Stres, Rumba Samba yaptırıyor, dansa 15 milyon TL harcanıyor

PSİKOLOGLARIN Salsa’yla, subay eşlerinin Vals’le, gazetecilerin aşkın dansı Bachata’yla, doktorların Rumba’yla, öğretmenlerin Cha Cha’yla, ev kadınlarının da oryantalle günün yorgunluğunu atıp, stresten kurtulmak isteyince, dans kurslarının yıllık hacmi 15 milyon TL’ye ulaştı.

Düzenlenen resmi kursların sayısı son iki yılda 400’e ulaştı.

GÜNÜN yorgunluğunu atmak, global krizin etkilerinden sıyrılmak isteyenler, stresten arınmak için kendilerini dansa verdi. Cha Cha’dan Rumba’ya, Samba’dan Tango’ya, Hip-Hop’a kadar dünyanın farklı kültürlerini bünyesinde barındıran bu dans kursları, son 2 yılda 15 milyon TL’lik hacme ulaştı. Psikologların Salsa’yı, asker eşlerinin Vals’ı, gazetecilerin aşkın dansı Bachata’yı, doktorların Rumba’yı, öğretmenlerin Cha Cha’yı, ev kadınlarının da oryantali tercih ettiği bu kurslarda, sayı daha şimdiden 400’e dayandı. Aylık kurs ücretlerinin 70 TL’den başlayıp, 200 TL’ye ulaştığı dans kurslarında talep, özellikle latin danslarında yoğunlaşıyor. Bunda da yüzde 30’luk payla Tango ilk sırayı alıyor.

Terapi gibi geliyor

Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, 2000 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle resmi olarak organize edilmeye başlanan bu kurslara olan talepte, özellikle son 2 yıldır önemli artış gözleniyor. Stresten uzaklaşmak isteyenler terapi amaçlı olarak kurslara katılıyor. Terapi amaçlı katılanların oranı yüzde 85’i buluyor.

En fazla tango

Dans eğitimi alanlar ağırlıklı olarak Latin danslarını tercih ediyor. Bunda da Arjantin’in Tango’su, yüzde 30’la başı çekiyor. Samba, Rumba, Cha Cha, Passodoble gibi diğer Latin danslarının payı yüzde 25 oluyor. Kursiyerlerin, yüzde 15’i Break ve Hip Hop, yüzde 15’i Yunan Sırtaki, yüzde 10’u da Capoeira’yı (dövüş dansı) seçiyor. Yüzde 5’i ise diğer oryantal, Roman, Türk halk oyunları gibi dans seçeneklerine yöneliyor. Gençler tercihini Break ve Hip Hop’ta, ev hanımları ise oryantalde kullanıyor.

Sayıları 2 bini aştı

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 400 dans kursunun 150’si İstanbul’da bulunuyor. Ancak, çeşitli sanat merkezleri, kulüp ve derneklerin yanı sıra, kuruluşlarda özel amaçlı kurslar organize edebiliyor. Bunun sonucunda, dans kurslarının sayısı 2 bini buluyor. İzmir de faaliyet gösteren Berke Han Dural’ın kursiyerleri arasında yaptığı araştırmaya göre, emekli subaylar, kuaför, psikolog ve öğrenciler Salsa’yı tercih ediyor. Subay eşleri Vals’i, medya kuruluşlarında görev yapan gazeteciler aşkın dansı Bachata’yı, Öğretmenler Cha Cha’yı, doktorlar Rumba’yı öğrenme yoluna gidiyor. Mühendis, avukat ve savcılar da Tango öğrenimine yöneliyor.

Hangi dans kaç TL

TOLGA HAN: 2000’de Türkiye’nin eski dans şampiyonlarından Tolga Han Çinkitaş’ın organize ettiği kurslarda, Latin danslarının aylık ücreti 130 TL .

BERKE HAN: Berke Han Dural’ın, İzmir’deki B.H.D Dance Company’sinde Tango eğitimi almanın aylık bedeli 100 TL. Diğer Latin dansları 110 TL.

AYTUNÇ BENTÜRK: Aytunç Bentürk’ün İstanbul’da ki dans akademisinde Tango’nun aylık ücreti 165 TL, Latin dansları ise 180 TL.

TAN SAĞTÜRK: Tan Sağtürk’ün bale ve dans okullarında aylık kurs ücreti 165 TL.

Rakamlarla dans sektörü

150’si İstanbul’da, toplam 400 dans okulu bulunuyor. Kurs statüsüne sahip olmayıp dans eğitim veren merkezlerle sayı 2 bini buluyor.

Dans eğitimi alanların yüzde 85’ini stresten kurtulmak için hobi amaçlı olarak katılanlar oluşturuyor. Yüzde 10’u profesyonel, yüzde 5’i ise form tutmak için kurslara katılıyor.

Dans kurslarına gidenlerin yüzde 65’ini kadınlar yüzde 35’ini erkekler oluşturuyor.

Türkiye’de 400 dans antrenörü, 300 de profesyonel hakem ve 2 bin 655 lisanslı dansçı yetiştirildi.
Yazarın Tüm Yazıları