Seyahatlerde de bol su içmeye devam

Kabızlık seyahatlerde başınıza sık gelebilecek sorunlardan. Günlük rutinin ve beslenme alışkanlığın kısa süreli de olsa değişimi kabızlığa yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Genellikle kabızlık çeken kişiler bu rahatsızlığı yaşamlarının bir parçası kabul ediyor ve kendi yöntemleriyle çözmeye çalışıyor. Aslına bakarsanız sürekli kabızlık sorunu yaşamanız yeteri kadar sıvı ve posalı gıda tüketmediğinize işaret. Seyahatlerinizde bol su içmeye devam etmeniz, yemeği abartmamanız, posalı gıdaları tercih etmeniz riski azaltır. Her ihtimale karşı ilaç çantanıza, acil durumlar için kabızlıkla başetmenizi kolaylaştıracak ilaçlardan atın.
Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim, kabızlığın en sık karşılaşılan sindirim sistemi problemi olduğunu söylüyor. Bağırsak tembelliği, nedeni bilinmeyen, bireysel yatkınlıkla ilişkili bir durum olabileceği gibi diyabet, hipotiroidi gibi metabolik olayların, kolon kanserinin belirtisi ve sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı ilaçlar ve nörolojik hastalıklar da kabızlığa neden olabilir.
Gün içinde tuvalete gitme sayısı kişiden kişiye değişiyor. Bazı kişiler için günde iki defa tuvalete gitmek normal. Haftada 3-4 defa giden bir kişinin de bağırsakları gayet sağlıklı olabiliyor. Haftada 3’ten daha az veya zorlanarak bağırsakları boşaltmak, çıkımda tıkanıklık ve tam boşalamama hissi oluyorsa kabızlıktan bahsedilebiliyor.

Haberin Devamı

STRESLE BAŞA ÇIKIN

Kabızlık sorunu çeken kişilerde beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının düzenlenmesi oldukça önemlidir. Doç. Dr. İbrişim, “Yeterli sıvı tüketiminin sağlanması, sulu-yumuşak ve lifli gıdaların tüketiminin artırılması, düzenli ve ara öğünleri de içeren bir beslenme ve özellikle yürüyüş gibi sağlıklı bir fiziksel aktivitenin yapılması çoğu vakada yararlı. Genellikle aynı saatlerde ve ertelenmeden tuvalete gidilmesi de önemli” diyor. Bu arada bağırsaklar stresten en çok etkilenen organlardan. Stresi iyi yönetmek de olumlu katkı yapar. Doç. Dr. İbrişim, “Unutulmamalıdır ki beynimizle sindirim sistemimiz arasında çok sıkı bir ilişki var. Duygusal durumumuz mide ve bağırsakları etkileyebilir. Dönem dönem tuvalet alışkanlıklarını düzenleyici tedavilere gerek duyulabilir. Ancak bu tedaviler mutlaka doktor önerisiyle alınmalı” diyor.

Haberin Devamı

Bağırsakları hızlandırın

Uzmana diyetisyen Şefika Aydın Selçuk’tan bağırsak tembelliğini önlemek için ideal beslenme önerileri şöyle:
 Öğün saatlerine dikkat edin. Özellikle sabah kahvaltısını geç yapan ve öğünleri aksayanlarda bağırsak tembelliği daha sık gözleniyor. Bu açıdan sabah 07-09 arası kahvaltı, 12.00-14.00 arası öğle öğünü yapılmalı, en geç saat 20.00’de akşam yemeği yenmeli.  Her öğününüze salata eşlik etsin.  Gün içinde en az 10 bardak su için.  Sabah uyanır uyanmaz aç karnına ılık bir bardak su bağırsakları hızlandırır, su içme alışkanlığı sağlar.
 Şeker hastası olmayanlar uyandıklarında  ılık suya 1 tatlı kaşığı kayısı veya erik marmelatı koyarak içebilir.  Lokmaları iyice çiğneyin. Yavaş ve iyi çiğneme sindirim sisteminin düzenli çalışmasında iyi bir etki sağlar.  Haftada 1-2 gün kuru baklagillerden oluşan yemekleri tüketmek posadan zengin beslenmeye bire bir etki gösterir. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya ve börülce bu grubun en lifli besinleri.  Meyve tüketimi önemli. Günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmeli. Şeftali ve muz dışında diğer tüm meyveler eriğindeki şeker ve posa içeriği sayesinde bağırsak tembelliğinde faydalı. Uygun olanları kabuklarıyla tüketmeye özen gösterin. Sadece meyve suyu içmek taze de olsa bağırsakları çalıştırmaz.  Koyu çay ve kahveyi sınırlandırın.  Günlük yürüyüş yapmak, asansör kullanmamak, adım sayısını artırmak kabızlık tedavisinde her zaman olumlu sonuç verir.

Yazarın Tüm Yazıları