Tatil dönüşü külkedisi sendromu

Hangi mevsimde yapılırsa yapılsın tatil dönüşü günlük yaşam temposuna uymak zordur. Bavulları açmak, yerleştirmek, çamaşırları yıkamak, yemek, işbaşı insanın üstüne üstüne gelir.

Tatil dönüşü normal yaşama kolay adapte olmak, kendinizi “külkedisi “ gibi hissetmek istemiyorsanız birkaç önerimiz var..
Uzman Psikolog Şencan Çıldır’ın ilk önerisi ev temizliğinin tatile çıkmadan yapılması. Böylece tatil sonrası temizlik telaşına düşmezsiniz. Külkedisi gibi ortalığı paklarken, yorulmazsınız. Maillerinizi kontrol etmek, alışveriş ve kıyafetlerinizi düzenlemek için bir gün ayırmanızda yarar var. Diğer önemli nokta, tüm sıkıntıları tatilde çözmeyi hayal etmemeniz, beklentilerinizi azaltmanız.

TATİL PLANI SUYA DÜŞERSE!

Şu veya bu nedenle tatil yapamamak sadece işi değil tüm yaşamı etkileyebiliyor. Öncelikle çalışma motivasyonunu bozuyor. Bu isteksizlik günlük yaşama yansıyor. Yoğun çalışan, uzun süre tatil yapamayan ve dinlenemeyenlerin tükenmişlik sendromuyla karşılaşma riski daha yüksek. Kişi gerginleşir, duygusal açıdan tükendiğini hisseder. Yorgunluktan farkı, uyuyarak veya dinlenerek geçmemesidir. Tabii ki bu durum kişiye göre değişir. Yine de tatilden taviz vermeyin!

TATİL YAPIN ÇÜNKÜ...

Tatil öncelikle günlük hayatın sorumluluklarından sıyrılmamızı sağlayarak rahatlatıyor. Düşüncesi bile sıkıntıların azalmasını sağlıyor. Ruhsal, sosyal , fiziksel ihtiyaçların karşılandığı bir tatil ruh sağlığına önemli katkıda bulunur. Tatil öncesi ve sonrasını karşılaştıran araştırmalarda fiziksel şikayetlerde azalma, uyku kalitesinde artış gözleniyor. Tükenmişlik sendromu belirtilerinin azalmasına da katkıda bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları