Sıtmadan koruyan cibinlik

Sıtmaya yol açan sivrisinekleri öldüren cibinlik geliştirildi. Kimya şirketi BASF’nin ürettiği cibinliğin sivrisineklere karşı yüzde 100 koruma sağladığı belirtiliyor.

Sıtma her yıl bir milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Ölümle sonuçlanan sıtma vakalarının yüzde 90’ı Afrika’dan. Afrika’da sıtmadan ölenlerin yüzde 90’ını ise çocuklar oluşturuyor. Sıtma ayrıca, Latin Amerika ve Asya’da da yaygın bir sorun.

INTERCEPTORI adı verilen cibinlik, BASF’in tekstil geliştirme ve tarım ürünleri uzmanlarının ortak çalışmasıyla geliştirildi. Fendozin adlı sivrisinek zehri, cibinliğin kumaşındaki dokulara nüfuz ettirilmiş. Cibinlik tüm sivrisinekleri ve küçük böcekleri uzaklaştırıyor ve öldürüyor. İnsan sağlığına hiçbir zararı yok. Dünya Sağlık Örgütü de onaylıyor. Cibinliğin etkisi 20 yıkamaya kadar sürüyor.

Cibinlikler şu anda sadece hükümetlere ve sivil toplum örgütlerine satılıyor. Devletler ve örgütler bu üründen yüksek miktarlarda alarak dağıtımını gerçekleştiriyor. Cibinliğin fiyatı yaklaşık 5 Euro.

Birleşmiş Milletler (BM), yine bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer alan sıtmayla ilgili uyarıda bulunuyor. BM uyarısında, her yıl 3 bin çocuğun sıtma nedeniyle öldüğünü, çok daha fazlasının felç olduğunu ve başka rahatsızlıkları geçirdiklerini hatırlatıyor.

Sıtma sadece çocukların değil, yetişkinlerin de yaşamını tehdit edebiliyor. Sıtma başta tropikal bölgeler olmak üzere birçok bölgede, 100’ün üzerinde ülkede yaygın. Bu ülkeler her yıl yaklaşık 125 milyon turisti ağırlıyor. Her yıl çok sayıda yolcu sıtmaya yakalanıyor. 10 bin kadar turistse evlerine döndükten sonra hastalanıyor.

SEYAHATTE SITMA OLMAMAK İÇİN:

Sıtma parazitleri, anofel sivrisineklerinin çeşitli türleriyle bulaşır. Sinekler daha çok güneşin batışıya ısırmaya başlar. Güneşin ilk ışıklarına kadar da sürdürürler. Kuluçka süresi ortalama 7 gün. En ağır sıtma hastalığına P.falciparum neden olur. Hastalık, ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı ve güçsüzlüğü, kusma, öksürme, ishal ve karın ağrısı yapar. Organ yetmezliğine neden olabilir. Bu kötü tablo koma ve ölümle bitebilir. Seyahatlerde sıtmaya yakalanmamak için:

á Uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve şapka giyin,

á Haşerelere karşı aerosol alın, sinek kovucular sürün,

á Hastalığın kuluçka süresi ve başlıca belirtilerini öğrenin,

á Gerektiği yerlerde, enfeksiyonu baskılamak için sıtma önleyici ilaçlar alın,

á Sıtma riskinin bulunduğu bir bölgeye gittikten bir hafta sonra veya daha sonraki günlerde ateş görülürse acilen bir sağlık kurumuna başvurun.
Yazarın Tüm Yazıları