Sultani bezelye kızartması

Yıllarca sote ederek ya da salata yaparak yediğim sultani bezelyeleri peynirle doldurup kızarttım bu hafta. Japonların sade olarak tempura ettiği bu tatlımtrak bezelyeleri siz de beyaz peynir ve labne gibi hafif tuzlu bir karışımla doldurup kızartabilir, çerez gibi yiyebilirsiniz. Lezzete ekşi bir boyut eklemek içinse şalgamlı mayhoş bir mayonez hazırlayabilirsiniz

Haberin Devamı

MALZEMELER

Sultanî bezelye 40 adet, yaklaşık 250 gram

Labne peynir 250 gram

Sert beyaz peynir 250 gram

Bir limonun rendesi

Pul biber 1 çay kaşığı

Taze kekik 1 çay kaşığı

Karabiber 1 fiske

Tuz Gerektiği kadar

(Tempura için)

Beyaz un 500 gram

Yumurta bir adet

Buz 350 gram

Soğuk Su 650 ml.

(Sos için)

Yumurta sarısı iki adet

Ayçiçeği yağı 250 ml.

Hardal bir tatlı kaşığı

2 limonun suyu

Kırmızı soğan bir adet, küçük

Dereotu 1/4 demet

Tuz Gerektiği kadar

(Kızartmak için)

Ayçiçeği yağı

 YAPILIŞI

Bu mayonez sosu için bir el blendırı ya da miksere ihtiyacınız olacak. İkisi de yoksa mayonezi satın alıp soğan ve maydanoz ekleyebilirsiniz. Mayonez için yumurta sarılarını orta boy ve tabanı yuvarlak bir kâseye alın. Kırmızı soğan ve maydanozu incecik kıyın. Yumurta sarılarına tuz ve hardalı ilave edin. Ayçiçek yağını küçük bir sosluk ya da şişeden önce damla damla, sonra şerit halinde, yumurta sarılarına yedirin. İyice kıvam aldığını gördüğünüzde limon suyunu ekleyin. Kıvamı biraz inceldiğinde tekrar ayçiçeği yağı ekleyip mayonez kıvamına getirin. Tadını kontrol edin. İçine doğranmış malzemeyi katıp karıştırın, hazır edin.

Haberin Devamı

Bezelyeleri doldurmak için beyaz peyniri rendeleyin. Labneyle karıştırıp limon rendesi ve baharatı ekleyin ve tuzunu kontrol edin. Hepsini çatalla güzelce ezin. Bezelyeleri yıkayın, küçük bir bıçakla kılçıklarını ayırın. Bir başından çentik atıp elinizle çektiğinizde daha düz olan taraftaki kılçığı rahatça alabilirsiniz. Bezelyeleri düz tarafı size bakacak şekilde tezgâha koyup üstüne hafifçe bastırın. Öteki elinizdeki küçük bıçakla ön taraflarını ortadan boylu boyunca açın. Böylece oluşan ceplerin içine hazırladığınız peynirli karışımı güzelce doldurun.

Tempura için tüm malzemeyi büyük bir kâseye alın, elinizle birkaç hamlede karıştırın. Kızarınca gevrek olması için iri parçalı olmalı; bu hale geldiğinde karıştırmayı bırakın. Ayçiçek yağını kızdırın. 100 gram kadar unu bir kaba alın. Doldurduğunuz bezelyelerden birini una bulayıp tempuraya batırın, sonra kızgın yağa bırakın. Bir dakika sonra ters çevirip her tarafının güzelce kızarmasını sağlayın. Kızarınca onu kâğıt peçete serili bir tabağa alın. Eliniz alıştığında art arda dörderli-beşerli koyacağınız bezelyeleri bu şekilde kızartın, soğutmadan mayonez sosuyla servis edin.

Haberin Devamı

 Patlayan Türk şekeri

Dilinize değdiği anda küçük çatapatlar yuttuğunuz hissini veren patlayan şekerleri 1956'da Amerikalı kimyager William A. Mitchell tesadüfen icat etmiş. Toz halinde satılabilecek gazlı bir içecek arayışındaymış; elde ettiği şeker karışımına basınçla karbondioksit gazı vererek bu komik şekere ulaştığını fark etmiş. Patlayan şekerin hikâyesini yazan ve zamanında ürünün piyasaya çıkmasını sağlayan Dr. Marvin J. Rudolph'un kitabında da anlatıldığı üzere, şu anda bu alanda dünyanın en büyük üreticisi HLEKS isimli bir Türk şirketiymiş.

 

Yazarın Tüm Yazıları