Selçuklular’ın sadeliği

Pek çok kültürün beşiği olmuş, pek çok medeniyet büyütmüştür bağrında Anadolu. Bu medeniyetlerin en büyüklerinden, en çok iz bırakanlarından biri de Selçuklu Devleti’dir ve pek çok bakımdan olduğu gibi yeme içme açısından da pek sade bir kültüre sahiptir bu devlet.

Haberin Devamı

Selçuklu sultanları da dahil olmak üzere bu insanlar öyle şatafatlı sofralara ya da ziyafetlere pek meraklı değillerdi. Genel olarak biri kuşluk denen vakitte -ki güneşin batışından öğlene yakın zamana kadar sürer- diğeri de güneşin batmasından az önce olmak üzere iki kez yemek yerlerdi.
Kuşluk yemeğinde (biz şimdi bu öğüne kahvaltı diyoruz) mümkün olduğu kadar tok tutacak yiyecekler yenir ve bu yiyeceklerle gün batımına kadar idare edilirdi.
Bu “tok tutacak yiyecekler” arasında bir çeşit hamur işinin oluşu, tahmin ediyorum kimseyi şaşırtmaz.
“Peki bu iki öğün arasında acıkanlar ne yapıyorlardı” diyecek olursanız; ayran, şerbet gibi içecekler ve meyvelerle idare ediyorlardı bu durumda.
Sultanların yemekle ilgili öyle çok büyük istekleri yoktu ama içecekleri suyun nasıl olduğu onlar için oldukça önemliydi.
Hatta bu iş için görevlendirdikleri biri vardı ve bu kişi Selçuklu sarayının en önemli kişilerindendi.
Suyun şifa kaynağı olduğuna inanmaları nedeniyle sarayda sürekli su işleri takibi yapılırdı.

Fındıklı gül tatlısı

Haberin Devamı

Şerbeti hazırlamak için, su ve tozşekeri tencereye aktarıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamur için unu yoğurma kabına aktarıp üzerine sirke, su, yumurta, tuz ve zeytinyağını ilave edin, iyice yoğurun. (Hamur ele yapışmamalı ve kulak memesi kıvamında olmalı.)
Hamurun üzerini bir mutfak beziyle örterek yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. (Yaklaşık 18-19 parça olacak.)
Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Bir parça hamuru merdaneyle fincan tabağı büyüklüğünde açın. Sonra bu yuvarlak hamurun üzerini eşit aralıklarla bıçakla üç yerinden kesin. Ama kenarları ayrılmasın.
Sonra yuvarlak hamuru D şeklinde kapatıp iki ucunu birleştirin. Hamurun uzun tarafını tekrar öbür tarafına katlayıp, hamuru tezgahtan kaldırın ve dikleştirin. Adeta gül şekli olacaktır.
Eğer zorlanırsanız, hamuru yarım santim kalınlığında açıp, bardak ağzıyla ya da kurabiye kalıplarıyla kesip şekiller çıkarın.
Diğer taraftan tavada yağı iyice kızdırın. Sonra ateşi biraz kısın ve hamurları yağa bırakın. Bir el kevgiriyle çevirerek altın rengi oluncaya kadar kızartın.
El süzgeciyle kızaran hamurları süzdürerek yağdan çıkarıp hemen soğuk şurubun içine atın. Şurupta bir dakika kadar çevirerek bekletip, süzdürerek servis tabağına alın.
Üzerlerine kalan şurubu gezdirip, üzerine ceviz ya da fındığı serpiştirin ve servise sunun.

Haberin Devamı

Hamuru için;
?1 adet yumurta
? 2 yemek kaşığı sirke (üzüm sirkesi)
? 3 yemek  kaşığı su
? 6 yemek kaşığı zeytinyağı
? 1 çay kaşığı kabartma tozu
? 2 su   bardağı un
Şerbeti için;
? 3 su bardağı tozşeker
? 5 su bardağı su
? Yarım limonun suyu
Kızartmak için;
? 1,5 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için
? 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık

Yazarın Tüm Yazıları