beklenmedik sürprizler çoğu zaman yolculuk sırasında size eşlik eder. Uçağınız rötar yaptığında veya bir iletişim sorunu oluştuğunda çaresiz ve sinirli hissetmek yerine kendinize, bu durumun geçeceğini hatırlatarak derin bir nefes alın, yatıştırıcı bir şarkı dinleyin, taze meyve suyu için, sağlıklı bir şeyler atıştırın ve geri kalan zamanın keyfini çıkarın.

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor

Yazarın Tüm Yazıları