Sofrada da memleket vardı

Yıl 1938. Ağır hasta Atatürk. Zamanını yarı uyur yarı uyanık geçiriyor. Uyandığında yulaf unundan yapılan bir yemek olan poliç yiyip süt ve pirinç suyu içiyor.

Son günlerini yaşıyor artık Mustafa Kemal. Genellikle yemek seçmeyen ve ne pişirildiyse onu yiyen Atatürk bu son günlerinde enginar yemek istiyor. O günlerde İstanbul’da enginar bulunmadığı için Hatay’a acilen enginar sipariş ediliyor. Ancak Atatürk Hatay’dan gelen enginarı yiyemeden hayata ve Türk insanına veda ediyor. Aslında yemeğe o kadar da düşkün değildi Atatürk. Ancak, akşam yemekleri çok uzun sürerdi. Sanılmasın ki bu sofralarda sefa yapılır ya da eğlenilirdi. Asla. Atatürk akşam sofralarını memleket meselelerini konuşmak ve çözüme kavuşturmak için bir arena olarak kullanırdı. "Beyin takımı"nı akşamları yemeğe çağırır ve sofrada bir yandan yemek yerken bir yandan da o gün konuşulacak meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunurdu. Masanın daimi üyeleri vardı. Bunlar hemen her gün o sofrada bulunan yakın çalışma arkadaşlarıydı. Elbette, Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru fasulye pilav, annesinin Selanik’te yaptığı ıspanaklı börek gibi düşkün olduğu yemekler de vardı onun. "Atatürk" dendiğinde belki de en son aklımıza gelen şeydir yemek. Ama bu Atatürk ve yemek konusunu araştırmaya başladığımdan beri aklımda tek bir düşünce var. "Keşke" diyorum kendi kendime. "Keşke o dönemde yaşasaydım ve sevdiği yemeklerden birini ona kendi ellerimle yepma şerefini tadabilseydim."

Karidesli enginar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

 6 adet konserve enginar

 Yarım demet kıvırcık marul

 250-300 gr dondurulmuş minik karides

 3 yemek kaşığı zeytinyağı

 2 diş sarmısak 

1 adet taze yeşil soğan 

1 demet dereotu

 2 çay kaşığı hardal 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için

 2 yemek kaşığı mayonez

 1 adet limonun suyu 

1 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Zeytinyağını orta boy bir teflon tavada kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız ya da dövdüğünüz sarmısakları ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 30 saniye kadar kavurun. Üzerine dondurulmuş karidesleri ekleyip 2 dakika kadar karıştırın. Çok ince kıyılmış yeşil soğan ve dereotunu da ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Hardalı katıp tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, iri iri doğradığınız kıvırcık yapraklarını bir salata tabağına yerleştirin. Üzerine suyunu süzdüğünüz konserve enginarları çukur kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Ilık hale gelen karidesli karışımı enginarların çukur kısımlarına yerleştirin. Sosu hazırlamak için mayonez ve limon suyunu çukur bir kaseye aktarın. Bir taraftan çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla çırparken, bir taraftan ılık suyu azar azar ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız sosu enginarların üzerine gezdirip ılık olarak servise sunun.

Çikolatalı İrlanda keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

 1 su bardağı damla çikolata 

100 gr tereyağı 

1,5 su bardağı tozşeker 

2 adet yumurta 

1 paket vanilya 

2 tepeleme yemek kaşığı un

Üzeri için 

80 gr sütsüz, bitter çikolata 

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

Çikolata ve tereyağını benmari usulü denen usulle eriteceğiz. Bu işlemi yapmak için, küçük bir tencereyi içi sıcak su dolu başka bir tencerenin içine oturtun. Küçük tencerenin içine damla çikolata ve tereyağını aktarıp, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Karıştırarak alttaki tencerede kaynayan suyun buharı çikolata ve yağı eritinceye kadar ısıtın (benmari usulü size zor gelirse, tereyağı ve damla çikolatayı küçük çelik tencereye koyup çok kısık ateşin üzerinde de eritebilirsiniz). Eriyen yağlı çikolatayı ocaktan alıp hafifçe ılınmasını bekleyin. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve tozşekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık haldeki yağlı çikolatayı üzerine aktarın. Vanilya ve unu ilave edip malzemeleri mikser yardımıyla iyice karışıncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Koyu boza kıvamındaki kek hamurunu yağlanmış mafin kalıplarına ya da küçük kağıt kek kalıplarına ağız kısımlarında birer santim boşluk bırakarak paylaştırın. Mafinleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar pişirip çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin. Keklerin üzerine süreceğiniz sosu hazırlamak için, küçük parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı ufak bir tencereye koyun. Üzerine hazır süt kremasını ekleyip benmari usulünü kullanarak krema ve çikolatayı eritin. İsterseniz bu işlemi küçük bir çelik tencerede ve çok kısık ateşte de yapabilirsiniz. Hazırladığınız kremalı çikolatalı sosu soğuyan keklerin üzerine sürün. Üzerlerini hindistancevizi ya da şekerlemelerle süsleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları