Smokin deyince Levon Kordonciyan

Dört kuşak boyunca Türkiye’de smokin ve frak üreten bir aile. Atatürk’ü, James Bondlar’ın ilki Sean Connery’yi ve sonuncusu Daniel Craig’i, Baba filmindeki Marlon Brando’yu, Soysuzlar Çetesi’ndeki Brad Pitt’i, Amerikan seçimlerinin hemen ertesinde Başkan Obama’yı, Oscar törenleri için Russell Crowe’u, Samuel L. Jackson’u ve Hugh Jackman’ı, Robert De Niro’yu, Nobel törenindeki Orhan Pamuk’u giydiren hep onlar. Değişik kuşaklardan Kordonciyanlar… Dedesinin babası Levon Kordonciyan’ın ismini taşıyan sempatik torun Levon Kordonciyan’dan bu mesleğin tarihini ve inceliklerini öğreniyoruz…

Haberin Devamı

Smokin ve frak üretimi sizde genetik mi? DNA’nızda mı var?
- (Gülüyor) Öyle de denebilir! Hikâye, dedemin babası Levon Kordonciyan’la başlıyor. Rum bir ustanın yanında terzilik öğreniyor, mesleğinde büyük başarılar kaydediyor. O yıllarda da İstanbul kalabalık değil, herkes birbirini çok iyi tanıyor. Atatürk, dedemin babasını keşfederek, altı terzi kalfasıyla birlikte Paris’e gönderiyor. Levon Usta, Paris’te, E. J. Malle Akademisi’nde smokin, redingot, frak, jaketatay, bonjour ve terzilik eğitiminin püf noktalarını öğreniyor. Altı sene sonra da ver elini İstanbul!

Derken, ‘aile mesleği’ oluyor…/images/100/0x0/55eb3788f018fbb8f8b2f48b
- Aynen öyle oluyor! Oğlu, yani dedem Leons Kordonciyan da babasından işi öğrenerek mesleğe devam ediyor. Tıpkı babam İskender Kordonciyan gibi. Ben de hem dedemden hem de babamdan aldığım eğitimle bu işi severek devam ettiriyorum.

Haberin Devamı

SÜNNET ÇOCUKLARI DA GİYMEK İSTİYOR

Bir mesleği beş kuşak boyunca yapmak nasıl bir şey?
- Valla, ben dördüncü kuşağım. Daha kızım gelecek! Müthiş gurur duyuyorum. Ben işime âşığım. Kızımı da bu işe âşık etmeye niyetliyim. Şimdiden mezurayı boynuna taktı bile!

İsteseydiniz başka bir mesleğiniz olabilir miydi?
- Altı sene kuyumculuk eğitimi de aldım. Ama smokin, redingot, bonjour, frak, jaketatay dikmek daha cazip geliyor. Bu işte geçmişimiz var, kıyafetlerimi giydirirken insanlara güven veriyorum. Çünkü bu işi gerçekten bilerek yapıyorum.

Smokin ve frak için özel bir kumaş mı gerekiyor?
- Elbette. ‘Tuxedo’ adı verilen bir kumaş. Ama biz özel bir işlemle kumaşları havuzlarda altı ay bekletiyoruz. Bu işlem sayesinde de kıyafetler, kapalı ortamlarda sigara ve yağ kokusunu içine çekiyor, dış havayla temas ettiği anda da tüm kokuyu dışarı veriyor. Yani kumaşlarımız ‘organik’ hale dönüşüyor, resmen nefes alıp veriyor!

Smokin ve frak giderek daha az mı giyilmeye başlıyor? Yani sizin meslek de yok olmaya doğru gidenlerden mi?
- Tam tersine, smokin artık doğum günü partilerinde bile giyilmeye başlandı. Okul mezuniyet törenlerinde de. Gençler, smokinle kendilerini daha jön hissediyorlar. Düğünlerde de sadece damatlar değil, en yakın akrabalar da artık smokin giyiyor. Hatta, 10-12 yaşlarındaki sünnet çocukları da bize, yani ‘Atatürk’ün terzisi’ne smokin ya da frak diktirmek istiyor.

Haberin Devamı

Siz smokin de kiralıyorsunuz. Kulağa iyi geliyor da mesleği felakete doğru sürükleyen bir uygulama değil mi?
- Hayır. Bu kıyafetler gerçekten pahalı kıyafetler. Biz, kiralama işini hayata geçirerek, daha cazip hale getirdik. İnsanlar, atölyemize geldikleri zaman, kıyafetlerimizin hijyen ve rahatlığını görerek, hiç çekinmeden kiralayabiliyorlar.

Bari fiyat da öğrenelim…
- Papyon, kuşak, cep mendili ve eldiveniyle beraber 300-500 lira arasında kiralanabiliyor.

GECE YARISI SMOKİN HİZMETİ/images/100/0x0/55eb3788f018fbb8f8b2f48d

‘Cumhuriyet Terzihanesi Müzesi’ fikri nereden geldi aklınıza?
– Dedemden kalan bir sürü eski tarz terzi malzemelerimiz var. Üstüne üstlük, pek çok insan da dedemin diktiği kıyafetleri getirip bırakıyor. “Napalım, napalım?” derken böyle bir fikir geldi aklımıza. Bunları bir yerde toplayıp, sergilemeye karar verdik.

Haberin Devamı

İnternet sitenizde, acil ihtiyaçlar için de smokin sağlanıyor. O nasıl oluyor?
- Biz ekip halinde çalışan bir firmayız. Annem, babam ve ben. Doktorlar gibiyiz. Geceleri bir telefonla, işyerimizi açıp insanları giydirdiğimiz çok oluyor.

Kim sizden acil durumlar için smokin kiralar ki?
- Oooo bir sürü insan. Sinan Çetin’in Plato’su mesela. Gecenin saat 11’inde telefon ederler, 30 veya 40 smokin talep ederler. Ve sadece giyecek kişilerin beden ölçülerini verirler. Biz, bu ölçüler üzerinden çalışarak ertesi günü sabah 9’da kıyafetleri teslim ederiz. Böyle pek çok sipariş alıyoruz.

Bir de ‘kuşak meselesi’ var değil mi?
- Evet, bu giysilerde kuşak, aksesuarların en önemlisi. Kesinlikle deri veya rugan kemer takılmaz. Aman dikkat!

NE NEDİR?

Haberin Devamı

BONJOUR

Sabah saat 08.30 ile 10.30 arasında giyilen kıyafettir. Frakın kuyruksuz olanı. Bu saatler arası giyildiği zaman, pantolonu beyaz olmalı. Saat 11.00 ile 12.00 arası giyildiği zaman pantolon çizgili olmalı. Kişi, kural olarak, bu saatlerde, bu şekil giyinmemişse, davete kabul edilmez.

REDİNGOT

Diz altı ceket. Siyah ve gümüş çizgili pantolon. Ata yaka gömlek. Siyah, krem ya da beyaz kravat bağlanan dış mekân kıyafeti.

JAKETATAY/images/100/0x0/55eb3788f018fbb8f8b2f48f

Halka seslenen kişi, çizgili gümüş renkte pantolon, gümüş renk yelek, fular ve silindir şapka giyer. Dinleyicilerin de siyah pantolon, siyah yelek ve siyah fularla gelmesi gerekir.

FRAK

Frak, davette ev sahibinin giydiği kıyafettir. Gelen davetliler önce smokinle geceye katılır, eğer bir vals gösterisi varsa, smokinlerini değiştirerek fraklarını giyerler. Yeleği, papyonu, kuşağı ve eldiveni beyaz olması şarttır. Bir hanımefendiyi dansa kaldırırken, eldiveninin elinde takılı olması gerekir, dans sonunda hanımefendiyi elinden öperek, eldivenini elinden çıkartır.  

 


 

Yazarın Tüm Yazıları