Tarımsal sanayide liderliğe gidiyor

Manisa’nın 600 bin dekar tarım alanına sahip ilçesi Salihli çok büyük potansiyele sahip. STSO Başkanı Talat Zurnacı, son dönemde ilçe dışından gelen girişimcilerin arttığını söylüyor.

Haberin Devamı

MANİSA’ya bağlı Salihli ilçesinin 1 milyon 400 bin dekarlık arazisinin 600 bin dekarı tarım alanı.. Ama nasıl? Deyim yerindeyse Allah her şeyi vermiş! Yok yok.. Üstüne üstlük bu yüksek tarımsal çeşitlilikle birlikte bir de ilçenin çok ciddi jeotermal potansiyeli var. Ayrıca bölge haritasına bakıldığında hemen fark edilecek bir lojistik avantaj da cabası.. Yani bu ilçede un, yağ ve şeker hazır! Peki helvayı kimler ve nasıl karacak? Salihli’nin çalışkan ve üretken Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı şöyle cevap veriyor; Biz yapacağız, bizler yapmalıyız..

İleriyi görebilmek

Helvayı bu bölgenin sahip olduğu büyük potansiyeli görüp fark eden girişimciler karacak. Tabii hızlı hareket eden kazanacak. “Gerçi” diyor Başkan Zurnacı, “Son dönemde ilçe dışından gelen yatırımcı sayısı artmaya başladı ama bu da yeterli değil, Salihli’yi daha iyi anlatmalıyız.” Bu çerçevede sırası gelmişken ilçe ekonomisinin tanıtımı konusunda acaba bir şeyler eksik değil mi diye sormadan edemiyor insan. Öyleyse başta ilçe kaymakamı ve belediye başkanı olmak üzere bütün ilgili kuruluşların yöneticilerine bu köşeden “Biraz daha fazla çaba” diye samimi bir mesaj gönderelim.
Sonuç olarak, Talat Zurnacı ile yaptığım görüşmede ortaya çıkan gerçek şu; önümüzdeki dönemde ilçe dışından gelecek yatırımcıların sayısı artacak. Ancak önemli olan bölgede sermaye birikimini sağlamış Salihlili yatırımcıların, ama güçbirliği yaparak, ama bireysel maddi gücünü kullanarak tarımsal sanayiye yönelmesi. Çünkü işsizlikle etkin mücadele ve katma değer orada.

Haberin Devamı

TESCİLLİ KİRAZ
Başkan Zurnacı’ya göre, jeotermal suların kolay ulaşabileceği yerlerdeki alanlar hızlı bir şekilde organize sera bölgesi olarak planlanıp, alt yapısı hazırlandıktan sonra, girişimcilere hazır hale getirilmeli. Diğer yandan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nca coğrafi işaret tescili yapılan ‘Salihli kirazı’nın, diğer ürünlerde olduğu gibi ihracata yönelik çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor.

OSB’YE DİKKAT
Salihli’ye 16 km uzaklıkta Ankara karayoluna cephesi olan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) aynı zamanda Kula ve Alaşehir’e de hitap edecek konumda. Bölge Müdürü Cevdet Eren’e göre, Salihli OSB ana sorunlarını çözmüş durumda. 52 sanayi parselinin alanının toplamı ise 664 bin 252 metrekare. OSB’de, tarımsal sanayiye 40, plastik-ambalaj sanayine 3, diğer alanlarda da 6 firmaya yer tahsisi yapılmış. Daha büyük tesislerin yapılacağı 2. Etap OSB’nin Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi olarak planlanması, Zurnacı’nın bizimle paylaştığı vizyona uyuyor.

Haberin Devamı


ÜZÜM, SÜT ZEYTİN
İstanbul’dan gelen yatırımcılar Tahincioğlu, Karahasan Grubu ve Berna Tarım başta kiraz olmak üzere bölgenin geniş meyve potansiyelini büyük ölçekli işletmeler kurarak değerlendirmeye başlamışlar. Salihli’de yaş ve kuru üzümün yanı sıra zeytin/zeytinyağı ve süt hayvancılığı alanlarında da önemli gelişmeler söz konusu.

MODERN  SERACILIK
STSO Başkanı,ilçede özellikle seracılık alanında çok önemli gelişmeler yaşandığını söylüyor. Öyle ki, jeotermal şirketlerinin de kurulmasıyla, Salihli Ege Bölgesi’nde Dikili’den sonra kapalı alana sahip topraksız, yani modern seracılıkta ikinci sıraya yerleşmiş. Lider Gıda ve Bostan Tarım isimli seracılık şirketleri ihracata yönelik çok geniş alanlarda sebze yetiştirmeye başlamış. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, oluşacak yeni termal sahalarla, Salihli jeotermal suyun en fazla kullanıldığı yörelerden biri haline gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları